Economia i Hisenda

El vicepresident Aragonès, durant la roda de premsa

Vicepresident Aragonès: "Ho tenim tot a punt per a vacunar el 70% de la població amb el mínim temps possible"

query_builder   23 març 2021 19:09

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Ho tenim tot a punt per a vacunar el 70% de la població amb el mínim temps possible"

  • Catalunya comptarà amb prop de 500 espais per vacunar de COVID-19 la població general
  • Els equips d’atenció primària seran els encarregats de gestionar el procés de vacunació
  • Les vacunes s’administraran en 3 tipologies d’espais escalables en funció del nombre de vacunes que arribin cada setmana
  • El sistema té a disposició més de 10.000 professionals que podran vacunar contra la COVID-19
  • La citació es realitzarà a través d’una nova plataforma a la qual s’accedirà mitjançant un SMS o una trucada telefònica
Aragonès, Vergés, Argimon i Comella, durant la roda de premsa

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha explicat l’estratègia de vacunació massiva contra la COVID-19 de les properes setmanes, “amb l’objectiu d’haver vacunat el 70% de la població amb el mínim temps possible i així assolir la immunitat de grup tan necessària per recuperar la nostra normalitat”. Aragonès ha destacat que “l’objectiu és ambiciós, però ho tenim tot a punt”.  En aquest sentit, Pere Aragonès ha argumentat que el sistema de salut ordinari disposa d’una capacitat per vacunar “200.000 persones cada setmana, com fem amb la vacuna de la grip, i quan s’acceleri l’arribada de vacunes ho tenim tot previst per arribar a subministrar 500.000 vacunes setmanals”.

Per fer-ho possible, al marge dels centres d’atenció primària, el Departament de Salut està en disposició d’habilitar espais específics de vacunació per evitar la congestió dels CAPs i alhora, fer arribar arreu el sistema de vacunació, “en col·laboració amb empreses i entitats que han mostrat la seva disposició a ajudar en aquest gran objectiu de país”, ha assegurat Aragonès.

El vicepresident ha agraït l’esforç del personal sanitari, “que ja ha administrat més d’un milió de vacunes”. Així, ha afirmat que el pla de vacunació de la població general també disposa d’una borsa de més de 10.000 professionals habilitats per col·laborar en la campanya de vacunació en el cas que fossin necessaris. Pere Aragonès ha ressaltat que el que falta és l’arribada de les vacunes: “Per això emplaço, un cop més, a l’Estat i a la pròpia UE a resoldre els problemes amb les farmacèutiques per poder donar a la campanya de vacunació l’impuls que necessita i així contribuir a millorar la situació epidemiològica i alleugerir el seu impacte social i econòmic”.

El vicepresident ha volgut acabar la seva intervenció amb una crida a la responsabilitat. Ha assegurat que “venen dies de bons temps, dies festius. La setmana que ve comença la Setmana Santa escolar i també vindran uns dies de festa laboral. I és molt important extremar les precaucions. No ens podem relaxar, perquè la Covid no es relaxa, i per tant, nosaltres, la ciutadania, tampoc ho podem fer”. Aragonès ha conclòs que “mirem el futur amb l’optimisme que ens ofereixen les vacunes i sobretot, afrontem el present amb la màxima responsabilitat per mantenir la pandèmia a ratlla i finalment poder-la superar”.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reivindicat que “el sistema de salut està a punt per vacunar a tota la població” i ha explicat els tres pilars fonamentals per l’estratègia de vacunació massiva a Catalunya: “els espais, els professionals i la ciutadania”. Segons ha explicat, en global s’estan preparant “prop de 500 punts de vacunació escalables arreu del territori”, i si l’arribada de vacunes ho permet, “caldrà sumar espais com el Camp Nou”. Per l’administració d’aquestes dosis “hi ha 10.000 professionals disponibles, majoritàriament infermeres, però també professionals sanitaris jubilats, personal mèdic i odontòlegs, així com estudiants dels últims cursos d’aquestes disciplines”. En última instància, Vergés ha avançat que la població “serà citada per SMS o via trucada telefònica”, que es començarà vacunant “la població de més edat” i que qualsevol persona “podrà fer seguiment de quan els toca la segona dosi mitjançant La Meva Salut”.

6,6 milions de catalans per vacunar

L’estratègia per vacunar la població general presentada avui concreta que més de 6,6 milions de catalans podran rebre la vacuna contra la COVID-19 a partir de les properes setmanes en funció del nombre de vacunes que arribin setmanalment.  La immunitat col·lectiva s’aconsegueix amb 5,4 milions de persones.

Els centres d’atenció primària estan capacitats per vacunar un total de 200.000 persones a la setmana, les mateixes que s’administren en època de la grip. Si arriben més vacunes, s’ha disposat d’altres espais escalables per tot el territori, que permetran vacunar 300.000 dosis més setmanalment.

Cada equip d’atenció primària (EAP) desplegarà una mitjana d'entre 2 i 3 professionals per vacunar, amb l’arribada de 200.000 vacunes a la setmana. Aquesta xifra variarà en funció del nombre de dosis que arribin. El sistema té a disposició més de 10.000 professionals que podran vacunar contra la COVID-19 d’acord amb les necessitats. D’aquests, més de 9.000 s'han ofert a través d’una crida a professionals.

 Uns 500 espais diferents de vacunació

Salut ha previst prop de 500 espais dividits en 3 tipologies per realitzar el procés de vacunació, dividida en franges d’edat. Tot el procés estarà gestionat pels equips d’atenció primària que, en cas de necessitar reforç, podran rebre suport del personal inscrit a la crida. En aquesta s’inclouen estudiants d’infermeria i medicina, jubilats d’infermeria i medicina, professionals del sistema sanitari disposats a fer hores fora de la seva jornada de treball i odontòlegs.

En cas que el ritme d’arribada de vacunes no excedeixi les 200.000 dosis a la setmana, la vacunació es realitzarà en els mateixos centres d’atenció primària (CAP) o annexos gestionats pels mateixos equips, com pot ser un casal de joves. Una vegada la disponibilitat de vacunes superi les 200.000 dosis a la setmana, i per tal de no comprometre la resta d’activitat dels CAP, la vacunació es podrà traslladar a centres modulables. Aquests es troben dividits en 46 espais mitjans i 6 espais grans que són gestionats per diversos equips. Aquests espais podran assumir un ritme de més de 300.000 dosis a la setmana.

Nou sistema de citació

D’altra banda, el Servei Català de la Salut estrenarà una nova plataforma de citació. La ciutadania podrà concertar una cita per rebre la primera dosi a través d’una nova plataforma, a la qual s’accedirà mitjançant un SMS, o amb una trucada telefònica.

L’enviament es farà d’acord amb les franges d’edat i el procés s’iniciarà per a les persones de més edat. La plataforma de citació programarà la data i el centre de la primera dosi, tot omplint una sèrie de dades personals, com el CIP i el DNI. Un cop administrada la primera vacuna, la informació es registrarà a La Meva Salut perquè la persona usuària pugui rebre la informació relativa a l’administració de la segona dosi i pugui disposar d’un justificant de vacunació en format PDF.

A més, s’han generat espais web i campanyes de comunicació a mitjans i xarxes amb informació rellevant per a la ciutadania amb les mesures de prevenció bàsiques.

Ubicacions de les 3 tipologies d’espais  

A més dels 433 CAP de Catalunya, els equips d’atenció primària podran disposar de dos  tipus d’espais addicionals que els permetran atendre més persones i mantenir l’activitat ordinària.

En primer lloc, 46 centres mitjans ubicats per tot el territori, que podrien ampliar-se les properes setmanes. La gestió d’aquests estarà centralitzada per 2 o 3 equips d’atenció primària que desplaçaran alguns dels seus professionals i complementaran la tasca amb altres, segons les necessitats.

En segon lloc, hi haurà 6 grans espais de vacunació: la Fira de Barcelona, la  Fira de Cornellà, el poliesportiu de Sabadell, el Pavelló Onze de Setembre de Lleida, el Palau Firal de Girona, i un espai encara per concretar a la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia