Cultura

Protocol

El Departament de Cultura publica un protocol de conservació de patrimoni documental per a arxius d'associacions culturals

query_builder   11 febrer 2021 10:11

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura publica un protocol de conservació de patrimoni documental per a arxius d'associacions culturals

  • Ofereix orientacions metodològiques bàsiques per a la gestió i conservació dels fons documentals de les més de 5.000 entitats actives establertes arreu del territori
Protocol

El Departament de Cultura publica el Protocol de suport als arxius de les associacions culturals a Catalunya que aporta a les entitats culturals una primera aproximació a les eines metodològiques necessàries per emprendre una gestió adequada dels seus documents, evitant la pèrdua d'informació. El protocol té com a objectiu vetllar pel seu patrimoni documental, oferint metodologies bàsiques per a la gestió i conservació dels fons documental de més de 5.000 associacions culturals actives repartides arreu de Catalunya. 

El text recomana reforçar la proposta ja exercida per moltes associacions de promoure l'ingrés a l'arxiu públic més proper, sense perdre la titularitat, tota documentació que ja no sigui d'ús quotidià, per tal de garantir la seva preservació, el seu accés i la seva difusió. Per tant, es tracta d'un protocol bàsic de tractament documental pels arxius amb processos i instruments associats a cada moment del cicle de vida dels documents. 

De manera coordinada, la Direcció General del Patrimoni Cultural, competent en el vessant d'arxius i patrimoni documental i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, que aglutina aquestes associacions, han treballat amb les entitats estudiant els seus fons documentals. El resultat d'aquesta anàlisi va visualitzar la necessitat de promoure una acció coordinada que es materialitza amb la publicació del protocol.

La directora general del Patrimoni Cultural, l'Elsa Ibar, apunta que "es tracta d'una eina per orientar uns primers tractaments documentals per les associacions, aportant pautes bàsiques tant en el tractament analògic com digital, buscant l'equilibri entre establir unes pautes senzilles d'aplicar per les entitats i associacions i el rigor del tractament arxivístic".

La necessitat de crear aquest protocol neix "arran de la celebració, l'octubre de 2019, de la Primera Jornada d'Arxius i Associacionisme, que provoca una creixent mostra de consultes relacionades amb la gestió documental d'aquestes entitats, que amb un fons patrimonial d'un alt interès històric i cultural", afirma la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco. L'associacionisme cultural ha estat, històricament, un moviment de forta cohesió social i participació ciutadana, i ha generat un teixit associatiu de gran valor i prestigi, però també d'unes dimensions fins ara difícils de quantificar i precisar. La dinàmica d'aquest teixit ha comportat, necessàriament, l'existència d'un considerable volum documental, que s'ha produït en l'exercici de les funcions i activitats que li són pròpies. Es tracta d’activitats que van des del funcionament intern (actes de la junta rectora, càrrecs) a la seva expressió pública (concursos, premis, activitats per als socis, etc.), passant per les comunicacions amb els seus components o les relacions externes amb les administracions o d'altres associacions (agermanaments, subvencions, activitats d'organització compartida i d'altres). 

Aquest volum documental resta sovint, com és lògic, en mans de les mateixes institucions, les quals no sempre disposen del que és necessari (espai, recursos o personal) perquè rebi el corresponent tractament arxivístic. Per tal de no posar en perill una parcel·la del patrimoni documental català com és el vinculat al teixit associatiu, es crea aquest protocol per ajudar a preservar-lo.
 

El Protocol va ser presentat en format online a les jornades Recercat 2020, Jornada de Cultura i Recerca Local, organitzades per l’Institut Ramon Muntaner.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia