Territori

Episodi d'alta contaminació

La Generalitat declara un episodi d'alta contaminació per partícules a tot el territori català

query_builder   23 febrer 2021 13:02

event_note Nota de premsa

La Generalitat declara un episodi d'alta contaminació per partícules a tot el territori català

  • Els nivells de partícules PM10 són elevats arreu i es recomana reduir els desplaçaments en cotxe privat i moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot de les persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, entre altres.
Episodi d'alta contaminació

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat avui un episodi d’alta contaminació per partícules a tot el territori català. La mesura es pren atenent els nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), a causa de la presència d’una intrusió de pols africana des del dia 18 de febrer, i la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors a 80 μg/m³ en 16 estacions de mesurament (deu d’aquests punts a la Zona de Protecció Especial) i de més de 50 μg/m³ en altres 27 estacions. Així mateix, la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la intrusió de pols africana persistirà i les condicions de dispersió no milloraran.

 

Reduir la generació i la resuspensió

L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat.
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
  • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.


Col·laboració municipal

De forma paral·lela, s’insta els municipis, en la mesura del possible, a aplicar el màxim nombre d’aquestes mesures:

  • Campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació.
  • Introducció de missatges informatius relatius a la situació d’avís preventiu o d’episodi ambiental a les PIV (pantalles d'informació variable).
  • Increment del reg de carrers (de 2:00 a 4:00h).
  • Regulació de la climatització en comerços i serveis municipals.
  • Increment del control de les activitats industrials on la competència és municipal.
  • Prohibir la crema de matolls i restes vegetals i potenciar la gestió dels residus vegetals a través d’alternatives com la trituració “in situ” o la recollida per al seu compostatge. Aquesta mesura és d’obligat compliment a la Zona de Protecció Especial, la Plana de Vic i les Terres de Ponent.

També es demana a les indústries que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugin endarrerir. Així mateix, es restringeixen les operacions d’asfaltar o enquitranar els carrers, es suspèn qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible, i es prohibeix en les obres l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols, entre altres mesures.

Moderar les activitats a l’aire lliure

Els nivells de partícules són elevats a tot el territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut.

Podeu consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 497

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia