Un detall de les instal·lacions, que entren en funcionament demà.
  • El nou espai hospitalari, annex a l’Hospital Germans Trias, permetrà triplicar la capacitat de l’hospital fins a 150 llits preparats per a poder atendre malalts crítics
  • S’inverteixen prop de 20 milions d’euros i es millora el confort i la qualitat de l'atenció als pacients COVID crítics

 

Demà dilluns entrarà en funcionament la primera planta del nou espai hospitalari polivalent de l’Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona. Es tracta de la primera fase de la posada en marxa d’aquest nou dispositiu, que va iniciar les obres el passat setembre i que, un cop enllestit, comptarà amb 4.277 m2 disposats en tres plantes amb llits preparats per activar-se segons les necessitats del moment, i que s’han dissenyat per incrementar la capacitat assistencial del territori.

En concret, en aquesta primera fase s’iniciarà l’activitat a la primera planta amb la posada en marxa d’un espai polivalent de 40 llits per a pacients COVID crítics. Aquests nous espais permetran traslladar els pacients que actualment estan ubicats a l’UCI modular construïda de forma provisional el passat abril. La segona planta d’aquest hospital, que també disposarà d’un espai polivalent amb 40 llits per a pacients COVID crítics, es posarà en funcionament durant aquest mateix mes de febrer. La darrera fase arribarà amb la tercera planta de l’edifici, que correspondrà a 20 llits de crítics que passaran a formar part del parc de llits de crítics estructurals del centre.

En total, el nou espai hospitalari disposarà de 100 llits de crítics i totes les plantes estaran connectades internament a l’edifici principal de l’Hospital; de fet, una de les virtuts d’aquesta obra és que la 2a planta estarà connectada directament amb la Unitat de Cures Intensives de l’hospital ja existent, facilitant així la tasca dels professionals del Servei de Medicina Intensiva.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que aquest nou espai esdevé un exemple de l’”autèntic compromís de país” que s’ha fet en cada onada de l’epidèmia, en què s’ha reforçat el sistema de salut, i en què és clau l’esforç de la ciutadania, de tots els agents econòmics, socials i culturals, i dels professionals de la salut. “Hem reforçat la salut pública i la vessant assistencial. A Catalunya li mancava augmentar la proporció de llits de crítics i ho estem fent des de fa mesos: per exemple, amb aquest espai construït en un temps rècord, gràcies a la col·laboració estreta d’arquitectes, constructors, gestors i professionals del centre”.

Per la seva banda, la directora de l'Àrea d'Organitzacions i Professionals del Servei Català de la Salut, Sara Manjón, ha destacat l'esforç que ha suposat la construcció d'aquest nou espai polivalent. "Es tracta d'un edifici que s'integrarà en el conjunt de tot l'hospital i donarà més confort i seguretat tant als professionals com als pacients del centre. Un espai que es quedarà permanentment en el sistema sanitari en una zona que requeria d'un creixement". Manjón ha fet menció també a l'augment de llits polivalents i estructurals en una obra que estarà plenament en funcionament al mes d'abril.

 

Una ampliació rellevant del nombre de llits crítics

L’Hospital Germans Trias disposava de 40 llits d’UCI estructurals abans de la pandèmia del mes de març, i en poques setmanes va ampliar la seva capacitat construint nous espais provisionals, el quals encara estan funcionat actualment. “L’Hospital Germans Trias ha estat un dels hospitals on l’epidèmia ha afectat més a nivell quantitatiu, tant amb malalts convencionals com de crítics, i va transformar-se perquè espais per altres usos es van haver d’utilitzar per atendre Covid, sobretot per espais semicrítics i crítics”, contextualitza Jordi Ara, gerent territorial de la Metropolitana Nord de l’ICS.

L’Hospital Germans Trias és un centre públic, situat en el marc del Campus Can Ruti de Badalona, que presta atenció sanitària d'alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L'Hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l'Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, i que està sota la influència de la Gerència Àmbit Metropolità Nord del Servei Català de Salut.

 Més informació:

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 16848