Aquesta cooperació tècnica orientada a la mobilitat de coneixements permetrà enfortir les capacitats tant d’El Salvador com de Catalunya, i identificar línies de treball prioritàries conjuntes entre ambdós governs que permetin impulsar accions coordinades per donar resposta als reptes globals que afecten a la joventut dels dos territoris. A més, les trobades també facilitaran conèixer les dinàmiques salvadorenyes de prevenció de la violència i transformació dels conflictes des de les polítiques públiques, i unir esforços en el treball amb comunitats altament vulnerables d’El Salvador.
L’espai d’intercanvi va començar ahir amb un acte institucional en què van participar la directora general de Joventut de Catalunya, Laia Girós; el director general de l'Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch; el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila; el gerent de Cooperació Internacional i Projectes de l'Institut Nacional de la Joventut d’El Salvador, Josué Rodríguez; i la directora general de l'Agència d'El Salvador per a la Cooperació Internacional, Karla de Palma.
En la seva intervenció inicial, la directora general de Joventut, Laia Girós, va afirmar que treballar amb la joventut “permet combinar la mirada local i global” i, en aquest sentit, hi ha “punts de relació” entre Catalunya i El Salvador. “No vam dubtar gens de fer aquest projecte amb El Salvador”, va subratllar el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, que va assegurar que Catalunya “continuarà apostant per fer projectes” amb el país centreamericà. Per la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, va posar en valor la “transferència de coneixements” que comença aquesta setmana entre els dos governs i la va posar com a “exemple de com ha anat canviant la cooperació internacional en l’última dècada”. “Són projectes on tots aprenem de tots”, va reivindicar.
Les següents reunions, com la d’ahir, es faran al llarg de les properes dues setmanes en format virtual, i permetran connectar l’Agència Catalana de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, per la part catalana, i l’Institut Nacional de la Joventut d’El Salvador i l’Agència d’El Salvador per a la Cooperació Internacional, per la part salvadorenya.
En la primera fase, les trobades en el marc d’aquesta cooperació tècnica entre Catalunya i El Salvador analitzaran els continguts de les polítiques de joventut dels dos països, en particular instruments del Govern com l’Observatori Català de la Joventut, el Programa d’Inclusió i Participació Juvenil i el Programa d’Emancipació Juvenil. En una segona fase, a partir del 6 d’abril, es promourà una sèrie de trobades amb actors externs a la Generalitat de Catalunya, com la Xarxa d’Emancipació Juvenil, experiències del món local o iniciatives autogestionades.
Catalunya i El Salvador, una relació que ve de lluny
Aquesta col·laboració entre Catalunya i El Salvador neix en el marc del projecte “Contribuint a la convivència a través d'iniciatives que promouen la ciutadania juvenil, des d'un enfocament de drets, de gènere i d'aliança intergeneracional”, finançat per l’ACCD al Viceministeri de Cooperació al Desenvolupament d’El Salvador (actualment l’ESCO-El Salvador Cooperació).
El treball de Catalunya amb el país centreamericà s’insereix en la voluntat del Govern de treballar per a la prevenció de les violències als països socis de la cooperació catalana, com ho és El Salvador, així com en l’eix temàtic de l'ACCD de prevenció de violències i garanties de no repetició. Aquesta feina es reflecteix en actuacions anteriors a El Salvador, com ara el paper que va tenir la Generalitat de Catalunya en l’impuls de la trobada SICA Joven, un espai d’intercanvi d’experiències en prevenció de la violència entre col·lectius de joves de l’Amèrica Central que es va celebrar el 2019, sota el nom “La visibilitat dels joves com a actors clau de prevenció de la violència i construcció de pau”.