Drets Socials

Treball, Afers Socials i Famílies dona suport a la Cerdanya i el Ripollès per a implementar plans de recuperació en matèria d'ocupació després dels confinaments perimetrals

Treball, Afers Socials i Famílies dona suport a la Cerdanya i el Ripollès per a implementar plans de recuperació en matèria d'ocupació després dels confinaments perimetrals

query_builder   5 febrer 2021 11:30

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies dona suport a la Cerdanya i el Ripollès per a implementar plans de recuperació en matèria d'ocupació després dels confinaments perimetrals

El Departament reforça la inversió en polítiques actives d’ocupació amb 280.500 euros a la comarca de la Cerdanya i 382.000 euros a la comarca del Ripollès

S’actuarà en l`àmbit de l’ocupació, per protegir llocs de treball i crear-ne de nous, i la millora del teixit productiu, per garantir la continuïtat dels sectors més afectats

Treball, Afers Socials i Famílies dona suport a la Cerdanya i el Ripollès per a implementar plans de recuperació en matèria d'ocupació després dels confinaments perimetrals

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, destinarà 662.500 euros a polítiques actives d’ocupació a les comarques de la Cerdanya i del Ripollès per l’especial afectació econòmica que van patir amb el tancament perimetral de quinze dies a finals de desembre i principis de gener com a mesura per contenir els contagis per la covid-19. Concretament, el Consell Comarcal de la Cerdanya rebrà 280.500 euros, i el Consell Comarcal del Ripollès, 382.000 euros.

Aquest pressupost ha de servir per fomentar l’ocupació i ajudar el teixit productiu, a través de plans específics de recuperació que elaborarà i implementarà el propi territori amb l’acompanyament del SOC.

Com ja va fer al novembre amb la Conca d’Òdena i el Baix Segrià i la ciutat de Lleida, el Departament vol donar suport als territoris especialment afectats per la pandèmia i les restriccions de mobilitat per combatre-la. Es subvencionaran projectes ocupacionals i de millora del teixit productiu que permetin crear i mantenir ocupació de qualitat, consolidar l'activitat dels sectors productius generadors d'ocupació del territori i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desafavorides.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquestes noves ajudes per a polítiques actives d’ocupació aquest matí a Puigcerdà després de reunir-se amb Roser Bombardó, presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, i Ramon Roqué, vicepresident tercer i conseller de promoció econòmica del Consell Comarcal del Ripollès.

“És la resposta a una realitat específica diferenciada –ha subratllat el conseller El Homrani-, fem un esforç supletori per a aquells territoris que han patit un confinament més fort. Es van aplicar unes mesures sanitàries necessàries i ara fem acompanyament amb polítiques de caràcter econòmic i laboral.”

El Homrani ha afegit: “Aquest és un element clau: no li diem al territori què ha de fer, són les administracions del territori qui dissenyen les estratègies i decideixen les mesures que necessiten, a partir de la cartera de serveis del SOC i amb el seu acompanyament. En aquest Departament no entenem la feina sense el treball mà a mà amb el món local. I treballem sota quatre principis, en el context actual més que mai: col·laboració, cooperació, coresponsabilitat i subsidiarietat.”

 

El pla de recuperació en matèria d’ocupació haurà de seguir dos eixos:

  • Foment de l’ocupació. L’objectiu és donar resposta als problemes de les persones aturades i facilitar la seva incorporació al mercat de treball d’acord amb les necessitats del teixit productiu. Es prioritzaran els col·lectius en risc d'exclusió social i laboral, com persones aturades de llarga durada, dones amb baixa qualificació o víctimes de la violència masclista o persones amb discapacitat o problemes de salut mental. Les actuacions en aquest àmbit podran ser plans d’ocupació, programes per millorar la capacitació i qualificació  de les persones treballadores, i altres mesures d’acompanyament a la inserció laboral.
  • Millora del teixit productiu. Suport a actuacions que comportin el manteniment, consolidació i creació d'ocupació de qualitat dels sectors més afectats. També es potenciaran els sectors estratègics o amb més capacitat de crear ocupació, així com la dinamització del teixit empresarial, la promoció del comerç local i de proximitat i els serveis a les empreses o plans de millora. Les actuacions específiques en aquest àmbit podran ser el foment de la contractació amb subvencions a les empreses, l’assistència tècnica als sectors i les empreses del territori per mantenir la seva viabilitat i millorar la competitivitat, i assessorament en prospecció del mercat laboral.

 

Més suport del Departament per fer front a la crisi laboral per la covid-19

Aquests 662.500 euros del SOC per reforçar les polítiques actives d’ocupació a la Cerdanya i el Ripollès se sumen als ajuts del Pla de xoc per a l’ocupació: persones, empreses i territori que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va posar en marxa al maig de manera urgent per fer front a les conseqüències laborals i socials de la crisi sanitària de la covid-19 i l’Estat d’Alarma, amb una dotació total global de 59,29 milions d’euros.

En aquest cas, el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Consell Comarcal del Ripollès han rebut sengles subvencions de 103.200 euros per dissenyar i implementar mesures de reactivació econòmica.

Una altra línia del pla de xoc covid del Departament era el suport a la contractació a través d’una línia extraordinària del programa ‘Treball i formació’ del SOC. Es tracta de subvencions a les entitats locals per contractar persones aturades durant 9 mesos a jornada completa amb accions de formació dins de la jornada laboral. D’aquesta línia, el Consell Comarcal de la Cerdanya ha rebut un total de  43.578 euros per a la contractació de tres persones, i el Consell Comarcal del Ripollès ha rebut 58.070 euros per a la contractació de quatre persones aturades.

En total, la inversió del SOC en polítiques actives d’ocupació l’any 2020 a la comarca de la Cerdanya va representar un total de 408.000 euros, i a la comarca del Ripollès un total de 1.352.000 euros.

 

2,6 milions d’euros en ajuts a treballadors autònoms de les dues comarques

A més, durant aquest mesos, el Departament ha posat en marxa diferents ajuts d’urgència per a persones treballadors afectades econòmicament per les conseqüències de la covid-19.

En primer lloc, el mes d’abril el Departament va destinar 20 milions d’euros a un ajut puntual de 200 euros que van rebre 100.000 famílies de tot Catalunya per fer front a les despeses més necessàries del dia a dia. Se’n van beneficiar treballadors afectats per un ERTO que no havien cobrat la prestació del SEPE, autònoms, treballadors fix-discontinus i treballadors temporals acomiadats. Un total de 217 famílies de la Cerdanya i 138 del Ripollès van rebre aquest ajut.

Pel que fa a les persones treballadores autònomes, des de l’inici de la pandèmia i fins al moment el Departament ha creat i pagat tres ajuts: un a l’abril per valor total de 7,5 milions d’euros, un al novembre de 20 milions d’euros i un altre al desembre de 264 milions d’euros.

En total, a la comarca de la Cerdanya s’han beneficiat dels ajuts del Departament 744 treballadors autònoms que han rebut un total de 1.440.825 euros. En el cas del Ripollès, han estat 619 autònoms que han rebut un total de 1.210.081 euros.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia