Direcció General de Comunicació

Ebre

El Govern aprova modificar els estatuts de la Fundació Observatori de l'Ebre per integrar-la al sector públic de la Generalitat

query_builder   16 febrer 2021 14:30

event_note Nota de premsa

El Govern aprova modificar els estatuts de la Fundació Observatori de l'Ebre per integrar-la al sector públic de la Generalitat

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat en presidirà el seu patronat, del qual formarà part l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

 

  • Fundat el 1904 per la Companyia de Jesús, l’Observatori té una llarga tradició en matèria d’observació geofísica, i ha acumulat un gran fons documental de gran rellevància científica

 

El Consell Executiu ha aprovat la modificació dels estatuts de la Fundació Observatori de l’Ebre per adequar-los a la seva integració en el sector públic de la Generalitat. Amb aquesta finalitat, el conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat n’exercirà la presidència i s’incorporarà com a nou patró de la Fundació l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

 

L’Observatori de l’Ebre és una fundació sense ànim de lucre dedicada a l’estudi de fenòmens geofísics. Va ser creat el 1904, té una llarga tradició en matèria d’observació geofísica i ha acumulat un gran fons documental. El seu objectiu és la gestió, promoció, foment i desenvolupament de l'Observatori de l’Ebre de Roquetes (Baix Ebre). Aquesta instal·lació destaca en la recerca, observació i estudi en els camps de la relació entre fenòmens solars i terrestres, la meteorologia i la geofísica, especialment en l’estudi dels impactes del canvi climàtic sobre el cicle hidrològic continental i dels impactes de l’activitat solar en el camp magnètic i la ionosfera terrestres.

 

Les seves estacions sísmiques i meteorològiques són les més antigues de Catalunya en actiu, com també ho són la majoria de la resta dels seus sensors de registres geofísics. Molt semblant al que succeeix en els estudis climàtics, mantenir el registre continu en un mateix indret d’una variable geofísica és fonamental per aprofundir en el seu coneixement. Per exemple, en el cas d’observació sísmica, permet comparar les similituds i diferències de terratrèmols ocorreguts a qualsevol part del món.

 

Fruit de la seva llarga trajectòria, l’Observatori ha acumulat un gran patrimoni científic i un extens fons cartogràfic. L’Observatori i l’ICGC col·laboren fa temps en la catalogació del fons cartogràfic de la fundació. Aquest fons escanejat es lliura a l’Observatori i forma part de la Cartoteca de l’ICGC, accessible a la ciutadania.

 

La Fundació de l’Observatori de l’Ebre restarà adscrita al Departament de TES i el seu patronat, presidit pel conseller Damià Calvet, estarà format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional, el Departament d’Empresa i Coneixement, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia