Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura atorga els distintius de l'Estratègia marítima de Catalunya 2019-2020 a cinc iniciatives del Grup d'Acció Local Pesquer Mar de l'Ebre

query_builder   11 març 2021 12:23

event_note Nota de premsa

Agricultura atorga els distintius de l'Estratègia marítima de Catalunya 2019-2020 a cinc iniciatives del Grup d'Acció Local Pesquer Mar de l'Ebre

Els diplomes s’han donat avui, en el marc d’una jornada virtual en què s’han analitzat els resultats i les oportunitats que representa per al territori la implementació d’aquesta Estratègia

La convocatòria d’ajuts dels Fons Europeus Marítims i Pesquers del període 2019-2020 destinarà 1,2M€ a 44 projectes dels GALP, que generaran una inversió al territori de més de 2,4 M€

Creació d'una peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre.
La creació d'una peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre ha estat una de les inciatives distingides

Cinc iniciatives dels Grups d’Acció Local Pesquer Mar de l’Ebre (GALP) han estat reconegudes per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb els distintius de l’Estratègia marítima de Catalunya 2019-2020 (EMC). L’objectiu d’aquests distintius, que enguany s’atorguen per segon cop, és reconèixer aquelles iniciatives que hagin contribuït a la implantació de l’Estratègia marítima de Catalunya, una eina consensuada entre tots els departaments de la Generalitat per impulsar un desenvolupament sostenible i respectuós envers l’ús de la mar, la creació i el manteniment d’ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i un marc de governança innovador que garanteixi l’operativitat.

Els diplomes s’ha lliurat en el marc de la Jornada sobre el Desenvolupament Local Participatiu al GALP Mar de l’Ebre en què s’han avaluat els resultats i les oportunitats d’implementació de l’Estratègia marítima de Catalunya al territori, que tindrà lloc de manera telemàtica.

Les iniciatives GALP Mar de l’Ebre distingides enguany són:

  • Creació d’una peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre.
  • Habilitació d’un espai per dur a terme la transformació, elaboració i comercialització de productes derivats de la pesca. Peixateria Magdalena Nos Paris.
  • Presentació del projecte “El patrimoni etnològic de la Mar de l’Ebre. Una eina de posada en valor i divulgació de l’activitat pesquera”. Ajuntament de la Ràpita.
  • Presentació del projecte “Construcció i adaptació del restaurant mariner Mestral a l’Ametlla de Mar”. Restaurant Mestral.
  • Diversificació de l’activitat del Centre de Submarinisme Plàncton Diving.

Subvencionats 44 projectes que generen una inversió al territori de més de 2,4 M€

En aquesta jornada, també s’ha analitzat l’estat d’execució del Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) a Catalunya, els resultats d’implementar les Estratègies de Desenvolupament Local Pesquer (EDLP) a cada territori, i les futures oportunitats de finançament en el marc del FEMP. 

Així, en la convocatòria d’ajuts FEMP dels GALP 2019-2020, es van aprovar 44 projectes en total que han generat una inversió als dos territoris de 2.474.755€, dels quals 1,2 M€ són d’aportació pública.

En aquest sentit, el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, ha explicat la política de la Generalitat de Catalunya en relació a replicar l’experiència d’èxit de l’actual GALP Mar de l’Ebre a la totalitat del litoral català en el futur Fons Europeu Marítim de Pesca i Aqüicultura (FEMPA).

Els Grups d’Acció Local Pesquers (GALP)

A Catalunya, s’han constituït dos Grups d’Acció Local Pesquers (GALP), el GALP Mar de l’Ebre i el GALP Costa Brava, que esdevenen un instrument de participació territorial per definir i implementar les estratègies de desenvolupament local participatiu (EDLP), aprovades en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

L’àmbit territorial del GALP Mar de l’Ebre abasta 509,8 km2, amb una població de 71.185 habitants que integren els municipis pesquers de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar.

Per la seva banda, l’àmbit territorial del GALP Costa Brava abasta 3.611,90 km2, amb una població de 171.936 habitants que integren els municipis pesquers de Roses, l’Escala, l’Estartit, Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà i Tossa de Mar.

Les EDLP contribueixen a la creació i/o el manteniment de llocs de treball del sector pesquer, l’augment del valor afegit dels productes de la pesca i l’aqüicultura, la diversificació de l’activitat pesquera, el foment de l’economia blava, la protecció del medi ambient territorial, la protecció i recuperació del patrimoni cultural dels municipis pesquers, el foment de la cohesió social i l’impuls en les comunitats locals de mecanismes de participació local i nous models de governança.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

2  

Imatges

Creació d'una peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre

Creació d'una peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre 2180

La diversificació de l'activitat del Centre de Submarinisme Plàncton Diving ha estat una de les iniciatives distingides

La diversificació de l'activitat del Centre de Submarinisme Plàncton Diving ha estat una de les iniciatives distingides 3652

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia