Salut

Vergés durant la inauguració del nou equipament.

La consellera Vergés inaugura el nou Centre de Salut  Mental i Addiccions al barri barceloní de Gràcia  

query_builder   17 febrer 2021 14:09

event_note Nota de premsa

La consellera Vergés inaugura el nou Centre de Salut  Mental i Addiccions al barri barceloní de Gràcia  

  • El nou equipament, gestionat per l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Germanes Hospitalàries, està situat a l’Hospital de l’Esperança i disposa també d’un Hospital de Dia de Salut Mental
  • Amb una inversió de gairebé 2M€, el centre atendrà les àrees bàsiques de Larrard i part de Vallcarca
La consellera Vergés durant la visita d'inauguració del nou equipament

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat avui el nou Centre de Salut  Mental i Addiccions (CSMiA) al barri de Gràcia, a Barcelona. El nou equipament, gestionat per l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Germanes Hospitalàries, està situat a l’Hospital de l’Esperança, edifici municipal adscrit al Consorci MAR Parc de Salut de Barcelona, i disposa també d’un Hospital de Dia de Salut Mental. Es dona resposta així a la falta d’espai del centre que fins ara estava ubicat al carrer Mare de Déu del Coll, 41. Precisament, les àrees bàsiques que atenia aquest centre, Larrard (6C i 6E) i part de Vallcarca (6D), seran ateses a partir d’ara en el nou equipament.

S’han invertit gairebé 2 milions d’euros en la nova ubicació que disposa de 1.100 metres quadrats de superfície entre els dos espais. Aquest equipament permetrà donar cabuda a aquella població depenent de substàncies, però que en un moment donat no desitja un tractament estàndard, però que sí es podria beneficiar d’un programa de reducció de danys, és a dir, d’un programa que treballa la disminució del risc amb la prevenció i la reducció dels danys derivats del consum.

Durant l'acte d'inauguració, la consellera Vergés ha agraït "la feina ingent dels professionals sanitaris durant la pandèmia" i ha destacat "la importància de fer un abordatge integral de la salut mental de la població" i de "treballar per la prevenció i la detecció en aquest àmbit". En aquest sentit, Vergés ha recordat que la pandèmia de la Covid-19, a més de tenir una repercussió social i sanitària, també està provocant efectes en la salut mental de les persones, que cal donar resposta des del sistema de salut.

“Equipaments com el que inaugurem avui, amb unes instal·lacions confortables i àmplies -molt necessàries en temps de Covid-19-, són un reflex de l’evolució de la psiquiatria en l’últim segle i mig on, cada vegada, l’atenció és més especialitzada i més enfocada a l’abordatge integral de les necessitats del pacient”, ha assenyalat la doctora Mònica Guasch, coordinadora del Centre de Salut Mental i Addiccions de Gràcia, també durant l’acte inaugural.

Centre de Salut Mental i Addiccions

Els objectius del nou centre de Gràcia, on hi treballen 22 professionals, es resumeixen bàsicament en dos. Per un costat, el d’identificar les persones amb trastorn mental, especialment amb criteris de gravetat, i fer-ne un abordatge terapèutic; i per l’altre, el d’identificar les persones amb probable trastorn per ús de substàncies i fer-ne un abordatge terapèutic amb la integració a l’Hospital de dia.

Fins ara, el 42% dels pacients acudien al centre per un trastorn mental sever; un 19% rebien atenció i seguiment per a drogodependències i el 39% restant per altres trastorns mentals.

Hospital de Dia de Salut Mental

El nou Hospital de Dia té capacitat per atendre 25 pacients, amb una estada mitja de tres mesos i s’ubica en un gran espai de la planta baixa, d’uns 125 metres quadrats. Aquest centre, que disposarà de 6 nous professionals, està dirigit als usuaris dels CSMiA que, sense necessitar o voler una hospitalització, requereixen d’una atenció més global i intensiva que la que se’ls hi pot oferir al CSMiA.

El nou equipament forma part de la política de millora d’infraestructures dels centres d’atenció a la salut mental comunitària a la ciutat de Barcelona. El barri de Gràcia també disposa d’atenció a la salut mental al carrer Còrsega, compartint espai amb l’ABS i que atén a les poblacions de Camp d’en Grassot (6A) i Vila de Gràcia (6B).

Us adjuntem fotografies de la inauguració del nou equipament:

https://wetransfer.com/downloads/6bea8c02c821e647ee937cfee679bc9820210217124334/a271e7c0f20f909a1eaa2712a3a9e0b220210217124357/98126b

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia