• Es vertebra a través del nou catàleg Atena, que unifica els catàlegs de les quatre diputacions, i del Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari 
  • La consellera Ponsa destaca que tant el catàleg col·lectiu Atena, “que es converteix en un dels més grans d’Europa”, com el servei nacional de préstec interbibliotecari “són instruments inclusius, d’interconnexió, d’equilibri territorial i justícia social, d’accessibilitat i de progrés”
Biblios

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el president delegat de l’Àrea de Cultura de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, han presentat avui el nou Sistema de Biblioteques Públiques de Catalunya. Aquest sistema es vertebra a través del nou catàleg col·lectiu Atena, que unifica els catàlegs de les 417 biblioteques i 12 bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i de les biblioteques públiques de les comarques de Girona, Tarragona i Lleida.

A l’acte, que ha tingut lloc a la Biblioteca Municipal de Corró d'Avall de Les Franqueses del Vallès, l’única que es va inaugurar a Catalunya durant el 2020, també hi han participat l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, que hi ha intervingut de manera telemàtica;  la regidora de Cultura del municipi, Marina Ginestí, i  la directora General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Rosa Tubau.

La consellera Ponsa ha destacat la importància de l’establiment del nou Sistema de Biblioteques Públiques de Catalunya: “No és l’estació final, però avui el país fa un pas important a través del seu sistema públic de biblioteques. Tant el catàleg col·lectiu Atena, que es converteix en un dels catàleg de biblioteques públiques més grans d’Europa, com el servei nacional de préstec interbibliotecari, són instruments inclusius, d’interconnexió, d’equilibri territorial i justícia social, d’accessibilitat i de progrés”.

El Catàleg col·lectiu de les biblioteques públiques de Catalunya, batejat com Atena, reuneix els fons documentals de 429 equipaments del Sistema de Lectura Pública de Catalunya (417 biblioteques i 12 bibliobusos), amb un fons inicial de 12’6 milions de documents. El nou catàleg col·lectiu permetrà a la ciutadania sol·licitar a través del web els documents que no estan disponibles a la seva biblioteca de proximitat o xarxa urbana local de manera que es  facilita l’accés a qualsevol document del Sistema de Lectura Pública de Catalunya amb independència de la localització del document.

Ponsa ha subratllat que avui és “un dia feliç perquè finalment hem arribat a bon port gràcies a la suma de les institucions involucrades en el projecte, començant pels ajuntaments”. “Aquesta suma fa goig com a país perquè tenim un sistema bibliotecari amb quatre milions de carnets, que vol dir que una gran part de la ciutadania major d’edat en té, i amb 900.000 usuaris actius del servei”, ha afegit.

L’entrada en funcionament del catàleg col·lectiu de biblioteques públiques, i per tal d’avançar en la vertebració del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, es complementa amb l’adopció d’unes normes gràfiques comunes per a tots els carnets de biblioteca pública i el desplegament d’un servei nacional de préstec interbibliotecari per garantir la connexió logística de totes les biblioteques públiques catalanes.

El carnet de biblioteca pública és vàlid a qualsevol biblioteca integrada al Sistema de Lectura Pública i també dona accés a la biblioteca digital eBiblioCAT. A partir d’avui, i de manera progressiva, les biblioteques aniran adoptant les noves pautes gràfiques en els carnets nous que es vagin emetent amb la nova marca de Biblioteques Públiques de Catalunya que va aprovar el Govern de la Generalitat el passat el passat 17 de novembre.

El nou catàleg col·lectiu és fruit de la col·laboració de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura que han desenvolupat una plataforma tecnològica que permet la integració dels registres bibliogràfics dels dos catàlegs actuals de biblioteques públiques: Argus, de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre i Aladí, el catàleg de les biblioteques públiques de la demarcació de Barcelona.