Salut

Generalitat, Ajuntament i Diputació acorden estudiar conjuntament l'emplaçament de l'Hospital Clínic de Barcelona

query_builder   16 febrer 2021 08:30

event_note Nota de premsa

Generalitat, Ajuntament i Diputació acorden estudiar conjuntament l'emplaçament de l'Hospital Clínic de Barcelona

  • Es crea una comissió paritària formada per sis representants de les institucions que hi col·laboren
  • La proposta de la comissió sobre on ubicar el nou espai hospitalari estarà enllestida durant el segon trimestre de l’any

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació Barcelona han signat un protocol per estudiar conjuntament el nou emplaçament de l’Hospital Clínic de Barcelona. L’objectiu és trobar una proposta conjunta per tirar endavant les millores que el centre requereix, sobretot de rehabilitació i modernització. S’estima que la decisió definitiva es prengui durant el segon trimestre d’aquest any.

Per tal de definir i avaluar amb profunditat els possibles emplaçaments de l’ampliació, les tres administracions implicades han decidit crear una comissió paritària formada per 6 persones, dues en representació de cadascuna de les institucions que participen en el protocol. A banda, dues persones expertes amb un perfil tècnic lideraran les deliberacions i seran les encarregades de presentar una proposta definitiva. El coordinador assistencial serà el doctor Ramon Canal, actualment director de Ciències de l’Esport i Serveis Mèdics del F.C. Barcelona i l’arquitecte Ramon Sanabria, president de l’associació Arquitectes Per l’Arquitectura (AxA), serà el coordinador urbanístic. Els dos comissionats podran comptar amb la participació dels tècnics de treball que estimin necessaris.

El protocol prioritza preservar la localització del nou centre a la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu de mantenir la proximitat de la seva atenció a la població de l’àrea de referència i garantir la sostenibilitat de la proposta des d’un punt de vista mediambiental, econòmic, social i de conservació del patrimoni. S’hi inclou també la possibilitat d’un conjunt hospitalari concebut en un sol emplaçament o en diverses ubicacions a l’entorn de l’Esquerra de l’Eixample i els barris adjacents. Entre tots els ens s’està treballant per garantir que la solució respecti la continuïtat d’altres serveis públics, així com les necessitats veïnals i comunitàries. La voluntat inicial, per tant, és no construir cap gran edifici a la zona de l’Escola Industrial i, a la vegada, fer possible que les instal·lacions sanitàries quedin a l’actual zona d’influència del centre hospitalari, assegurant, en qualsevol cas, el desenvolupament del pla funcional que el centre necessita.

En concret, Salut promourà l’elaboració d’un nou pla funcional per al complex sanitari i els processos de finançament que facin possible l’execució de les inversions. Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona facilitarà els espais necessaris per al desenvolupament de l’emplaçament. I, finalment, la Diputació de Barcelona col·laborarà activament per promoure el desenvolupament del nou Hospital Clínic, sempre atenent a criteris d’equilibri en la concepció dels serveis públics i garantint la capacitat de compliment dels quals són propis de les seves competències.

L’Hospital Clínic de Barcelona és el centre de referència de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra, que agrupa 523.725 habitants. Es tracta d’un equipament hospitalari de referència amb una capacitat clínica de màxim nivell i d’alta tecnologia. També està vinculat a l’ensenyament universitari i a la innovació i la recerca. Unes característiques que el converteixen en una peça fonamental del Sistema de Salut de Catalunya.

Comissionats amb una àmplia trajectòria professional

Els dos experts que lideraran la part assistencial i urbanística, Ramon Canal i Ramon Sanabria, respectivament, compten amb una àmplia trajectòria professional en els camps que exerceixen.

Sanabria és un arquitecte de renom internacional que actualment presideix l’associació Arquitectes per l’Arquitectura (AxA), una iniciativa que engloba els professionals de més prestigi de Catalunya. També és patró de la Fundación Arquitectura y Sociedad i és professor de diverses universitats catalanes i internacionals, tasca que exerceix des de fa més de 45 anys.

El comissionat ja ha treballat amb projectes relacionats amb la salut. Concretament, l’arquitecte va ser qui va idear l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i la Clínica Dexeus. Entre les seves obres també destaquen el Parlament d’Andorra, l’ampliació de la terminal 2 de l’Aeroport Barcelona – El Prat Josep Tarradellas i l’Institut del Teatre, entre una extensa llista.

Per la seva banda, el doctor Canal treballa actualment al Futbol Club Barcelona com a director de Ciències de l’Esport i Serveis Mèdics. El doctor també ha ocupat diferents càrrecs dins l’administració de Catalunya en diversos departaments. Dintre del Departament de Salut, ha format part del Servei Català de la Salut en dues èpoques diferents. Canal va ser gerent de la Regió Sanitària Centre i, uns anys després, gerent d’Empreses Públiques i Consorcis Sanitaris.

El comissionat també ha format part de juntes de Govern de diferents hospitals. Ha treballat en centres com l’Hospital General de Catalunya, l’Hospital Mútua de Terrassa i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, exercint com a cap de diferents direccions.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia