• Obre el nou Institut Angeleta Ferrer i tres centres concertats passen a la xarxa pública  
  • A P3, es mantindran tots els grups en l’escola pública tot i haver-hi 870 alumnes menys  
  • Amb el nou decret d’admissió la ciutat pot consolidar el model implantat els darrers anys per combatre la segregació escolar i atendre l’alumnat vulnerable
  • La preinscripció serà totalment telemàtica i es reforça amb vuit oficines d’escolarització per acompanyar les famílies que ho necessitin 
RdP CEB

L'oferta pública del 2021-22 es reforça a Barcelona amb un nou institut i tres nous instituts escola. El conjunt de l’oferta de places a les escoles de la ciutat de Barcelona s’adaptarà el curs que ve a la disminució prevista  del 5,9% d’alumnes a les aules de P3, és a dir, que inicien l’escolarització obligatòria. En total es calcula que hi haurà 870 alumnes menys que es matricularan a P3. Aquesta baixada s’explica en gran mesura pel descens dràstic i general de la mobilitat de la població, que ha impedit l’arribada de noves famílies a Barcelona. Però també s’explica perquè hi ha hagut residents que han marxat de la ciutat. En aquest sentit, el director general de Centres Públics i president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha destacat que "mantenim el número de grups a l'oferta educativa de P3 tot i la previsió de 870 alumnes menys de P3 a la ciutat, reduint capacitats dels grups classe".

 

El Consorci d’Educació de Barcelona ajustarà les ràtios d’alumnes a les aules a aquesta situació, de manera que als grups classe de P3 hi haurà una mitjana de 23,5 alumnes en funció de la realitat de cada zona d’escolarització; i a les aules de secundària, entre 27 i 30 alumnes per grup, també en funció de la zona. 

 

Entre les novetats destacades previstes que es presenten per al curs 2021-2022 es troba la consolidació del model que el Consorci ha anat implantant de manera progressiva en els darrers tres anys pel que fa a la lluita contra la segregació escolar.  

 

L’aprovació per part del Govern de la Generalitat del Decret d'admissió i programació de l'oferta educativa per garantir un sistema educatiu més equitatiu, que substitueix l’anterior norma de l’any 2007, estableix un marc normatiu que acompanya la tasca que la ciutat ja impulsa des de fa 2 anys. En aquest sentit, el curs 2021-2022 serà el tercer d’implantació de les mesures del Pla contra la segregació i per l’èxit educatiu, un paquet d’accions per avançar en l’objectiu de l’escolarització equilibrada d’alumnat en situació de vulnerabilitat i la corresponsabilitat de tots els centres amb fons públics. Ara es poden consolidar i ampliar aquestes mesures amb el nou marc normatiu del decret per seguir lluitant amb més instruments contra la segregació escolar.  

 

S’ha avançat i es continua treballant en la detecció de l’alumnat vulnerable reforçant la col·laboració amb els serveis socials municipals i mitjançant una unitat de detecció específica, i amb l’objectiu de poder fer un millor acompanyament a l’alumnat que més ho necessita. Així  s’ha passat de detectar situacions de vulnerabilitat social el 2017 en un 3,7% del total de l’alumnat, a l’11,7% de l’alumnat en el 2020. Actualment són un total 20.800 alumnes detectats en situació de vulnerabilitat social als ensenyaments obligatoris (3-16 anys). 

 

S’han detectat un totat de 933 infants en situació de vulnerabilitat que s’incorporaran a P3 i 1.813 a 1r d’ESO i que es distribuiran entre centres públics i concertats de forma equitativa en una mateixa zona d’escolarització 

 

 

Ràtio inicial de P3 variable 

 

El curs 2021-2022 es preveu que s’incorporaran a P3 un total d’11.751 alumnes al conjunt de la ciutat. L’oferta inicial de places de P3 és de 13.709 de les quals 6.409 són places en centres públics, i 7.300 són places en centres concertats. Aquestes places estan distribuïdes en 176 centres públics (amb 273 grups), i en 151 centres concertats (amb 292 grups).  

Una novetat important és la reducció de la capacitat dels grups per zones d’escolarització , de manera que en aquells centres de zones amb un alt percentatge d’alumnat en situació de vulnerabilitat social la capacitat dels grups serà entre 20 i 22 alumnes. En els centres de les zones amb una forta davallada d’alumnat els grups seran de 22 a 24 alumnes, i la resta de zones de 25 alumnes (el 48,3%) 

 

El proper curs s’incrementaran 100 places públiques de P3 a l’Eixample mitjançant els tres centres concertats que passaran a la xarxa pública. Són les antigues escoles de la Fundació Escola Vicenciana (Marillac, Sagrada Família, i Sagrat Cor) que passaran a dir-se Institut Escola Londres, Institut Escola Sicília i Escola Aldana (tots tres de l’Eixample). Finalment, també s’han creat dos grups addicionals per necessitats d’escolarització, en aquest cas un a l’Escola Gayarre, a Sants-Montjuïc i l’altre a l’Institut Escola El Til·ler, a Sant Andreu.  

 

Oferta inicial de 1r d’ESO amb l’obertura d’un nou institut i tres nous instituts escola 

 

A 1r d’ESO l’oferta per al curs 2021-2022 és de 14.565 places de les quals, 5.685 són públiques i 8.880 són concertades. Es distribueixen en un total de 209 centres, dels quals 75 són públics i 134 són concertats. El curs que ve entren en funcionament un nou institut i tres nous instituts escola.  Per una banda, obre l’Institut Angeleta Ferrer de l’Eixample, i per altra banda, l’antiga escola Taxonera del districte d’Horta-Guinardó es transforma en l’Institut Escola Mirades –amb dues línies- i per tant, inicia el curs amb dos nous grups de primer d’ESO. A més a més, dos dels centres concertats de la Fundació Escola Vicenciana que passen a la xarxa pública, també ofereixen educació secundària: l’Institut Escola Sicília i l’Institut Escola Londres, de l’Eixample.   

 

En total s’obriran 490 grups de 1r d’ESO arreu de la ciutat. Són 9 grups menys que el curs passat, decreixement que respon a una disminució de l’alumnat que en aquests moments està cursant 6è de primària a la pública: 812 alumnes menys que en la preinscripció del curs 2020-2021.  

 

L’Institut Angeleta Ferrer, un nou centre especialitzat en ciència i tecnologia 

 

L’Institut Angeleta Ferrer començarà el curs 2021-2022 en uns mòduls provisionals que deixa lliure d’Escola Entença, situats al recinte de l’Escola Industrial. Previsiblement només durant el primer trimestre del curs, ja que es preveu que al gener del 2022 es podran ja traslladar al nou edifici que s’està construint al carrer Marina 193, al barri del Fort Pienc de l’Eixample. Obrirà amb dos grups de 1r d’ESO, tot i que en la seva ubicació definitiva està previst que sigui un centre de tres línies. Serà el primer centre de Catalunya especialitzat en ensenyaments de ciència i tecnologia, i amb una clara vocació d’impulsar aquesta formació entre l’alumnat femení, fruit de l’aliança amb el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST) per implantar la perspectiva de gènere en els àmbits científico-tecnològics.  

 

Campanya de preinscripció telemàtica amb acompanyament en vuit oficines territorials i una de ciutat 

 

Els centres estan preparant aquests dies la preinscripció escolar per al curs vinent, que està prevista entre els dies 15 i 24 de març per a l’alumnat de segon cicle d’infantil i primària (de 3 a 12 anys), i entre els dies 17 i 24 de març per a l’alumnat de secundària obligatòria (de 12 a 16 anys). Aquest any, tal com va anunciar el Departament d’Educació, la campanya de preinscripció serà totalment telemàtica i no caldrà desplaçar-se als centres per fer la sol·licitud ni per aportar la documentació. 

El Consorci d’Educació de Barcelona va iniciar el dia 15 de febrer la campanya de comunicació del procés de preinscripció, amb el lema “ l’Educació és el motor que mai no s’atura”. 

Per tal de facilitar al màxim aquest procés, al lloc web Edubcn.cat es pot trobar tota la informació de l’oferta educativa de Barcelona, la guia dels centres, la seva àrea d’influència, els centres adscrits i les activitats de portes obertes, amb la possibilitat de traduir el contingut en diversos idiomes.  

Per altra banda, al web Preinscripció.gencat.cat es troba tota la informació sobre la preinscripció en línia i un “centre d’ajuda” amb materials de suport per acompanyar a les famílies en la presentació i el seguiment de la sol·licitud, amb preguntes freqüents, vídeos tutorials podcast, la guia de la preinscripció, etc. 

 

Per últim, el Consorci ha previst altres accions de suport per aquesta campanya: 

-           Sessions informatives virtuals a cada districte per les famílies que s’han d’incorporar a P3 i a 1r d’ESO. 

-           Vuit oficines de suport a l’escolarització per ajudar a les famílies a fer la preinscripció en línia amb cita prèvia: Aquestes oficines s’obriran el 8 de març per fer atenció informativa i a partir del 15 per fer el suport a la preinscripció. Per donar servei a tota la ciutat i a la resta de districtes a on no s’obren oficines de suport, restarà oberta també l’oficina d’atenció del Consorci d’Educació de Barcelona.  

 

Horari: de dilluns a divendres, de 8.30 a 14. 30 h i dijous, de 8.30 a 17 h 

OFICINES DE SUPORT A LA PREINSCRIPCIÓ: 

  • Ciutat Vella (placeta del Pi, 2) 
  • Eixample (carrer de Roger de Llúria, 1-3) 
  • Gràcia-Horta (carrer de la Mare de Déu de la Salut, 87) 
  • Nou Barris (carrer de Nil, 27 i carrer de Vallcivera, 14) 
  • Sant Andreu (carrer de Sant Adrià, 20. Recinte de Can Fabra) 
  • Sant Martí (carrer de Cristòbal de Moura, 223)
  • Sants-Montjuïc (carrer de Muntadas, 5)


22 de febrer de 2021

1  

Imatges

Roda de premsa Consorci d'Educació de Barcelona

Roda de premsa Consorci d'Educació de Barcelona 83