Direcció General de Comunicació

vacunes

El Govern dona suport a la declaració de l'OMS per una distribució equitativa de vacunes Covid-19 al món

query_builder   9 març 2021 13:45

event_note Nota de premsa

El Govern dona suport a la declaració de l'OMS per una distribució equitativa de vacunes Covid-19 al món

  • L’objectiu d’aquesta iniciativa és accelerar el desenvolupament i la fabricació de vacunes contra aquest virus i garantir un accés just i equitatiu a tots els països

 

  • L’OMS va declarar que només s’aconseguiria posar fi a la pandèmia si es feia a tot arreu al mateix temps, un fet que passava per vacunar part de la població a tots els països i no tant a tota la població en alguns països

 

El Govern ha acordat donar suport a la Vaccine Equity Declaration impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que fa una crida a governs, empreses farmacèutiques, agències reguladores i líders mundials perquè uneixin esforços per accelerar la distribució de vacunes de manera equitativa a tots els països. L’objectiu d’aquesta declaració és accelerar el desenvolupament i la fabricació de vacunes Covid-19 i garantir un accés just i equitatiu a tot el món.

 

En aquest sentit, el gener de 2021 l’OMS va fer una crida a tots els països perquè treballessin junts de manera solidaria per garantir que durant els primers 100 dies de l’any es vacunessin els treballadors sanitaris i la gent gran a tot el món. Aquesta crida a l’acció és el centre de la campanya de l'OMS per la #VaccinEquity.

 

El Govern de la Generalitat comparteix plenament la necessitat de promoure i aconseguir la distribució equitativa de vacunes, especialment en situacions de pandèmia com l’actual, ja que, tal com ha declarat l’OMS, si les vacunes es distribueixen equitativament es pot contribuir a aturar la fase aguda de la pandèmia i obrir la possibilitat a reconstruir les societats i les economies. Així mateix, l'accés equitatiu mundial a la vacunació contra la Covid-19, amb la qual es protegirà especialment els treballadors de la salut i les persones que corren un major risc, és l'única manera de mitigar les repercussions de la pandèmia en la salut pública i l'economia.

 

L’OMS va declarar que nomes s’aconseguiria posar fi a la pandèmia si es feia a tot arreu al mateix temps, un fet que passava per vacunar part de la població en tots els països i no tant a tota la població en alguns països. En aquest sentit, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha elaborat, amb el recolzament de l’Institut de Salut Global de Barcelona, el manifest ‘Vacunes: un bé públic universal’, a través del qual demana als governs i organitzacions internacionals que estableixin i apliquin els mecanismes legals que, respectant el principi bàsic de la propietat intel·lectual, facin possible que millori substancialment la capacitat de producció i distribució de les vacunes contra la Covid-19, per tal de poder produir-ne el màxim nombre de dosis, al cost més baix possible i de fer-les servir el més ràpidament possible a tot el món.

 

COVAX, accelerador d’accés a les eines Covid-19

 

A iniciativa de l’OMS es va crear COVAX, un dels tres pilars de l'accelerador d'accés a les eines Covid-19, que va ser llançat a l'abril de 2020 per la mateixa OMS, la Comissió Europea i França com a resposta a aquesta pandèmia. Es tracta de reunir governs, organitzacions sanitàries mundials, fabricants, científics, sector privat, societat civil i filantrops, amb l'objectiu de proporcionar un accés innovador i equitatiu als diagnòstics, tractaments i vacunes de la Covid-19. El pilar COVAX se centra en aquest darrer. Aquesta és l’única solució realment global per a aquesta pandèmia perquè és l’únic esforç per garantir que les persones de tots els indrets del món tinguin accés a aquestes vacunes.

 

COVAX aplega en total 190 nacions: 98 de més riques, que donen recursos, i 92 de menor renda que reben ajudes per obtenir i administrar vacunes. En els últims mesos, COVAX ha fet passos importants com, per exemple, assolir l’objectiu de finançament per al 2020, que era reunir 2.000 milions de dòlars per reservar les primeres remeses de vacunes. COVAX s'ha proposat que tots els països tinguin vacunes abans del proper mes de juliol. La seva meta és disposar de com a mínim 1.300 milions de dosis subvencionades per als 92 països en desenvolupament en aquest any 2021.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia