Catalunya avança cap a una gestió turística cada vegada més sostenible.
Catalunya avança cap a una gestió turística cada vegada més sostenible
  • Des de l’any 2012, l’ACT forma part del Programa d’acords voluntaris de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic per reduir les emissions de GEH

  • Des d’aquest organisme es treballa per impulsar un model turístic sostenible, tant a nivell ambiental com social i econòmic

 

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), fa temps que treballa per fer de Catalunya una destinació que destaqui per impulsar un model turístic sostenible, tant a nivell ambiental com social i econòmic. Per aquest motiu, l’ACT està aplicant en la seva pròpia gestió tota una estratègia que incorpora contribuir en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i els objectius del Pla Nacional de Catalunya Agenda 2030.

És en aquest marc que des de l’any 2012 aquesta entitat està adherida al Programa d’acords voluntaris per al compromís amb la reducció de CO2. Mitjançant aquesta adhesió, l’ACT s’ha compromès voluntàriament a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) més enllà del què obliga la normativa, de manera que cada any es fa un inventari d’aquestes emissions i es planteja prendre mesures per reduir-les.

El director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, afirma que “la sostenibilitat en el model turístic català és un valor irrenunciable. Des del sector públic però també des del privat, s’ha de mantenir el compromís d’apostar per una gestió el més sostenible possible, tant pel que fa a l’impacte sobre el medi ambient, com sobre la societat i l’economia”. Per aquest motiu, l’ACT forma part de les organitzacions que col·laboren per avançar en la reducció de les emissions que potencien el canvi climàtic. “Actuar així ens assegura un futur millor, responent positivament als canvis ambientals i a les necessitats de la societat. Només amb aquesta actitud farem de Catalunya un millor país on viure i una millor destinació per als nostres visitants”, afirma Font. Una destinació sostenible és aquella que té en compte les repercussions actuals i futures, tant a nivell econòmic com social i mediambiental.  

Actualment, l’agència mesura 4 indicadors dins dels proposats en el programa. Concretament són les emissions derivades del consum elèctric, de gasos refrigerants, les produïdes pel consum d’aigua i, les produïdes pel transport/distribució (transport d’estands, material promocional,...). L’objectiu és poder anar introduint progressivament més indicadors en aquest còmput.

L’any 2019 es va aconseguir reduir un 9% les emissions produïdes pel consum d’aigua i un 12% les produïdes pel transport/distribució. En total, respecte l’any 2018, es va aconseguir una reducció del 59% de les emissions globals, ja que es va passar de 203,19 a 83,82 tones de CO2. Les dades de l’any 2020 no són comparables amb les dels anys anteriors perquè la pandèmia de la Covid-19 ha alterat l’activitat a tots nivells.

L’adhesió al Programa d’acords voluntaris es renova anualment a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), que és l’entitat que verifica i ratifica la pertinença al programa. Impulsada per la Generalitat de Catalunya l’any 2010, aquesta iniciativa ofereix eines, suport i reconeixement a aquelles organitzacions que tenen instal·lacions i/o operacions a Catalunya i que de manera voluntària volen establir un compromís per a reduir les seves emissions de GEH. L’ACT és una de les 200 organitzacions que actualment estan adherides a aquest programa.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________