FOTO
  • Avui comença el Circuit Nòmada de FiraTàrrega, un nou projecte que recupera la programació del 2020 i que, entre el març i l’octubre, durà 39 espectacles a 36 poblacions

 

  • El festival estratègic de les arts escèniques de Catalunya tindrà lloc del 9 al 12 de setembre, i s’articula en quatre eixos: el Circuit Nòmada, el suport a la creació, la Llotja en Línia i l’activitat professional i la primera trobada d’un programa europeu d’estímul de les arts de carrer

 

  • La Llotja en Línia es reforça com a plataforma de trobada professional oberta i permanent, amb un catàleg ampli de creacions escèniques i amb activitats periòdiques que no descarten la trobada presencial

 

Avui s’ha presentat la 41a edició de Fira Tàrrega, el festival estratègic de les arts escèniques de Catalunya, amb més suport a la creació escènica i al sector professional. La fira tindrà lloc entre el 9 i el 12 de setembre, però deixa de ser un esdeveniment puntual per maximitzar una activitat permanent, mantinguda al llarg de tot l’any, amb l’objectiu de fomentar i acompanyar els processos de creació artística, contribuir a l’enfortiment sectorial amb trobades professionals presencials i digitals, nodrir el mercat de talent creatiu i, finalment, treballar per aproximar les arts escèniques a la ciutadania i al territori.

La roda de premsa s'ha fet avui amb la participació de l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta del Consell d’Administració de la fira, Alba Pijuan; el director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta,  i l’equip directiu de la fira, conformat per Natàlia Lloreta –directora executiva- i Anna Giribet –directora artística— per presentar aquesta nova edició que s’articula en quatre eixos: el Circuit Nòmada, el suport a la creació, la Llotja en Línia i l’activitat professional i la primera trobada d’un programa europeu d’estímul de les arts de carrer.

El Circuit Nòmada de FiraTàrrega comença avui a Tàrrega a les 17 hores, amb 4 espectacles de carrer i una reunió professional. Es tracta d’un nou projecte que recupera la programació del 2020 i que, entre el març i l’octubre d’enguany, durà 39 espectacles a 36 poblacions de Catalunya i l’estat espanyol. Al llarg el circuit, es faran deu trobades professionals més que han batejat com a Pop-Up-Pro.

El director de l’ICEC, Miquel Curanta, ha destacat que la fira “se supera i esdevé un projecte artístic, professional i creatiu que estimula el mercat, que dona suport a la creació, que potencia la relació amb els públics, que té vocació internacional i que fomenta els lligams professionals i el treball en xarxa internacional, objectius que coincideixen plenament amb la definició del què ha de ser un mercat estratègic del Departament de Cultura".

A la roda de premsa s’ha remarcat diverses vegades com els efectes de la pandèmia han esperonat FiraTàrrega a fer un exercici de reflexió sobre quin ha de ser el paper el mercat en els propers anys.

FiraTàrrega 2021 s’articula, des d’aquesta perspectiva, en quatre eixos complementaris. D’una banda, el Circuit Nòmada, que vindria a ser l’equivalent a una programació de la fira, i que permetrà donar aire als artistes i companyies alhora que estimularà la celebració d‘activitats i jornades professionals a diversos indrets que acullin representacions. El circuit, que  Anna Giribet ha qualificat com "el primer circuit d'arts de carrer d’abast estatal", s’obre avui amb una jornada inaugural a Tàrrega en què s’han programat quatre espectacles (Àngel Duran, Cia. Anna Confetti, Circ Bover i El Pájaro Carpintero) i una reunió de treball professional amb companyies, espais exhibició, associacions i institucions que impulsen el Circuit. Fins a l’octubre, les actuacions de diverses companyies s’aniran repartint per tota la geografia catalana i per Andalusia, les Illes Balears, el País Basc i València; alhora, en deu indrets del circuit s’organitzaran trobades professionals, batejades com a Pop-Up-Pro, per compartir coneixement, debat i reflexió.

D’altra banda, FiraTàrrega vol ampliar el seu suport als processos de creació que tinguin un component d‘innovació, amb dues línies estratègiques d’acció, la primera adreçada a fomentar l’escriptura dramatúrgica i la segona orientada a acompanyar el creixement de propostes artístiques a través d’un programa de residències de treball i d’assaigs oberts a Tàrrega.

A més, Fira Tàrrega vol seguir millorant la Llotja en Línia i tota l’activitat professional que s’organitza a l’entorn d’aquesta plataforma virtual, que va néixer el 2020 per oferir una alternativa al mercat presencial als programadors i professionals de les arts escèniques i que s’ha consolidat com un espai d’intercanvi i treball del sector que complementa la presencialitat. A la Llotja en Línia hi ha inscrits, enguany, 995 professionals de 517 entitats i 267 projectes, amb un exhaustiu catàleg virtual que permet descobrir i visionar projectes artístics, que ofereix seleccions segmentades, un directori internacional i diverses eines d‘interacció entre agents professionals catalans i internacionals. Aquesta llotja en línia compta amb el suport de la marca d‘internacionalització de la cultura catalana, Catalan Arts, que la reconeix com una eina important de relació amb els festivals, mercats i professionals estrangers.

Finalment, enguany FiraTàrrega acollirà, entre el 12 i el 17 d’abril, la primera trobada presencial el projecte europeu (Un)Common Spaces, de la xarxa InSitu (un think tank i plataforma per a la creació artística a l’espai públic) que compta amb el suport del programa Europa Creativa 2020-2024. Participen al projecte 16 socis de 13 països –un els quals és FiraTàrrega– que treballen en xarxa per donar suport a les arts de carrer com a disciplina artística que permet reinventar la relació entre el sector cultural i la ciutadania alhora que es regenera l’espai públic i es transformen els territoris. La participació de FiraTàrrega en aquest projecte també és possible gràcies al suport de la marca Catalan Arts.

 

Una edició presencial el 2021 condicionada per la pandèmia

L’organització de la Fira també ha afirmat, en la roda de premsa d’avui, que s’està treballant en la preparació d’un esdeveniment presencial que tindrà lloc entre el 9 i el 12 de setembre, a Tàrrega, sota el lema “Habitar l’espai”. Aquesta convocatòria es preveu, a data d’avui, condicionada encara per les restriccions vinculades a la pandèmia, sobretot en l’aforament d’espectacles i els fluxos de públic, i per això s’està posant l’accent en enfocaments que permetin tenir identificat el públic assistent i limitar la presència d’activitat lliure pels carrers de la ciutat. En aquesta edició presencial es recuperarà la commemoració dels 40 anys de la Fira que no es va poder fer el 2020, amb activitats puntuals de tipus artístic i comunicatiu.