Recerca i Universitats

11F

Avui se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

La presència de les dones en l'àmbit científic és menor en les categories superiors de la carrera professional

query_builder   11 febrer 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Avui se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

La presència de les dones en l'àmbit científic és menor en les categories superiors de la carrera professional

  • En els centres de recerca catalans, el percentatge es rebaixa fins al 27% entre els líders de grup, mentre que a les universitats no supera el 23% en la categoria de catedràtica
  • La presència de dones als estudis universitaris continua sent majoritària en Ciències de la Salut, on són 7 de cada 10 estudiants, mentre que a Enginyeria i Arquitectura només en són 2 de cada 10
  • El Consell Interuniversitari de Catalunya i la Institució CERCA posen en marxa noves actuacions per avaluar l’impacte de la pandèmia i per evitar la parcialitat en la contractació
11F

El pes de les dones en l’àmbit científic es redueix en les categories superiors de la carrera professional, tal i com ho evidencien les diferents estadístiques consultades amb motiu de la celebració avui del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. En el conjunt de les activitats de recerca i desenvolupament (R+D) Catalunya, el 59,5% del personal empleat són homes. Un pes que s’incrementa fins a 2 punts més si ens referim als investigadors, segons les últimes dades recollides per l’Idescat, corresponents a l’any 2018.

En el cas del sistema CERCA, les dades evidencien que el desequilibri en la carrera científica s’inicia just després del doctorat. Mentre en l’etapa predoctoral, les dones representen el 55% del personal als centres, en les estapes posteriors el percentatge es redueix fins arribar al 27% de presència femenina entre els líders de grup.

A les universitats, el biaix de gènere és present tant en el àmbit de la carrera professional com en el de les branques de coneixement escollides per l’estudiantat. Així, la presència femenina continua sent majoritària en Ciències de la Salut i en Arts i Humanitats, mentre que està al voltant del 20% a Enginyeria i Arquitectura, segons les dades de matrícula en graus i màsters universitaris corresponents al curs 2018-2019.

Gràfica homes/dones

Pel que fa al personal, si bé les dones encara se situen per sota del 50% en les posicions de PDI (personal docent i investigador) permanent i no permanent –amb percentatges del 42% i el 46% respectivament–, de nou el pes del col·lectiu femení es redueix de manera molt significativa en la categoria superior, la de catedràtic universitari, representant només el 22,8% del total, segons dades corresponents a l’any 2019 recollides pels indicadors del sistema Uneix.

 

Per sota de la mitjana europea

Només un 19% dels projectes de recerca amb participació catalana i finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC, de les sigles en anglès de l’European Research Council) són liderats per dones investigadores integrades al sistema català de coneixement, segons el darrer informe elaborat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), corresponent a novembre de 2020. Aquest percentatge és lleugerament inferior a la mitjana europea, que se situa en el 23%.

Tal i com succeeix en la carrea professional, el pes de la recerca liderada per dones és superior (24%) en el cas dels Starting Grants, els ajuts destinats a projectes per a la creació de programes o grups de recerca encapçalats per un/a investigador/a amb una antiguitat mínima del títol de doctor/a de 2 anys. En canvi, està per sota (11%) en els Advanced Grants, els ajuts destinats a projectes liderats per investigadors/ores sènior en actiu amb historial d’èxits de recerca destacats en els darrers 10 anys.

 

Actuacions envers la igualtat

Les 12 universitats catalanes estan dotades d’unitats específiques dedicades a impulsar polítiques de genère i, periòdicament, renoven els plans d’igualtat, implementats des de l’any 2006, per tal d’adaptar-se a les noves realitats. Aixi mateix, en el marc de la comissió Dones i Ciència, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha impulsat diversos grups de treball per continuar avançant en àmbits com la paritat en els òrgans col·legiats i per analitzar noves realitats com l’impacte de la Covid-19 entre la comunitat universitària i de recerca.  

Pel que fals als centres de recerca CERCA, tots disposen de l’acreditació HRS4R que inclou un pla de gènere que en el 92% dels casos està implementat des d’una unitat dedicada a impulsar les polítiques d’igualtat de gènere. Des de la Institució CERCA (iCERCA), s’impulsen diferents actuacions com el Pla d’Igualtat d’Oportunitats i Gestió de la Diversitat, posat a disposició dels centres perquè el personalitzin d’acord a les característiques de cada institució.

Més recentment, destaca l’acció dirigida a evitar la parcialitat en la contractació de personal investigador. Un vídeo, elaborat amb la col·laboració del Programa Women in Science de l’EMBO (European Molecular Biology Organization), informa de forma didàctica els professors, homes i dones, que formen part dels panells d’avaluació sobre les dades científiques i teories que mostren els biaixos en l’avaluació. Aquesta parcialitat, sovint subconscient, perjudica especialment les dones.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia