Cultura

Foto

Noves mesures d'intensificació cultural a partir d'aquest cap de setmana

query_builder   5 febrer 2021 13:58

event_note Nota de premsa

Noves mesures d'intensificació cultural a partir d'aquest cap de setmana

FOTO
  • El Programa.cat per a la contractació d’espectacles, que avui obre convocatòria, incorpora les festes majors d’arreu de Catalunya i el teatre escolar i de públic familiar
  • A partir de dilluns la mobilitat serà comarcal, reactivant la xarxa de d’equipaments escènics i musicals del territori amb una millor garantia dels drets culturals de la ciutadania
  • Les llibreries tornen a la classificació de servei essencial

Més suport als municipis per a la contractació d’espectacles, l’ampliació de la mobilitat a l’àmbit comarcal i l’obertura de les llibreries han de fer possible una intensificació de l’activitat cultural a partir d’aquest cap de setmana.

La consellera Ponsa ha manifestat que “aquestes mesures representen un pas important per a la reactivació cultural en temps de pandèmia. Continuem treballant intensament per ajudar el sector a pal·liar els efectes de la COVID sense descuidar l’abordatge dels dèficits històrics que han de permetre’n la seva dignificació a mitjà i llarg termini.”

Per una banda, la darrera resolució del Procicat permetrà, a partir de dilluns 8 de febrer, el pas del confinament municipal a comarcal, fet que reactivarà tota la xarxa de d’equipaments escènics i musicals del territori i afavorirà el consum cultural i apropa la cultura a la ciutadania. Així mateix, també atén la reivindicació de les llibreries a tornar a ser considerades servei essencial.

A aquestes mesures, que posen de relleu l’esforç que s'està fent des del Govern perquè la cultura no s’aturi, s’hi han de sumar altres accions com la flexibilització del Programa.cat que impulsa el Departament de Cultura i les diputacions catalanes per facilitar la programació professional d’arts escèniques i música a tots els racons del país, finançant una part de la seva contractació i reforçant conjuntament les polítiques de difusió artística i de promoció cultural dels municipis catalans.

Avui divendres s’obre la convocatòria 2021, que incorpora les festes majors i el teatre escolar i familiar en el catàleg, fet que amplia considerablement tant les possibilitats dels programadors municipals com les propostes culturals.

La dotació de la convocatòria és de 2.230.000 euros, dels quals 1.400.000 euros els aporta el Departament de Cultura; 560.000 euros, la Diputació de Barcelona; 90.000 euros, de la Diputació de Girona; 60.000 euros, de la Diputació de Tarragona i 120.000 euros, de la Diputació de Lleida. El període per presentar les sol·licituds és del 5 de febrer al 29 d'octubre de 2021.

Es poden beneficiar del Programa.cat els ens que estiguin integrats o que hagin presentat la sol·licitud d’integració al Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM) com a equipaments escènics i musicals bàsics (E2) o com a altres espais escènics i musicals (E1); també se’n poden beneficiar els municipis de menys de 5.000 habitants que no disposin d’equipaments escènics i musicals; i els ens que estiguin adherits al Protocol del Circuit de la Xarxa d’Espais Escènics Municipals de la Diputació de Barcelona.

La flexibilització del Programa.cat, així com les línies d’ajuda per la compensació d’aforaments, tenen com a desencadenant la declaració institucional per a la protecció de la cultura que Govern i entitats municipalistes van signar el passat 24 d’octubre, on es van comprometre a apostar fermament pel manteniment de la programació cultural amb l’aplicació imprescindible i rigorosa de tots els protocols de seguretat i salut, com a millor garantia dels drets culturals de la ciutadania i de suport al sector cultural.


1.373 activitats programades a 207 municipis durant el 2020

El 2020 ha estat un any especialment difícil per al sector cultural a causa de la crisi sanitària. Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la situació de crisi generada per la COVID-19, el segon semestre del 2020 es van establir mesures de flexibilització perquè més municipis es poguessin beneficiar dels ajuts. En total, 207 municipis catalans i 1.373 activitats d’arts escèniques i música –espectacles i concerts- s’han beneficiat de l’ajut de Programa.cat durant el 2020. En el que portem d’any, 91 municipis han programat 215 activitats: 145 de teatre, 55 de música, 10 de circ i 5 de dansa. D’aquestes activitats, 81 són espectacles familiars.

Tota aquesta programació es pot consultar a Agenda Cultural del Departament de Cultura.

 

 

 

 

 

 

4  

Imatges

Programa.cat_Dissabte 6_Obra de teatre 'Una història real' a Artesa de Segre (Lleida)

Programa.cat_Dissabte 6_Obra de teatre 'Una història real' a Artesa de Segre (Lleida) 24

Programa.cat_Diumenge 7_Espectacle familiar "Valentina Quàntica" de la Cia de teatre Anna Roca a Tona (Barcelona)

Programa.cat_Diumenge 7_Espectacle familiar "Valentina Quàntica" de la Cia de teatre Anna Roca a Tona (Barcelona) 600

Programa.cat_Diumenge 7_Obra de teatre "Els Brugarol" a Sant Gregori (Girona)

Programa.cat_Diumenge 7_Obra de teatre "Els Brugarol" a Sant Gregori (Girona) 53

Programa.cat_Diumege 7_ Concert del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia a Calafell (Tarragona)

Programa.cat_Diumege 7_ Concert del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia a Calafell (Tarragona) 58