Territori

Vistes nocturnes des d'Amitges

El Pirineu nord occidental i el Montsec consoliden una qualitat excel·lent de cel nocturn

query_builder   3 febrer 2021 10:55

event_note Nota de premsa

El Pirineu nord occidental i el Montsec consoliden una qualitat excel·lent de cel nocturn

  • El 2020 Territori i Sostenibilitat ha mesurat la foscor dels espais naturals de l’Alt Pirineu, el Montseny, els espais protegits nord orientals de Girona i l’entorn del Montsec
  • Els resultats obtinguts en el Parc Natural de l’Alt Pirineu són d’una gran qualitat i s’hi ha engegat un procés de protecció específic envers la contaminació lumínica
Mesures

El Pirineu nord occidental i la zona del Montsec han registrat aquest 2020 una qualitat de cel nocturn excel·lent. Aquestes són algunes de les conclusions extretes de les mesures que s’han realitzat a diversos parcs naturals del territori.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, porta a terme campanyes de mesurament de la qualitat del cel nocturn des de l’any 2012.

La contaminació lumínica pertorba les condicions naturals del medi nocturn, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. A més, dificulta la visió del cel nocturn, que forma part del paisatge i medi natural, i és un bé que cal preservar. Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons de cel, que és la resplendor atribuïble a la radiació de fonts de llum artificial, o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l'atmosfera. Amb aquest tipus de mesurament s’avalua de forma indirecta com de lluny estem en una zona de tenir la foscor que seria natural durant la nit.

Al llarg de l’any passat s’han realitzat mesures als parcs naturals del Cap de Creus; dels Aiguamolls de l’Empordà; del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; del Massís del Montseny; de l’Alt Pirineu, i trajectes de connexió entre zones ja mesurades. També s’han actualitzat mesuraments en zones del Montsec.

En particular, pels espais on s’han fet mesuraments:

  • En el Parc Natural de l’Alt Pirineu, s’han trobat nivells d’alta qualitat a quasi tot el territori protegit analitzat.
  • Els espais naturals protegits orientals de Girona (Albera, Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà i del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter) estan afectats per les zones urbanes i turístiques de la costa. Tot i que es poden trobar alguns valors considerats com a molt bons, aquests només es localitzen a les zones protegides per barreres orogràfiques, com són les zones més nord-occidentals de l’Albera i les zones que s’endinsen en el mar com el Cap de Creus.
  • En el Parc Natural del Massís del Montseny no s’ha mesurat cap punt amb un valor representatiu de molt bona qualitat degut a la influència, a molts kilòmetres de distància, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la franja costanera i nuclis del Vallès.
  • La zona del Montsec conserva i millora les condicions avaluades, amb àmplies zones de qualitat excel·lent. L’anàlisi amb les estacions fixes de mesura proporcionen uns resultats excepcionals al igual que les mesures amb càmera amb objectiu d’ull de peix.
Foto mesures
Mesura de la qualitat del cel amb càmera CCD des de Port de Cabús, on es pot veure la influència d'Andorra a una inclinació inferior a 45º. (Parc Natural de l'Alt Pirineu). Mesuraments realitzats per personal del Parc Astronòmic del Montsec
La campanya s’ha completat amb els mesuraments amb càmera amb ull de peix. Aquest mesuraments donen una visió de tota la cúpula celeste i són especialment importants per determinar l’origen i magnitud de fonts contaminants que poden estar molt allunyades.

En aquest tipus de mesurament es pot observar quina és la foscor del cel en cada punt del cel. En tota la cúpula, no només al zenit com altres mesures. Així doncs, es pot observar de com és la qualitat del cel en cada angle del cel, i determinar possibles influències de focus contaminants lumínics.

Dades

De forma afegida, s’han instal·lat sensors de mesurament en continu als municipis de Sabadell, Espot i Soriguera, per incrementar l’abast de la futura Xarxa d’Observació de la Contaminació Lumínica a Catalunya (XOCL.cat). Aquestes dades permetran avaluar l’evolució d’aquest factor ambiental a llarg termini. Aquesta xarxa s’espera que estigui en funcionament al llarg d’aquest any 2021.

Mapa
Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya després de la campanya de 2020.

Els resultats de les campanyes de mesurament es publiquen en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. En el visor del mapa hi apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, valors numèrics de més utilitat per a professionals i aficionats a l’astronomia. 

Els informes tècnics de totes les campanyes es poden consultar a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

Incrementant la superfície de les zones protegides.

La contaminació lumínica és un fenomen que es trasllada a molts kilòmetres de distància per la dispersió de la llum a l’atmosfera. L’Atles Mundial de la Contaminació lumínica publicat l’any 2016, va desvetllar que el 80% del mon viu sota cels contaminats lumínicament, i que un 60% de la població europea no pot veure la Via Làctia.

La localització i avaluació d’espais amb qualitat de medi nocturn és important per tal de preservar-los i millorar-ne les seves condicions, especialment en el moment de canvi tecnològic cap a la tecnologia LED que estem vivint. La tecnologia LED emet radiació en la zona dels blaus, que és potencialment més contaminant que les làmpades tradicionals de llum ataronjada.

En aquest sentit el Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en:

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia