Territori

El conseller Calvet, signant la renovació del memoràndum d'entesa amb ONU-Hàbitat

El Govern renova la col·laboració amb l'ONU en polítiques de desenvolupament urbà sostenible i contra el canvi climàtic

query_builder   18 febrer 2021 12:21

event_note Nota de premsa

El Govern renova la col·laboració amb l'ONU en polítiques de desenvolupament urbà sostenible i contra el canvi climàtic

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet,  i la directora executiva d’ONU-Hàbitat, Maimunah Mohd Sharif, han signat la pròrroga per quatre anys, ampliables a altres quatre, del Memoràndum d’Entesa acordat el 2017
  • Ambdues institucions es donen suport mutu i col·laboren en projectes específics, com l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya
El conseller Calvet, signant la renovació del memoràndum d'entesa amb ONU-Hàbitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la directora executiva d’ONU-Hàbitat, Maimunah Mohd Sharif, han signat la pròrroga del Memoràndum d’Entesa acordat el 2017 per impulsar projectes conjunts de desenvolupament urbà sostenible i resiliència urbana. La col·laboració s’estendrà quatre anys més, prorrogables per altres quatre.

ONU-Hàbitat és l’organisme de Nacions Unides que coordina totes les activitats relacionades amb els assentaments humans. L’acord permet al Govern i a l’ONU compartir coneixement, proporcionar-se suport mutu i definir programes de cooperació per dur a terme projectes específics.

El memoràndum parteix de la base que les ciutats haurien de ser el focus d’aplicació d’accions per incrementar la resiliència davant del canvi climàtic, de polítiques de reducció del risc, rehabilitació i desenvolupament sostenible. Les accions de cooperació que es desprenen d’aquest memoràndum es concentren en les àrees de responsabilitat del Departament de TES, com són les polítiques urbanes, el desenvolupament sostenible, la planificació del sòl, la lluita contra el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i dels residus, i el transport públic.

Aquell memoràndum va establir el marc necessari per compartir coneixement, proporcionar-se suport mutu i definir programes de cooperació per dur a terme projectes específics, unes tasques que es concreten anualment.

A més de prorrogar la vigència de l’acord, s’han introduït diverses modificacions, com ara, per part del DTES, proporcionar a ONU-Hàbitat experiència tècnica i accés a oportunitats d’aprenentatge a través de casos d’estudi de Catalunya, en àrees relacionades amb el seu Programa de Perfils de Ciutats Resilients i fent ús de les seves xarxes professionals i del món acadèmic associat a Catalunya. A més, es facilitarà la col·laboració amb altres departaments de la Generalitat de Catalunya.

També s’afegeix la possibilitat que el Departament de Territori i Sostenibilitat col·labori amb ONU-Hàbitat en projectes europeus i projectes de cooperació al desenvolupament d’interès mutu. Finalment, ONU-Hàbitat es compromet a donar suport tècnic i institucional en el procés d’elaboració, implementació i promoció de l’Agenda Urbana de Catalunya.

Col·laboració intensa amb l’ONU

La signatura del memoràndum el 2017 va suposar el tret de sortida d’una implicació més intensa del Govern català amb les polítiques i directrius de Nacions Unides. Cal recordar que el Departament va participar en la tercera conferència de Nacions Unides sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible, l’Hàbitat III, que va tenir lloc el 2016 a Quito (Equador). En aquesta conferència es va aprovar la denominada Nova Agenda Urbana (NAU), que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament sostenible de les ciutats les properes dècades.

Un model urbanístic sostenible, la cohesió social i territorial, la lluita i la resiliència contra el canvi climàtic, un nou model productiu i energètic i més instruments de finançament per a les administracions són alguns dels principis que propugna la NAU. La seva implementació implica una redefinició del rol dels governs locals i regionals que han d’esdevenir un dels principals agents en la definició i el desplegament d’aquesta agenda global.

El Govern es va adherir a la NAU el 2016 i va anunciar la seva intenció de transposar-la i adaptar-la a la realitat pròpia catalana impulsant l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya. L’Assemblea Urbana de Catalunya és l’òrgan col·legiat, integrat per representants de totes les administracions catalanes, universitat, sector empresarial, sindical i associatiu, que està redactant l’Agenda. La col·laboració amb ONU-Hàbitat permet gaudir del seu suport i garantir que l’Agenda catalana s’alinea amb els seus principis i amb els de la NAU.

1  

Imatges

Fotografia de la signatura

Fotografia de la signatura 414

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 345

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia