Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia inverteix 2,3 MEUR als jutjats de Girona

El Departament preveu diverses millores a les dependències del Carrer Ramon Folch fins a 2022

query_builder   15 març 2021 11:28

event_note Nota de premsa

Justícia inverteix 2,3 MEUR als jutjats de Girona

El Departament preveu diverses millores a les dependències del Carrer Ramon Folch fins a 2022

Els treballs han començat amb la rehabilitació de la façana i la teulada
.

El Departament de Justícia preveu una inversió de 2,3 MEUR fins al 2022 en obres de millora de les dependències judicials del Carrer Ramon Folch de Girona.

Els treballs han començat aquest febrer amb la rehabilitació de la façana i la teulada de l’edifici, unes obres que s’enllestiran després de l’estiu i que tindran un cost d’1.140.000 euros.

La façana i els voladissos de formigó de l’edifici s’estan reparant per evitar possibles accidents pel despreniment de peces en mal estat. Els ancoratges de la façana s’estan substituint sense modificar-ne l'aspecte actual, mantenint el color i l’acabat. Les peces que es canvien tenen un tractament per preservar-ne la durabilitat.

Pel que fa als voladissos, la reparació rep també el mateix tractament, que no altera ni el to ni el color del material, per preservar-ne la durabilitat i, sobretot, per evitar els possibles despreniments del formigó.

Pel que fa a la teulada de l'edifici, el Departament està reparant les deficiències que hi ha d'impermeabilització i evacuació d'aigües pluvials, i també fa el manteniment dels acabats.


Més obres previstes

També durant aquest any s’està desenvolupant el projecte de reforma dels ascensors de l’edifici, per valor de prop de 500.000 euros. Dels sis que hi ha, se’n reformaran cinc per adaptar-los a paràmetres com la funcionalitat, la fiabilitat, la durabilitat i l’estalvi energètic. Les obres s’iniciaran a principis de setembre, amb una durada aproximada de nou mesos.

D’altra banda, el Departament millorarà les instal·lacions del Servei de Patologia Forense, amb un import previst de 350.000 euros. El projecte estarà enllestit a la primavera i les obres podrien començar a finals d’any.

El Departament, d’altra banda, ha dut a terme un estudi tècnic per solucionar filtracions d’aigua. Estarà enllestit al maig, i a continuació es podrà licitar el projecte per resoldre aquest problema.

Aquestes millores se sumen a les obres d’adequació que van permetre posar en marxa aquest passat novembre el nou jutjat de família. Per encabir-lo a l’edifici, el jutjat mercantil es va traslladar al Palau de Justícia. La inversió, en aquest cas, va ser d’uns 300.000 euros.

 

Justícia destina 14,2 milions per a 22 nous jutjats per a tot Catalunya

D’altra banda, en els propers mesos Justícia posarà en marxa el Jutjat de 1a Instància i Instrucció núm. 6 d’Arenys de Mar i el de 1a Instància i Instrucció núm. 6 de Vic. Formen part del paquet de 22 jutjats previstos per al període 2017-2021, amb un cost de 14,2 milions d’euros, que el Departament de Justícia ha finançat íntegrament, sense cap aportació expressa del govern espanyol.

 

Dèficit de jutges a Catalunya

L’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11,5 jutges per cada cent mil habitants. La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants. Per posar fi a aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, però aquesta és una competència del govern espanyol.

La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir les competències corresponents. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros, assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10 % per sota de la mitjana de la resta de l’Estat.

 

Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat

No obstant l’infrafinançament, l’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de prop de 600 MEUR al pressupost de la Generalitat de Catalunya.


Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge

La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.

4  

Imatges

Obres als jutjats de Girona

Obres als jutjats de Girona 264

Obres als jutjats de Girona (2)

Obres als jutjats de Girona (2) 343

Operaris treballant a les obres dels jutjats de Girona

Operaris treballant a les obres dels jutjats de Girona 138

Mapa de creació de nous jutjats (2017-2021)

Mapa de creació de nous jutjats (2017-2021) 1576

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia