• S’han constituït 8.944 meses electorals d’un total de 9.139, segons dades de les 10:21 h
  • El conseller fa una valoració “molt positiva” de l’inici de la jornada electoral, malgrat la “complexitat” d’aquestes eleccions
El conseller Bernat Solé, durant la roda de premsa al Centre de Difusió de Dades, al Parlament.
El conseller Bernat Solé, durant la roda de premsa al Centre de Difusió de Dades, al Parlament.

Tret de sortida a la jornada electoral d’aquest diumenge 14 de febrer als 2.763 locals electorals on els catalans i catalanes poden votar a les eleccions al Parlament de Catalunya aquest diumenge 14 de febrer. De les 9.139 meses repartides arreu del país, 8.944 ja s’han constituït, una xifra que representa el 97,8% del total (dades de les 10:21 h). El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha compartit les dades en la primera roda de premsa de la jornada electoral des del Centre de Difusió de Dades, al Parlament, des d’on ha afirmat que el 14-F es podrà “celebrar amb total normalitat”. “Estem a les dades que teníem a les eleccions del 2017”, ha dit Solé, que preveu que els “propers minuts” s’acabin de constituir totes les meses. El conseller ha fet una primera valoració “molt positiva” de l’inici de la jornada, malgrat la “complexitat” d’aquestes eleccions.

Constitució de meses electorals (dades de les 10:21 h)

Circumscripció

Xifra de meses constituïdes

Percentatge de meses constituïdes

Barcelona

6.501

97,12%

Girona

853

100%

Lleida

566

100%

Tarragona

1.024

99,8%

Total Catalunya

8.944

97,8%

 

Malgrat la incertesa generada aquests dies al voltant de la constitució de les meses, “la situació general ha estat de normalitat”, ha explicat Solé, que ha recordat que les juntes electorals han rebut unes 34.000 al·legacions de persones que no volien formar part de les meses electorals, unes 22.000 de les quals han estat acceptades. Davant d’aquesta situació, ha calgut activar mecanismes de substitució per part dels ajuntaments, en coordinació amb les juntes electorals. En aquest sentit, aquesta setmana la Junta Electoral Central va donar com a vàlida l’opció de fer servir suplents d’una mesa ja constituïda per poder constituir una mesa on hi faltés algun dels membres.

Amb aquests mecanismes activats, ahir el 99,9% de les meses ja tenien la xifra mínima de persones per constituir-se i dos de cada tres tenien els nou membres, entre titulars i suplents. En la seva intervenció, Solé ha traslladat un agraïment a les persones que avui són als col·legis i formen part d’una mesa electoral pel seu “exercici de civisme, de responsabilitat i de servei públic”.

Pel que fa a incidències, el conseller Solé ha informat que se n’han detectat molt poques i que s’han resolt per part dels ajuntaments. S’han tractat principalment d’incidències relacionades amb la falta d’alguna documentació i d’informació errònia d’algun membre de les meses electorals.

Un total de 5.368.881 persones poden votar als comicis que tenen lloc aquest diumenge, 5.624.044 si comptem els electors inscrits al Cens de Residents a l’Estranger (CERA) (255.163), segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), un 1,25% més que a les eleccions del 21 de desembre de 2017. A més, un total de 211.668 persones podran votar per primera vegada en aquests comicis en haver assolit la majoria d’edat.

Primeres dades de participació a les 13:30 h

La propera compareixença de premsa per donar conèixer les primeres dades de participació fins a les 13:00 està prevista per a les 13:30 h.

La jornada electoral es pot seguir a temps real i de forma gratuïta a través del mòbil o de la tauleta a través de l’aplicació Eleccions 14F, disponible per Android i per iOS, o través del web resultats.parlament2021.cat.