Territori

Fotografia de la jornada telemàtica

La Generalitat explica a altres comunitats autònomes la seva experiència en compra per tanteig i retracte per ampliar el parc d'habitatge públic

query_builder   26 febrer 2021 11:49

event_note Nota de premsa

La Generalitat explica a altres comunitats autònomes la seva experiència en compra per tanteig i retracte per ampliar el parc d'habitatge públic

  • Han participat en la sessió informativa els responsables d’habitatge de l’Aragó, Comunitat Valenciana, les Canàries, Castella i Lleó, Astúries, Extremadura i les Balears
Fotografia de la jornada telemàtica

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, dependent de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori, ha organitzat una sessió formativa amb els responsables d’habitatge de les comunitats autònomes de l’Aragó, València, les Canàries, Castella i Lleó, Astúries, Extremadura i Balears, sobre la compra d’habitatge per tanteig i retracte que es fa a Catalunya, com a fórmula per ampliar el parc públic i oferir a la ciutadania habitatge de lloguer a preus assequibles. Algunes d’aquestes comunitats ja estan exercint el dret de tanteig en habitatges dels seus territoris i altres estudien la possibilitat d’implementar-lo.

El director de Promoció de l’Habitatge de l’Agència, Albert Toledo, ha explicat la gestió  del tanteig i retracte i el marc legislatiu necessari per poder dur a terme aquestes compres. També ha explicat els avantatges que suposa aquesta possibilitat per ampliar el parc d’habitatge de lloguer social de manera ràpida i efectiva en un moment on impera l’emergència en l’àmbit de l’habitatge.

El Decret llei 1/2015 faculta el dret tanteig a habitatges de grans tenidors a partir de l’any 2008 i fins al 2027, per a primeres i ulteriors transmissions. En aquesta normativa es van establir els criteris de valoració per a poder exercir el dret de tanteig, que són una limitació en el preu, que ha de ser del 80% del mòdul de règim especial d’habitatges amb protecció oficial, 1.400 euros /m2 útil, una superfície mínima de 45 m2 i màxima de 120 m2 i es prioritzen els habitatges buits de persones jurídiques.

L’objectiu d’aquestes compres per tanteig és incrementar el parc públic d’habitatges de lloguer per destinar-los a lloguer assequible i poder resoldre expedients amb valoració favorable de les meses d’emergències. Així s’eviten els desnonaments i també que els habitatges passin a fons d’inversió.

Més de 4.450 habitatges

La Generalitat ha exercit el dret de tanteig sobre 4.451 habitatges, dels quals se n’estan gestionant 2.700, i ha permès incrementar el parc d’habitatge públic en 2.836 habitatges. Actualment, l’Agencia de l’Habitatge de Catalunya administra un total de 20.821 pisos. El cost mitjà d’aquests habitatges és de 52.000 euros i s’adjudiquen a famílies inscrites a les meses d’emergències per una renda mensual aproximada de 150 euros.

Toledo ha explicat que per poder exercir aquest dret es va informar als col·legis de registradors i de notaris perquè ho tinguin en compte i no sigui possible formalitzar les escriptures sinó es compta amb la renúncia de la Generalitat, fet que ha afavorit el control de les transmissions.

 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 310

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 396

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia