Justícia

Imatge de la Maternitat d'Elna

L'acord es formalitza aquest dimecres al migdia

Justícia i l'Ajuntament d'Elna signen el conveni per incorporar la Maternitat a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica

El Castell de Bardou estarà inclòs a les guies, les rutes i les senyalitzacions del Memorial Democràtic

query_builder   9 març 2021 09:57

event_note Nota de premsa

L'acord es formalitza aquest dimecres al migdia

Justícia i l'Ajuntament d'Elna signen el conveni per incorporar la Maternitat a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica

El Castell de Bardou estarà inclòs a les guies, les rutes i les senyalitzacions del Memorial Democràtic

Imatge de la Maternitat d'Elna
Imatge de la Maternitat d'Elna

La consellera de Justícia, Ester Capella, i el batlle d’Elna, Nicolás Garcia, signaran aquest dimecres el conveni de col·laboració pel qual aquest municipi de la Catalunya Nord s’adhereix a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. L’acte formal de signatura es farà a les 12 h a la seu del Memorial Democràtic. Els mitjans disposaran de rack de premsa.

ACTE

Signatura del conveni de col·laboració entre el Departament de Justícia i l’Ajuntament d’Elna per incorporar la Maternitat a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica

 

DIA

 

Dimecres, 10 de març de 2021


HORA I LLOC 

 

 
12.00 h

Memorial Democràtic. Carrer del Peu de la Creu, 4, 08001 Barcelona

 Amb l’acord, el castell de Bardou, que va acollir la Maternitat d’Elna entre 1939 i 1944, passarà a formar part de les guies i les rutes del Memorial Democràtic i podrà beneficiar-se de la difusió, la senyalització i el material divulgatiu de la Xarxa. La Maternitat també quedarà inclosa al mapa de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, al lloc web del Memorial Democràtic.

El conveni reforçarà la col·laboració ja existent entre la Generalitat i el municipi d’Elna. Les dues institucions van acordar fa uns quants mesos que la Maternitat acolliria durant aquest 2021 l’exposició del Memorial Democràtic “L’àlbum de la Ruth” i que organitzaria la trobada bianual d’Elnes i Naels. També van decidir treballar conjuntament en l’organització d’actes culturals i commemoratius entorn de l’exili i la deportació.

La Maternitat d'Elna

Al desembre de 1939 la voluntària i mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz va habilitar al castell de Bardou una maternitat per atendre les dones embarassades dels camps de refugiats, per encàrrec de l’entitat suïssa Servei Civil Internacional. La maternitat va funcionar fins a l’abril de 1944, quan va haver de tancar per la pressió dels nazis. Hi van néixer prop de 600 infants.

Actualment, el castell de Bardou disposa del centre d’interpretació de la Maternitat Suïssa d’Elna, amb espais per a exposicions i activitats relacionades amb la retirada de 1939 i l’atenció a les refugiades. L’Ajuntament d’Elna va adquirir el castell l’any 2005.

La Xarxa d’Espais

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica agrupa un conjunt de llocs representatius de la lluita per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica. Es tracta de trinxeres, búnquers, monuments, espais de resistència o rutes relacionades amb la memòria democràtica. La Xarxa està coordinada pel Memorial Democràtic, l’ens de la Generalitat –que actualment depèn del Departament de Justícia– encarregat de commemorar, documentar i difondre la memòria democràtica.