Direcció General de Comunicació

Elna

La Maternitat d'Elna formarà part de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica

query_builder   16 febrer 2021 14:30

event_note Nota de premsa

La Maternitat d'Elna formarà part de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica

  • El Castell de Bardou estarà inclòs a les guies, les rutes i les senyalitzacions de la Generalitat

 

El Consell Executiu ha aprovat el conveni pel qual el municipi d’Elna, a la Catalunya del Nord, s’adherirà a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. El castell de Bardou, que va acollir la Maternitat d’Elna entre 1939 i 1944, passarà a formar part, d’aquesta manera, de les guies i les rutes del Memorial Democràtic, i podrà beneficiar-se de la difusió, la senyalització i el material divulgatiu de la Xarxa. La Maternitat també quedarà inclosa al mapa de la Xarxa d’Espais de Memòria, al lloc web del Memorial Democràtic. El conveni el signaran pròximament la consellera de Justícia en funcions, Ester Capella, i l’alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia.

 

La Xarxa d’Espais

 

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica agrupa un conjunt de llocs representatius de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica. Es tracta de trinxeres, búnquers, monuments, espais de resistència o rutes relacionades amb la memòria democràtica. La Xarxa està coordinada pel Memorial Democràtic, l’ens de la Generalitat, que actualment depèn del Departament de Justícia, encarregat de commemorar, documentar i difondre la memòria democràtica.

 

La Maternitat d’Elna

 

Al Castell de Bardou d’Elna, la voluntària i mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz hi va habilitar, per encàrrec de l’entitat suïssa Servei Civil Internacional, una maternitat per atendre les dones embarassades dels camps de refugiats. Hi van néixer prop de 600 infants.

 

La maternitat va funcionar des del desembre de 1939 fins a l’abril de 1944, quan va haver de tancar per la pressió dels nazis. Actualment, el castell de Bardou disposa del centre d’interpretació de la Maternitat Suïssa d’Elna, amb espais per a exposicions i activitats relacionades amb la retirada de 1939 i l’atenció a les refugiades. L’Ajuntament d’Elna va adquirir el castell l’any 2005.

 

Col·laboració amb Elna

 

El conveni reforça la col·laboració ja existent entre la Generalitat i el municipi d’Elna. L’Ajuntament i la Conselleria de Justícia van acordar fa uns mesos que la Maternitat acolliria al llarg d’aquest 2021 l’exposició del Memorial Democràtic “L’àlbum de la Ruth”, i que organitzaria la trobada bianual d’Elnes i Naels. En el mateix sentit, les dues institucions també van decidir treballar conjuntament en l’organització d’actes culturals i commemoratius entorn de l’exili i la deportació.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia