Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

pescador

Demà arrenca la temporada de pesca continental sense ús de plom per evitar la contaminació de les aigües

query_builder   12 març 2021 09:34

event_note Nota de premsa

Demà arrenca la temporada de pesca continental sense ús de plom per evitar la contaminació de les aigües

Imatge d'un pescador

El Departament d’Agricultura s’avança a les noves directrius de la Comunitat Europea per reduir la contaminació al medi natural per aquest mineral

 Els pescadors hauran d’utilitzar materials alternatius quan pesquin truites i l’any vinent la prohibició s’estendrà a la resta d’espècies

 

Aquest dissabte, 13 de març, s’inicia el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya en una temporada en què entra en vigor la prohibició de l’ús del plom amb l’objectiu d’evitar la contaminació de les aigües i l’afectació al medi natural. Els pescadors hauran d’utilitzar altres materials alternatius a totes les aigües de salmònids ( truites) aquesta temporada. En el cas de pescar en aigües de ciprínids, aquesta prohibició entrarà en vigor l’1 de gener de 2022. D’aquesta manera, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació s’avança a les noves directrius de la Comunitat Europea en el marc de la legislació sobre productes químics de la Unió Europea que persegueixen la reducció significativa de la contaminació per aquest mineral. El plom s’ha utilitzat durant dècades en els arts de pesca i, segons les estimacions de l'Agència Europea de Químics, entre 21.000 i 27.000 tones es dispersen a l’any en el medi ambient dins la UE.

El plom és un metall tòxic que s’acumula al medi ambient i als teixits de peixos i crancs i és tòxic per als organismes que habiten a l’aigua i a la terra. Els efectes nocius que té sobre el cos humà són molt variats, i en destaquen les afectacions al sistema nerviós (inclòs el cervell), l’aparell reproductor i els fetus. Aquest metall pesant pot arribar a ser cancerigen. En els últims anys, la Unió Europea ha optat per prohibir o restringir l’ús del plom en molts àmbits: gasolina, pintures, comestibles, joguines, conduccions o equips electrònics, entre d’altres. 

En el cas de la pesca, hi ha materials alternatius com el tungstè o l’ús de les pedres de riu mateixes per substituir el plom. La indústria i els comerços estan prou preparats per poder oferir alternatives al plom. No obstant això, el Departament ha considerat oportú establir un període transitori perquè el sector es pugui adaptar al canvi, tant les botigues de pesca com els pescadors mateixos.


La pesca a les aigües continentals de Catalunya

El passat 5 de febrer, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la nova Resolució per la qual s’ordena la pesca en aigües continentals per a la temporada 2021. D’aquesta manera, els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions adoptades per a aquesta temporada.

  

Períodes hàbils de pesca 

 

Figura de pesca

Període amb mort i

sense mort

Període exclusivament

sense mort

Salmònids baixa muntanya

13 de març fins al 29 d’agost

30 d’agost fins al 15 d’octubre

Salmònids alta muntanya

15 de maig fins al 29 d’agost

30 d’agost fins al 15 d’octubre

Intensius baixa muntanya

13 de març fins al 29 d’agost

Resta de l’any

Intensius alta muntanya

ZPC-NP-02a: 1 d’abril fins al 31 d’octubre

ZPC-NP-02b: *

ZPC-NR-13a: 1 d’abril fins al 15 d’octubre

ZPC-NR-13b: 1 d’abril fins al 15 d’octubre

Ciprínids

Tot l’any sense mort

Aigües compartides

Període comú entre ambdues comunitats autònomes

 

Captures i repoblacions

En general, el límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) continuarà sent de 4 exemplars per pescador i dia d’una mida superior o igual als 22 cm a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives, s’estableix un límit de captures de 4 truites per pescador i dia, d’una longitud igual o superior als 19 cm.

Es recorda a tots els pescadors que periòdicament el DARP publica el Pla de repoblacions piscícoles mensual de les zones intensives al web http://agricultura.gencat.cat.

 

Zones de pesca controlada i zones lliures sense mort

 Al web d’agricultura (http://sig.gencat.cat/visors/Pesca.html), es pot consultar el Visor cartogràfic de pesca continental, on es visualitzen totes les zones de pesca lliures sense mort i zones de pesca controlada de Catalunya. A més, també hi ha a disposició de la ciutadania un resum de totes les novetats destacades sobre la normativa de pesca per a la temporada 2021 (http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/pesca-continental).

 

 Obtenció de permisos de pesca

 Pel que fa a l’expedició de permisos de pesca, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) manté els canals de l’any passat: telemàticament, al web d’informació, tràmits i serveis de la Generalitat de Catalunya http://tramits.gencat.cat/ca; presencialment, als serveis territorials o a les oficines comarcals del DARP on és imprescindible demanar cita prèvia per a ser atès, i en alguns establiments de zones de muntanya mitjançant la col·laboració de les societats de pescadors.

 

Espècies exòtiques

Es continua mantenint l’obligació de sacrificar tots els exemplars d’espècies exòtiques invasores capturades a Catalunya, independentment de la mida. El foxí (Phoxinus bigerri, Phoxinus septimaniae i Phoxinus phoxinus) passa a tenir el mateix tractament que la resta d’espècies exòtiques invasores.

A banda, tots els exemplars morts d’espècies exòtiques invasores capturats durant la jornada de pesca podran ser transportats fins al lloc d’eliminació com a residu orgànic.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Imatges

Fotografia d'un pescador de riu

Fotografia d'un pescador de riu 4973

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia