Direcció General de Comunicació

wad ras

El Govern aprova l'acord que permetrà tancar les presons de Wad-Ras i Trinitat

query_builder   23 març 2021 13:51

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'acord que permetrà tancar les presons de Wad-Ras i Trinitat

  • El Govern aprova l’acord que permetrà tancar les presons de Wad-Ras i Trinitat
  • El pacte amb l’Ajuntament de Barcelona inclou la construcció de 400 pisos socials

El Govern ha donat llum verda a la signatura de l’acord entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per traslladar les presons de Trinitat i Wad Ras a uns solars de la Zona Franca cedits pel Consistori, en un termini màxim de sis anys.

Amb aquesta rúbrica es reprèn la substitució dels dos equipaments penitenciaris que havia quedat aturada en aparèixer restes de metalls pesants al subsòl de les parcel·les que el Consistori es va comprometre a cedir a la Generalitat. L’acord reparteix els costos de la descontaminació:  l’Ajuntament n’assumirà el cost si és inferior a 8 milions d’euros i Justícia es farà càrrec de la diferència si és superior.

La previsió de la Generalitat és traslladar l’antiga presó de Trinitat Vella a un solar de 6.500 m2 que suposarà una inversió de prop de 34 milions d’euros. Tindrà capacitat per a 800 persones i una superfície construïda de 13.000 m2. L’objectiu és que Trinitat Vella quedi buida el 2025 i es pugui estrenar llavors el nou equipament.

Pel que fa a l’actual presó de Wad Ras, es traslladarà a l’altre solar, el més gran dels dos que l’Ajuntament cedirà, amb una superfície de 20.000 m2 . Una nova presó amb visió feminista, amb capacitat per acollir a l’entorn de 600 internes i una superfície construïda de prop de 55.000 m2. La inversió en aquest nou equipament se situa a l’entorn dels 65 milions d’euros. La previsió és que Wad Ras quedi buida el 2027 i es pugui estrenar el nou centre el mateix any.

L’acord també fa possible la construcció de més de 400 habitatges de protecció oficial on ara hi ha la presó de Trinitat i el seu entorn. En el moment en què els terrenys de la presó siguin de l’Ajuntament de Barcelona, s’iniciarà la construcció d’una primera fase amb 131 habitatges per a les persones afectades pel procés de reallotjament. En fases successives, es construirà la resta d’immobles.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia