- La prescripció social és una estratègia que pretén la millora del benestar emocional a través de la prescripció d’activitats socials, culturals o relacionades amb la natura
- Salut ha presentat la “Guia de prescripció d’actius comunitaris del Programa de Prescripció Social i Salut” en el transcurs d’una jornada organitzada per commemorar el dia internacional de la prescripció social
- Més de 400 professionals tant d’atenció primària com de salut pública i de salut mental han participat en la jornada virtual que ha tingut lloc avui dia 16 de març
Per tal de promoure-les, la prescripció d’actius comunitaris, socials, culturals o relacionats amb la natura, esdevé una estratègia central per activar les capacitats salutogèniques de la persona i la seva comunitat. Consisteix en què un professional de la salut i la persona a la que atén identifiquin conjuntament quines activitats de la comunitat podria fer per ajudar-la a ampliar la seva xarxa social i millorar el seu estat d’ànim i de salut. Es tracta d’oferir alternatives a la medicalització dels malestars de la vida quotidiana a persones en què la medicina tradicional té un benefici escàs i que perceben manca de participació social, sentiment de solitud o estan en situació de risc d’aïllament social.
A Catalunya, s’ha prioritzat la implementació de la prescripció social a tota l’atenció primària de salut, coordinada per la Sub-direcció General de Drogodependències, en el marc del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023, del Pla Intederpartamental de Salut Pública (PINSAP) i l’Estratègia nacional de l'atenció primària i salut comunitària (ENAPISC). Per aconseguir-ho, és fonamental la sinergia entre l’atenció primària, la salut pública i els ajuntaments, tenint en compte les entitats i la resta de la comunitat. Cal tenir present que només es pot fer salut comunitària des de i amb la comunitat, i que els serveis de salut en formen part. Així, el paper dels professionals de l’atenció primària i comunitària en els programes de prescripció social és cabdal i, per tant, és indispensable facilitar-los eines de capacitació per al treball a la consulta i per a la mobilització local i de l’entorn pròxim de la persona.
La Guia de prescripció d’actius comunitaris del Programa de Prescripció Social i Salut pretén ser l’eina de referència per als i les professionals dels equips d’atenció primària (EAP) i d’altres serveis sanitaris que vulguin implementar un programa de prescripció social utilitzant els recursos disponibles a la comunitat, idealment del mapa d’actius de Catalunya (Actius i salut).
La guia posa l’èmfasi en la recomanació d’actuacions no farmacològiques per reduir o bé evitar la medicalització dels malestars quotidians i altres patologies, per millorar el benestar i el suport social de la població.
Les recomanacions incloses a la guia, deriven de l’experiència acumulada en les diferents experiències pilot que es van dur a terme a Pineda de Mar, Tarragona, Montcada i Reixac i Sabadell entre els anys 2012 i 2016, i que van derivar en el model de bones pràctiques que recull la guia i que s’ha vingut implementant en els darrers anys. Fins a principis del 2020, s’havia format un total de 287 centres d’APS, un total de 1.822 professionals i s’havia implementat el programa en 136 CAPS. En aquell moment, fins a 1.212 persones s’havien beneficiat de la participació en una activitat comunitària.
Ara més que mai, prescripció social
La pandèmia de la Covid-19 ha comportat una important crisi social, econòmica i sanitària. Les mesures de protecció que s'han hagut d'adoptar (la distància física, el tancament de les activitats comunitàries, el difícil accés a serveis i l'aïllament), tot i ser molt necessàries per aturar els contagis, han tingut i tenen molts efectes negatius sobre la salut de les persones, en especial la salut mental i el benestar emocional. En l'enquesta "Salut en temps de confinament" promoguda per l'Agència de Salut Pública del Departament de Salut, juntament amb l'IDIAP Jordi Gol i ESADE, realitzada en el punt àlgid de les mesures de confinament, i que van contestar més de 38.000 persones, ja es va constatar que havia empitjorat la salut mental i augmentat el sedentarisme en la població enquestada. S'havia triplicat i quadruplicat el percentatge de població que referia simptomatologia de depressió i malestar emocional, i simptomatologia ansiosa respectivament. Així mateix, s'havia triplicat també el consum d'hipnosedants i augmentat en dos hores la mitjana d'hores asseguts. Tot això en un context on l'accés als serveis de salut estava molt restringit.
La pandèmia també ha permès evidenciar, més que mai, el paper clau de les comunitats per garantir el benestar emocional de persones en situacions vulnerables, i ha posat de manifest la necessitat d’enfortir les polítiques i programes adreçats a la seva promoció.
És, doncs, necessari repensar i apostar per la prescripció social tot adaptant-la al nou context, però sempre aprofitant les xarxes comunitàries i evitant la bretxa digital amb l’objectiu de reduir les desigualtats des d’una perspectiva comunitària.
Precisament per debatre d’aquesta realitat i sobre el futur del programa, s’ha organitzat una jornada virtual amb el títol “Prescripció social ... ara més que mai”, en la què han participat professionals clau de l’àmbit català que han treballat en la implementació del programa des del principi. També s’ha comptat amb la presència d’una professional experta en prescripció social que treballa a Anglaterra, amb qui s’han contrastat opinions i intercanviat experiències.
El gran interès despertat per la jornada, amb la participació de més de 400 professionals, posa de manifest que tothom és conscient dels reptes que, quant a la salut mental i el benestar de la població, tenim davant i es vol estar preparat per poder-hi fer front.
La Guia de prescripció d’actius comunitaris del Programa de Prescripció Social i Salutf elaborada gràcies a l’esforç de moltes persones, societats i institucions, ha d’esdevenir una eina de referència per a la reactivació de la implementació del programa a tot el territori de Catalunya.
Més informació: Guia de prescripció d'actius comunitaris: Programa Prescripció social i salut (PSS): https://drogues.gencat.cat/ca/professionals/prevencio_de_trastorns_mentals/prsis/