• Es tracta d’un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament
  • Un cop feta la sol·licitud, els electors que votin per correu tenen fins al 12 de febrer per emetre el seu vot a la mesa
Sobres blancs.

S’han rebut un total de 284.706 sol·licituds de vot per correu per a les properes eleccions del 14 de febrer, segons les dades definitives. Es tracta d’una xifra total que bat tots els rècords de sol·licituds rebudes en uns comicis a Catalunya i que confirma la tendència a l’alça que s’havia anat dibuixant al llarg del període per demanar el vot per correu, entre el 22 de desembre i ahir, 5 de febrer. El foment del vot per correu entre la ciutadania cridada a votar ha estat una de les principals mesures que ha pres el Govern de Catalunya per treballar per a unes eleccions segures, que garanteixin el dret a vot a tothom i que siguin legítimes malgrat la situació epidemiològica de la COVID-19. Aquesta modalitat de vot permetrà reduir la presencialitat als col·legis electorals el 14-F i farà possible exercir el dret a vot sense sortir de casa. La recomanació ha tingut bona acollida entre la població, fins arribar aquesta xifra rècord de 284.706 sol·licituds, que representa més d’un 350% més que a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, al 2017, quan se’n van acceptar 78.876. També és una xifra molt més elevada que les sol·licituds de vot per correu dels comicis del 2015 (107.421), del 2012 (63.142), del 2010 (45.000) o del 2006 (41.551).

De les més de 280.000 persones que han demanat el vot per correu per al 14-F, més de 80.000 ho han fet de manera telemàtica, una xifra que representa un 30% del total. Les eleccions d’enguany són les primeres en què es podrà votar sense sortir de casa, fent la sol·licitud de manera telemàtica mitjançant un certificat digital reconegut i sense necessitat d’anar a una oficina de Correus. A més, la ciutadania tindrà la possibilitat d’entregar el vot directament al treballador o treballadora de Correus que li lliuri la documentació electoral al domicili.

Pel que fa als vots emesos, és a dir, persones que han sol·licitat el vot per correu i que ja han enviat el seu vot a la mesa, se n’han emès 133.148 fins a dia d'avui. Aquesta també és una xifra molt superior als vots per correu ja emesos en el mateix període electoral del 2017, quan se n’havien emès 56.866. Els electors i electores que votin per correu encara tenen fins al 12 de febrer per emetre el seu vot a la mesa.

Ja he sol·licitat el vot per correu. I ara què?

Un cop sol·licitat el vot per correu, t’enviaran la documentació electoral a l’adreça indicada a la sol·licitud no més tard del 8 de febrer. A aquest termini cal afegir el temps que tardi el correu a arribar al domicili. Hauràs de rebre personalment aquesta documentació. En cas que no siguis a casa, hauràs de presentar-te a l’oficina de Correus corresponent.

Un cop rebuda la documentació electoral, escull la papereta de vot, introdueix-la en el sobre de votació (o no n’introdueixis cap, si vols votar en blanc) i tanca’l. Ara hauràs d’incloure el sobre de votació i el certificat d’inscripció al cens en el sobre dirigit a la mesa electoral. A partir d’aquí, tens dues opcions per fer efectiu el vot:

  • Enviar el vot a la mesa per correu certificat des d’una oficina de Correus no més tard del 12 de febrer, en horaris d'obertura habituals de les oficines de Correus i com a màxim a les 14 h.
  • Entregar el sobre electoral dirigit a la mesa al mateix treballador o treballadora de Correus en el moment que et faci entrega de la documentació electoral a casa. D’aquesta manera, i per primera vegada, podràs votar sense haver sortit de casa.

Cal recordar que, un cop admesa la teva sol·licitud de vot per correu, ja no és possible votar de forma presencial al col·legi electoral. Aquí t’expliquem els següents passos a fer si has sol·licitat el vot per correu.