• La consellera Ponsa destaca la importància de Juvé "en la lluita pels drets, per la llibertat, per la democràcia, per la cultura i per les dones"
  • El fet que l’autora es trobi en plena activitat creativa, dota aquesta commemoració d'una gran singularitat
Teresa Juvé

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha participat avui en la roda de premsa de presentació de l’Any Teresa Juvé, amb el qual el Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, celebra  els 100 anys del naixement de la pedagoga i escriptora Teresa Juvé. L'objectiu principal de la commemoració és donar tota la visibilitat que mereix la trajectòria vital, excepcional i compromesa, d'algú que ha fet de la lluita per la llibertat i la dignitat el seu principal impuls motor, tant en l'àmbit pràctic i personal com teòric i creatiu. A la presentació també hi ha participat el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, i el comissari de la commemoració, Toni Terrades.

La consellera de Cultura ha posat l’accent “en la lluita de Teresa Juvé pels drets, per la llibertat, per la democràcia, per la cultura i per les dones” i ha assenyalat la importància que Juvé “es manté activa i productiva”. En aquest sentit, Ponsa ha subratllat “l’excepcionalitat d’aquesta commemoració atès que són molt poques les vegades que un any oficial compta amb la veu i el testimoni, en primera persona, de la figura homenatjada”.

Exposicions, rutes i lectures
La commemoració del centenari de Teresa Juvé ha de permetre un doble objectiu: d’una banda, donar visibilitat a la seva trajectòria vital i, d’altra banda, divulgar encara més una obra literària molt singular, sàvia i erudita.

Un cop celebrat el centè aniversari de l’escriptora, el passat 7 de febrer, amb un homenatge al Museu del Suro de Palafrugell, l’autora serà homenatjada el dia 19 de març a Begur. En aquest acte de reconeixement es presentarà la seva darrera novel·la, El degollador de Vallvidrera (Editors Meteora, 2021), protagonitzada pel portantveus reial Plagumà, l’investigador de tota una saga de novel·les històriques i detectivesques ambientades a la Catalunya de finals del segle XVI. En el marc de la commemoració, la Institució de les Lletres Catalanes té previst també retre un homenatge institucional a l’escriptora i l’edició d’un llibret-homenatge.

Quant a les activitats que es duran a terme al llarg de l’Any, el comissari de la commemoració, Toni Terrades, ha dissenyat una exposició divulgativa, itinerant i de petit format que es començarà a veure a les biblioteques a partir del mes d’abril. A més, dues rutes literàries, dissenyades i guiades per la professora Maria Nunes, oferiran la possibilitat de recórrer in situ els escenaris de la saga de Jaume Plagumà pels carrers de la Barcelona dels Àustries. Una lectura dramatitzada de fragments del llibre autobiogràfic Tu ets jo a càrrec de l’actriu Maria Jesús Lleonart amb l’acompanyament musical d’Ian Lleonart, un club virtual de lectura a Tellfy, píndoles de la biografia de l’autora a través del compte de Twitter de l’Any (@TeresaJuve) o el bateig d’una unitat de tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb el seu nom seran algunes de les activitats que posaran en valor l’obra i la vida de Teresa Juvé.

Una defensora de la llibertat i de la democràcia
Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921) és pedagoga i escriptora. De pare català i mare madrilenya, va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza de Madrid i, posteriorment —quan la família va passar a viure a Barcelona—, a l'Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat. En acabar la Guerra Civil, es va exiliar a Tolosa de Llenguadoc, on va estudiar Filologia i Literatura Comparada. El 1942, es va incorporar a la Resistència francesa per lluitar contra les forces d'ocupació alemanyes com a agent d'enllaç. L'any 1948 es va casar amb el polític i pedagog Josep Pallach (1920-1977) i, l'any 1949, va néixer la seva filla Antònia. El 1970 Teresa Juvé i Josep Pallach van tornar a Catalunya de manera definitiva. Després de la mort sobtada de Pallach, l'any 1977, Teresa Juvé es va instal·lar a viure a la casa familiar d'Esclanyà, on des d'aleshores viu i escriu.

El comissari de l’Any Teresa Juvé
Toni Terrades (Palma, 1981). Llicenciat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (2003), des de l'any 2007 treballa com a redactor en la documentació, redacció i actualització de les pàgines web de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. És autor de més d'un centenar de pàgines d'escriptors i escriptores, entre les quals cal destacar l'elaboració de la pàgina web de la pedagoga i escriptora Teresa Juvé (Madrid, 1921), de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement per part de la Generalitat de Catalunya. Entre els anys 2018 i 2020, ha treballat com a tècnic per a la Institució de les Lletres Catalanes.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Any Teresa Juvé

Dossier de premsa: Any Teresa Juvé
PDF | 658