Salut

Visita

Aragonès i Vergés agraeixen la tasca dels professionals sanitaris durant aquest primer any de pandèmia

query_builder   24 febrer 2021 14:00

event_note Nota de premsa

Aragonès i Vergés agraeixen la tasca dels professionals sanitaris durant aquest primer any de pandèmia

Aragonès i Vergés durant la visita

Després d’un any del primer cas diagnosticat de Covid-19 a Catalunya, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han fet una visita a l’Hospital Clínic de Barcelona en reconeixement als treballadors del sistema de salut pública de Catalunya.

Durant una compareixença davant els mitjans de comunicació, el vicepresident Aragonès ha assegurat que “la pandèmia continua sent una gran amenaça per a les nostres vides”, tot i que cada vegada estigui més controlada i tingui menys capacitat d’incidència. “Les dades actuals i l’arribada de noves variants ens recorden que, malgrat estar guanyant la batalla, no ens podem relaxar ni un instant”, ha advertit. És per aquest motiu que ha reclamat a l’Estat i a la Unió Europea que resolguin “amb la màxima celeritat” els problemes de subministrament de les vacunes. “Estem preparats per vacunar de forma massiva a la població i aconseguir la tan desitjada immunitat de grup aquest mateix estiu” però, per poder-ho fer, “necessitem més vacunes”, ha insistit.

Aragonès ha volgut posar en valor la feina feta per part dels servidors públics “que han vist revaloritzat com mai el sentit de la seva tasca”, i també ha tingut paraules de reconeixement per als treballadors i treballadores de l’àmbit de l’alimentació i per a tot el col·lectiu de persones, “majoritàriament dones”, dedicades a la cura, “que ens demostren que l’economia de la vida no pot seguir jugant un paper secundari i menystingut com fins ara”. Aragonès ha agraït els sacrificis que ha hagut de fer el conjunt de la ciutadania “al llarg d’aquest any duríssim” i, en especial, “l’esforç titànic” del sistema sanitari, del món empresarial i de les escoles, “que s’han reivindicat un cop més com un dels principals tresors que tenim com a societat”, ha subratllat.

Finalment, el vicepresident ha destacat que una de les principals lliçons que es poden extreure de tot plegat és que “aquesta crisi només la superarem pensant en col·lectiu, reforçant aquells vincles comunitaris que ens han fet tan forts en els moments més foscos de la pandèmia”. Segons el vicepresident, “si ens movem a partir d’aquests paràmetres, podrem impulsar una recuperació en clau transformadora que ens asseguri un futur més pròsper i més just”, ha conclòs.

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha començat la seva intervenció agraïnt “la tasca i l’esforç encomiable” dels professionals sanitaris, coincidint, demà, amb el primer cas Covid a Catalunya. “Ha estat un any duríssim per a tota la ciutadania, un any que ningú no es podia ni imaginar, però tots hem de fer un reconeixement immens als nostres professionals sanitaris que s’hi han deixat la pell, constantment, des del primer moment fins ara i que ho continuaran fent”.

També ha posat xifres a “l’enorme” magnitud de la pandèmnia. Per exemple, ha explicat que abans de la Covid, “normalment feiem ús d’unes 600.000 unitats d’equips de protecció individual  a la setmana” i que “en aquests moments, estem fent ús de 5 milions d’EPIS a la setmana”. I en aquest sentit, ha assenyalat que en el que portem de pandèmia s’han destinat més de 270 milions d’euros per protegir els professionals.

La titular de Salut també ha explicat que al febrer del 2020 ningú al món sabia a què ens enfrontàvem i que es van anar prenent decisions amb el coneixement que cada moment es tenia de la pandèmia. Ha posat d’exemple que “vam tancar les escoles i ara les hem mantingut obertes perquè són un bé essencial, i axò no seria possible sense un sistema de salut que acompanya també a l’obertura d’aquestes escoles i en aquest control de la pandèmia”.

Alba Vergés ha remarcat que en pocs mesos “hem hagut de capgirar el sistema sanitari i reforçar-lo”. En aquest sentit, ha detallat que “hem contractat 13.000 professionals sanitaris més al sistema, uns professionals que s’hi quedaran”. També ha subratllat que “podem arribar a triplicar els llits d’UCI arribant als 1.800; i els llits convencionals han passat de 13.000 a 23.000. S’han construït cinc hospitals satèl·lit i s’han habilitat prop de 800 espais al costat dels CAP per donar suport a la primària”.

Vergés ha acabat la seva intervenció fent referència a la situació actual de la pàndèmia. “Estem en un moment molt complicat amb les UCIS plenes i una quarta onada seria terrible”. La consellera de Salut ha demanat un cop més, que “tothom extremi les precaucions”.

Per la seva part, Antoni Castells, director mèdic de l’Hospital Clínic ha destacat que “aquesta ha estat una pandèmia de valors, en què s’ha posat de manifest la responsabilitat, el respecte i la solidaritat dels professionals i la ciutadania per donar resposta a la situació. La primera onada va ser molt difícil per la seva magnitud i el ràpid creixement en nombre de casos. A la segona, es va compaginar l’activitat COVID-19 amb l’assistència habitual de l’hospital. I a la tercera, hi ha hagut de tot, cansament per part dels professionals i també esperança per l’arribada de les vacunes”.

Finalment, Gemma Martínez, directora infermera del Clínic, ha remarcat que “l’Hospital Clínic, com molts d’altres centres, s’ha hagut d’anar adaptant a les necessitats que sorgien dia a dia i ha requerit de la col·laboració de molts professionals. Gràcies a aquest treball conjunt, hem aconseguit que pacients i famílies estiguessin el més acompanyats possible. Hem aconseguit superar les diferents onades gràcies al conjunt de professionals sanitaris i no sanitaris. No som herois, som persones i professionals compromesos.”

 
Imatges de la visita del vicepresident i la consellera:

https://wetransfer.com/downloads/870acf75723e8b5a8e1450d239d50ff720210224114452/076463cc3ad7ec032c500b96e95dca6e20210224114511/606828


Us adjuntem també un enllaç per descarregar-se les fotografies de la visita:

https://we.tl/t-ezYD48cWbg

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia