
- La consellera de la Presidència ha defensat el Decret llei que habilita les entitats esportives a utilitzar mitjans electrònics per escollir presidència i junta directiva, i que la Diputació Permanent del Parlament ha validat aquest matí
- El Govern va aprovar la normativa el 19 de gener passat davant la necessitat de garantir la salut en el marc de la situació excepcional generada per la Covid-19
- Aquesta mesura suposa també un pas més en “la modernització i la digitalització de les entitats esportives, adaptant aquesta normativa a les necessitats actuals i l’evolució digital de la societat”, ha explicat la consellera Budó
Catalunya té una “magnífica xarxa d’esport base, de la qual ens podem sentir molt orgullosos i que esdevé l’autèntica ànima de l’esport català”. Així ho ha expressat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la presentació del Decret llei que habilita les entitats esportives a utilitzar el vot electrònic i per correu per escollir la seva presidència i la junta directiva, i que la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya ha validat aquest matí per majoria. Es tracta d’una mesura aprovada pel Govern el passat 19 de gener davant la necessitat que aquestes organitzacions “puguin renovar els seus òrgans de govern garantint la salut de les persones en el marc de la situació d'excepcionalitat generada per la pandèmia de la Covid-19”, ha assegurat Budó. Aquest és un pas més també en “la modernització i la digitalització de les entitats esportives, adaptant aquesta normativa a les necessitats actuals i l’evolució digital de la societat”.
La consellera ha concretat que el Decret llei autoritza els òrgans de govern de les entitats esportives de Catalunya a celebrar assemblees generals a distància per elegir els membres de la junta directiva, però es manté la prohibició de fer-les telemàticament per modificar els estatuts i reglaments de l’entitat, aprovar el vot de censura, acordar la transformació, la fusió o l'escissió de l’entitat, i dissoldre l'entitat. Paral·lelament, la normativa autoritza les entitats esportives a establir el vot per correu postal i per mitjans electrònics en les eleccions de les juntes directives i dels presidents o presidentes, sempre que quedin garantits els drets d'informació, quedi constància de la recepció del vot, se'n garanteixi la identificació de l’elector, l’autenticitat i el secret del vot així com s’adoptin mesures que impedeixin la duplicitat i que en garanteixin la incorporació al moment de l’escrutini.
En segon lloc, ha especificat la consellera, aquesta mesura també autoritza a partir d’ara que “els estatuts d’aquestes entitats esportives puguin preveure el vot per correu i el vot per mitjans electrònics”. Els estatuts de cada club esportiu també podran incloure altres disposicions i condicions lícites que els promotors considerin convenients, sempre que no s’oposin a l’ordenament jurídic ni contradiguin els principis que configuren el club.
Finalment, el Decret llei preveu que en els processos d’elecció de les juntes directives i de la presidència de les entitats ja iniciats en el moment de l’entrada en vigor d’aquest Decret llei, es pugui regular la votació a través de correu postal, encara que els seus estatuts no ho estableixin, però en canvi no es pot establir el vot per mitjans electrònics.
Amb aquestes modificacions normatives el Govern “pretén fer compatible la celebració dels processos de renovació dels òrgans de govern de les entitats amb la limitació del desplaçament de les persones, d’acord amb les mesures que busquen minimitzar la mobilitat i la interacció social per aconseguir modificar la tendència actual i estabilitzar i acabar de doblegar la corba pandèmica”, ha explicat la titular de Presidència.
Altres mesures adoptades
Durant la seva intervenció al Parlament, la consellera ha subratllat que el Govern ha adoptat des de l’inici de la pandèmia altres mesures de caràcter urgent amb l’objectiu de pal·liar els seus “efectes devastadors per al sector de l’esport i de l’activitat física” i que l’Executiu sempre ha estat “al costat de les entitats del nostre país, informant de les actuacions impulsades i recollint i compartint les preocupacions del sector esportiu”.
Budó ha recordat que el Govern va garantir i ampliar les convocatòries de subvencions recurrents adreçades al sector esportiu afectades per la Covid-19 i va fer dues noves convocatòries d’ajuts extraordinaris dotades amb 25 milions d’euros cadascuna. També va aprovar un altre Decret llei que habilitava les entitats esportives a utilitzar mitjans electrònics per garantir el seu funcionament ordinari, facilitant les reunions i els acords dels òrgans de govern.