• El conseller de Territori i Sostenibilitat, acompanyat pel director de l’ACA, ha visitat a Granollers i Malgrat de Mar diverses actuacions en matèria de restauració ambiental amb convenis de custòdia fluvial, i ha anunciat la imminent resolució de la convocatòria d’ajuts en aquesta matèria
  • A la capital del Vallès Oriental i en el marc del projecte europeu Life Alnus, en el qual participen l’ACA i l’Ajuntament de Granollers com a socis, s’han fet actuacions de restauració de la connectivitat i millora de les riberes del riu Congost (conca Besòs) per import  superior a 500.000 euros

 

  • A Malgrat de Mar s’han visitat les actuacions en el marc de l’acord de custòdia fluvial que l’ACA té amb aquest ajuntament, on s’ha restaurat la terrassa al·luvial on hi havia el camp de tir a la mota del riu Tordera, gràcies a una subvenció de l’ACA superior a 97.000 euros

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat avui que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha resolt provisionalment ajuts per dur a terme actuacions de restauració de rius i zones humides en règim de custòdia fluvial. La convocatòria, amb una dotació total d’un milió d’euros per a la restauració de rius, i 150.000 euros per a la millora de zones humides, ha resolt provisionalment 21 ajuts, que podran rebre el 100% del pressupost elegible. Això permet que les entitats, que abans podien optar fins al 80% del cost elegible de les actuacions, ara puguin cobrir-lo íntegrament, sense comprometre la seva viabilitat.

 

Calvet ha apuntat que “són subvencions per a la cogovernança i la corresponsabilitat, adreçades a entitats del tercer sector ambiental”. El conseller ha afegit que “volem donar un missatge de futur i continuar fent actuacions per preservar el riu i aconseguir que el medi natural ajudi a una reactivació que posi l’Agenda Verda al centre de totes les decisions”.

 

En la seva intervenció, el conseller ha volgut posar en valor “l’històric d’actuacions fetes per recuperar espais hidràulics del país”, i ha posat com a exemple les “actuacions liderades per l’Ajuntament de Granollers, i treballades per l’ACA i el Consorci el Besòs, que han permès arribar a un punt de naturalització del riu molt important”.

 

El titular del Departament de Territori i Sostenibilitat ha fet aquest anunci acompanyat pel director de l’ACA, Lluís Ridao, coincidint amb la visita a dues actuacions en matèria de custòdia fluvial a les conques del Besòs i la Tordera i on l’Agència Catalana de l’Aigua ha destinat part de les subvencions atorgades en el passat.

 

La resolució dels ajuts beneficiarà un total de 15 entitats i ens locals en règim de custòdia signats amb l’ACA. Des de 2017 fins ara, l’Agència ha signat 16 convenis de custòdia fluvial, i ha atorgat 9 subvencions en aquest període, per valor de 500.000 euros. Ara, s’atorgaran nous ajuts per import d’1,1 MEUR per a ser executats entre 2021 i 2022.

 

La primera d’elles s’ha fet a Granollers, juntament amb l’alcalde de la ciutat, Josep Mayoral, entre d’altres autoritats, on s’han visitat les actuacions que s’estan fent arran d’un conveni de custòdia fluvial entre l’ACA i els ajuntaments  de  Granollers, Canovelles i les Franqueses del Vallès, en el marc del projecte europeu Life Alnus, en un tram del riu Congost al seu pas per la capital valllesana.

 

Aquest projecte europeu, al qual s’han destinat més de 500.000 euros, ha consistit en la retirada de travesses en un riu en procés de recuperació d’hàbitat d’espècies, especialment de vernedes. Les actuacions per tant, s’han centrat en la conservació i millora de l’ecosistema fluvial, com ara l’hàbitat potencial de les vernedes. El projecte serveix, per tant, per a seguir la línia de recuperació del riu Congost, passant d’un riu fortament modificat a un curs fluvial més naturalitzat.

 

El projecte Life Alnus està centrat en millorar l’estat i la conservació de les vernedes a les conques de l’Alt Segre, el Mig Ter i el Congost-Besòs, i està liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

 

Millores a la conca del riu Tordera

 

La segona actuació que ha visitat el conseller Calvet ha estat la restauració del camp de tir abandonat situat a la mota marge dreta del riu Tordera, a Malgrat de Mar (Maresme).

 

Durant la visita, Calvet ha assegurat que “l’ACA s’ha centrat molt en actuar sobre l’aigua, però hem vist que no n’hi ha prou, perquè la qualitat de l’aigua es veu afectada pel propi entorn”. Per això, ha dit que “en la propera planificació actuem en aquest entorn del que representa el curs estricte de l’aigua, la llera, els marges i la recuperació de boscos, que ens ajuda a disposar d’una millor salut i un millor planeta”.

 

Sobre la custòdia del territori, Calvet ha insistit que “és molt important aconseguir la corresponsabilització sobre el medi”. En aquest sentit, ha defensat que “les institucions hem de fer de motor, però al costat hi ha tota la societat, que cada vegada entén més aquesta relació entre biodiversitat i salut”. Calvet ha assegurat que “és imprescindible que hi hagi entitats del tercer sector ambiental i que el que fem des de l’ACA, una part vagi destinat a aconseguir aquesta corresponsabilització”.

 

El conveni de custòdia fluvial, signat entre l’ACA i l’Ajuntament de Malgrat, ha consistit en la restauració d’una plana al·luvial degradada -per usos abandonats-, a prop de la zona de desembocadura de la Tordera.

 

Els treballs, amb una subvenció de l’ACA superior a 97.000 euros, han consistit la renaturalització d’aquest espai, eliminant els elements artificials del camp de tir (paviment, runes i andròmines) i recuperant l’hàbitat i millorant la connexió amb el riu. També s’ha garantit la continuïtat del carril bici de la ruta de la ‘Tourdera’ i s’ha adequat l’espai a la regulació d’usos permesos.

4  

Imatges

Imatge

Imatge 655

Imatge

Imatge 502

Malgrat

Malgrat 493

Imatge

Imatge 621