- La portaveu del Govern ha tancat l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha destacat la importància de fer arribar a la població que cal establir pactes entre dones i homes per a la cooperació i la corresponsabilitat en les feines domèstiques i de cura. Budó ha afirmat: “En ple segle XXI, encara ens cal desmuntar la idea que naturalitza que la feina domèstica i de cura és un treball que recau de forma natural i en exclusiva sobre el gènere dona”.
La portaveu del Govern així ho ha dit durant l’acte institucional central amb motiu del Dia Internacional de les Dones que ha tingut lloc aquesta tarda al Palau de la Generalitat al qual hi han assistit el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.
En el parlament de cloenda, la consellera de la Presidència ha explicat que les reivindicacions del Govern aquest 8 de març se centren en visibilitzar i denunciar com la pandèmia de la Covid-19 ha posat de relleu les discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones. En aquest sentit, Budó ha apuntat que una d’elles, molt extensa i greu per les conseqüències que comporta en els projectes vitals de les dones, és la sobrecàrrega de feines de cura. La consellera ha incidit que “ cal seguir explicant que els homes corresponsables guanyen en autonomia, autoestima, en salut, milloren les relacions afectives i la complicitat amb les persones del nucli familiar. Ser corresponsable és positiu per als homes i per a tothom”.
Budó, després de recordar que el confinament va agreujar la situació de tensió derivada de totes les formes de violències masclistes, ha fet una crida perquè aquesta crisi permeti consolidar una transformació social de base feminista. “Els homes encara han d’aprendre a renunciar als seus privilegis perquè les seves companyes puguin viure amb les mateixes condicions i oportunitats que ells. Emplacem els homes a fer net i a canviar el dia a dia de les persones que vivim en aquest país. Tots i totes hi sortirem guanyant.”, ha reblat.
En la seva intervenció, la consellera ha donat a conèixer dues noves iniciatives de l’ICD: “Ballem lliures i sense por”, una llista de spotify amb cançons no sexistes, i el joc educatiu “100 fites del feminisme i algun entrebanc”. En el marc del Dia Internacional de les Dones, l’ICD posa a disposició de la ciutadania, entitats i institucions la llista de reproducció de cançons a Spotify #BallemLliuresISensePor. L’objectiu és avançar en la igualtat efectiva de gènere a tots els nivells del sector de la música. És una llista col·laborativa a la qual la ciutadania pot proposar cançons a través de les xarxes social de l’ICD i les paraules #BallemLliuresISensePor i/o anomenar @icdones.
A més d’aquesta llista, l’ICD presenta un nou recurs educatiu: el joc de taula “100 fites i algun entrebanc”. Aquest joc té com a objectiu posar en valor el moviment feminista i difondre’n les seves reivindicacions, algunes de les quals encara a dia d’avui no han estat complertes.
En l’acte d’aquesta tarda, la presidenta de l‘Institut Català de les Dones, Laura Martínez, ha llegit el Manifest institucional; s’ha presentat la campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables” i s’ha celebrat la taula rodona ‘’Corresponsabilitat, cures i Covid-19’’ amb Cristina Sánchez Miret, sociòloga i professora de la UdG; Joana Amat, presidenta de Fidem i de Copersona; i Núria Villena, sociòloga, traductora i docent. La taula rodona ha estat moderada per la periodista Neus Tomàs.
Dades de desigualtat
L’ICD també ha fet públic avui el Dossier estadístic de l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG) “Les Dones a Catalunya 2021” amb les dades dels principals i més actuals indicadors de desigualtats en el món laboral, condicions de vida, formació, salut, representació política, TIC, esport i cultura. Enguany destaca les dades que mostren les desigualtats en corresponsabilitat i el resultat de l’Índex d’igualtat de gènere, on Catalunya ha passat del novè al setè lloc en un any respecte la cursa dels països europeus pel que fa a Igualtat.
El dossier evidencia, per exemple, que a Catalunya durant el 2019 el 92,53% de les excedències per cura de filles i fills i el 79,06% d’excedències per cura de familiars, van ser demanades per dones. Pel que fa a les tasques domèstiques, en dies feiners, les dones hi dediquen de mitjana 1,91 hores diàries i els homes, 0,92. En la cura de persones depenents, el 41,4% de les dones ha indicat que són les cuidadores principals de les persones amb discapacitat i el 8,6% la seva parella. El treball estadístic també posa de relleu que les dones son un 39% dels càrrecs de direcció i gerència malgrat son el 56,6% de les persones científiques i intel·lectuals; que la bretxa salarial anual entre dones i homes se situa en el 22,2%, 0,8 punts menys que l’any 2017; i que les dones a Catalunya només ocupen el 22,9% d’alcaldies.