- La Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement ha presentat al govern espanyol la proposta, que el Govern podria cofinançar en 59,38 milions d’euros
- Els programes, liderats per agents del sistema de coneixement català, són de comunicació quàntica, energia i hidrogen verd, agroalimentació, biodiversitat, astrofísica, ciències marines, materials avançats i biotecnologia aplicada a la salut
- La proposta del Govern incorpora una acció transversal de ciència ciutadana per traslladar a la societat els resultats bàsics i aplicables dels projectes
- En una reunió aquesta tarda amb els coordinadors dels projectes, el conseller Ramon Tremosa ha destacat que “són projectes transformadors que tenen un efecte multiplicador sobre la nostra recerca i innovació i, per tant, sobre la nostra economia”
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, ha presentat un total de vuit programes de recerca als plans complementaris d'R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) del pla estatal als fons europeus Next Generation EU. El programes, presentats i liderats per agents del sistema de coneixement català, sumen un pressupost de 119'94 milions d’euros, 59'38 dels quals podrien ser cofinançats pel Govern de Catalunya, en funció dels acords a què s’arribi en el procés de negociació previst.
Les propostes presentades pel Govern en matèria d’R+D+i són de l’àmbit de la comunicació quàntica, energia i hidrogen verd, agroalimentació, biodiversitat, astrofísica, ciències marines, materials avançats i biotecnologia aplicada a la salut. Cada programa respon a una de les vuit àrees d’interès que el Ministeri de Ciència i Innovació ha definit al pla estatal de Recuperació i Resiliència per optar als fons Next Generation EU.
Tots els projectes proposats incorporen una acció transversal de ciència ciutadana anomenada Ciència Viva amb la finalitat de traslladar a la societat els resultats bàsics i aplicables de cadascun dels programes. L'acció preveu una aportació del Govern de 520.000 euros (65.000 euros per programa) per posar en marxa accions de divulgació en coordinació amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, s’ha reunit aquesta tarda telemàticament amb els coordinadors dels programes, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, i del director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès. El conseller Tremosa ha felicitat els coordinadors de les propostes “per articular uns programes ambiciosos per aprofitar el fons Next Generation EU, que són una magnífica oportunitat per donar una empenta al sistema de recerca i innovació que Catalunya ha sabut construir en les últimes dècades”. Tremosa ha afegit que “són projectes transformadors que tenen un efecte multiplicador sobre la nostra recerca i innovació i, per tant, sobre la nostra economia”.
El conseller Tremosa ha destacat que la majoria de propostes “inclouen la valorització i, per tant, la transferència de coneixement al sector industrial i a la societat”. I també ha posat de relleu “la transversalitat dels projectes a l’hora d’establir múltiples sinergies amb agents del sistema de coneixement, el sector productiu i altres administracions”. En els vuit programes hi participen una quarantena d’agents del sistema de coneixement (centres i grups de recerca, universitats, centres tecnològics), a més de comptar amb la participació d’empreses, diversos departaments del Govern i altres institucions del territori espanyol.
Els vuit programes presentats pel Govern són els següents:
1. Cap a una Internet quàntica europea
· Objectiu: Projecte d'implementació de les primeres connexions de la xarxa EuroQCi a l'àrea metropolitana de Barcelona i de desenvolupament de tecnologies rellevants per al desplegament de l'European Quantum Internet. La futura Internet quàntica serà clau per garantir la ciberseguretat i per progressar en l’àmbit dels sensors, els rellotges quàntics, la intel·ligència artificial i el machine-learning.
· Àmbit d’actuació: Comunicació quàntica.
· Coordinador: Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).
· Participants: BSC-CNS, IFAE, ICN2, UAB, UB i UPC; empreses Cellnex Telecom, QuSIDE, LuxQuanta; Sateliot, Qurv, Qilimanjaro, InfyQ, JustQu, entre d'altres start-ups i pimes.
· Termini d’execució: 2021-2024.
2. Impuls de l'hidrogen verd i energia renovable per a usos industrials i de mobilitat a Catalunya
· Objectiu: Projecte per al desenvolupament de noves tecnologies i processos per a la producció d'hidrogen verd i energies renovables a baix cost. Es planteja, a més, abordar els reptes de la distribució i l'emmagatzematge segurs de l'hidrogen, obtenir nous usos per a l'hidrogen i afrontar aspectes transversals en els aspectes legislatius, socials i econòmics.
· Àmbit d’actuació: Energia i hidrogen verd.
· Coordinador: Universitat Rovira i Virgili (URV).
· Participants: Fundació Institut de Recerca Energia de Catalunya (IREC), Fundació Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Fundació EURECAT, UPC, IRTA, Fundació I2Cat, Associació Empresarial Química de Tarragona.
· Termini d’execució: 2021-2025.
3. Fonts de proteïnes alternatives i millora de la resiliència i de la sostenibilitat de l'agricultura i la ramaderia davant del canvi climàtic
· Objectiu: disposar de solucions sistèmiques per avançar en dues estratègies contra el canvi climàtic: la mitigació, per mitjà de fonts de proteïna de baix impacte climàtic i l'adopció de models agroalimentaris regeneratius i agroecològics; i l'adaptació, via control de plagues i malalties emergents en cultius i animals, així com la millora de la gestió dels recursos hídrics.
· Àmbit d’actuació: Agroalimentació.
· Coordinador: Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
· Participants: Agrotecnio, CRAG, CRG, CREAF, CREDA, Fundació Miquel Agustí, Fundació Alicia, INCAVI, ICRA, Observatori de l’Ebre; UdL, UdG, URV, UPC, UAB, UB, UVic; empreses Semillas Batlle, Semillas Fitó i Illumina.
· Termini d’execució: 2021-2023.
4. Estudi, conservació, recuperació i valorització de la biodiversitat 2021-2023
· Objectiu: Programa alineat amb la implementació del Green Deal i l'Estratègia de Biodiversitat de la UE, amb el propòsit de crear un centre virtual interinstitucional d'estudi de la biodiversitat. El nou organisme treballarà per a la coordinació, catalogació i conservació de la biodiversitat, i estarà al càrrec de dues convocatòries competitives de projectes transversals per avaluar les causes, frenar el declivi de la biodiversitat i promoure'n la recuperació.
· Àmbit d’actuació: Biodiversitat.
· Coordinador: Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF).
· Participants: UAB, UB, UPF, UdG, URV i UVIC-UCC, entre d'altres universitats; BSC-CNS, CRAG, CREAF, CEAB, CRG, CTFC, IBB, IBE, IBEC, ICM, ICP, ICRA, IDAEA, IdRA, ICTA-UAB, IRBB, IRBIO, IRTA i ISGlobal, entre d'altres centres de recerca.
· Termini d’execució: 2021-2023.
5. Tecnologies avançades per a l’exploració de l’univers
· Objectius: Donar un salt qualitatiu en la participació espanyola en la següent generació de projectes internacionals líders en astrofísica i física d'altes energies, amb un èmfasi particular en els aspectes més tecnològics. Addicionalment, es proposen dos objectius més de caràcter nacional: l'expansió de Port d'Informació Científica (PIC) per convertir-lo en un "hub" de dades d'astronomia multi-missatger, únic a Europa, i el disseny, construcció i llançament d'un nanosatèl·lit pioner amb un instrument d'imatge per proporcionar dades de fotometria multi-rang d'estrelles brillants.
· Àmbit d’actuació: Astrofísica i física d’altes energies.
· Coordinador: Institut de Física d’Altes Energies (IFAE).
· Participants: La proposta té relació directa amb un projecte tractor que Catalunya impulsarà en l'àmbit de la nova economia de l'espai, juntament amb els ministeris d'Indústria i de Ciència i Innovació, i centres establerts a Andalusia, Aragó, Canàries, Cantàbria, Galícia, Madrid, País Basc i País Valencià.
· Termini d’execució: 2021-2023
6. Programa integral cap a una gestió intel·ligent, integrada i resilient per a un entorn blau adaptat al canvi climàtic
· Objectius: Mobilitzar i canalitzar els recursos científics, tecnològics i dels sectors de l'economia blava i les administracions públiques per dissenyar un sistema intel·ligent i integral d'observació i registre de dades de l'ambient marí i la interfície terra-mar, que capaciti per a l'anàlisi i inferència d'informació estratègica sobre el seu estat, els seus riscos i la seva evolució, per a un aprofitament i explotació resilient per part dels diferents sectors socioeconòmics de l'economia blava.
· Àmbit d’actuació: Ciències marines.
· Coordinador: Xarxa de R+D+I Marítima de Catalunya. Catalan Network for Blue Innovation (BlueNetCat).
· Participants: Consorci de la Xarxa Marítima integrat per la UB, UAB, UPC, UdG i URV; IRTA i CSIC, representat per l'Institut de Ciències de la Mar (ICM), Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA).
· Termini d’execució: 2021-2023.
7. Instal·lació correlativa in-situ per a materials avançats per a energia (In-CAEM)
· Objectius: Desenvolupament d'una instal·lació dedicada a la investigació en el camp de materials avançats per abordar els reptes científics de l'European Green Deal, i per contribuir a promoure una economia de la Unió Europea més sostenible.
· Àmbits d’actuació: Materials avançats.
· Coordinador: CELLS (Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró).
· Participants: ICN2, ICMAB, IFAE, UAB, Eurecat, i altres instituts del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
· Termini d’execució: 2021-2023.
8- Programa d'impuls del cribratge de nous fàrmacs i dels sistemes del seu alliberament selectiu i controlat
· Objectius: Transformar i augmentar la competitivitat del sector Biotech i MedTech a través de la investigació i transferència de coneixement en el cribratge de fàrmacs i en l'optimització dels seua sistemes d'alliberament i validació preclínica dels mateixos a partir de les fortaleses de l'ecosistema de centres de recerca, universitats, infraestructures científiques, hospitals i empreses biotec i farma de Catalunya.
· Àmbits d’actuació: Biotecnologia aplicada a la salut.
· Coordinador: Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
· Participants: IRB, CRG-CNAG, VHIR-Hospital Vall d'Hebron, IDIBAPS-Hospital Clínic, IR Sant Pau-Hospital de Sant Pau. BST-Banc de Sang i Teixits; UB, UAB, UPF. Membres associats: CNAG, centres CERCA en Biomedicina i ciències de la salut, centres ICN2, ICFO, ICIQ; Hospitals, Centres de el CSIC (com ICMAB, IQAC), universitats públiques catalanes (UdG, URV, UdL, entre altres), IQS. Interrelació amb infraestructures ICTS: BSC; Sincrotró Alba, Laboratori de RMN UB, Nanbiosis (CIBER). Sector privat i centres tecnològics: empreses de Biocat i CataloniaBio & HT, WeLab, Leitat, Eurecat.
· Termini d’execució: 2021-2023.
Els 8 programes responen a l'estratègia de desenvolupament de la societat del coneixement del Govern i estan en consonància amb l'informe Next Generation Catalonia, que recull les 27 apostes estratègiques del Govern per optar als fons europeus. També s’alineen amb les conclusions del Pacte Nacional per a la Societat de Coneixement (PN@SC), aprovades el juny de 2020, i que representen l'estratègia catalana d'R+D+i de convergència amb els valors dels països europeus capdavanters en innovació i amb economies basades en la generació de coneixement propi
En aquest enllaç podreu accedir a imatges corresponents al mut de la reunió
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter @empresacat | @coneixementcat