Salut

Salut difon una enquesta entre professionals per donar a conèixer la Llei d'eutanàsia i copsar què opinen i necessiten

query_builder   24 març 2021 14:30

event_note Nota de premsa

Salut difon una enquesta entre professionals per donar a conèixer la Llei d'eutanàsia i copsar què opinen i necessiten

  • L’acció suposa un pas més en el desplegament de la Llei conjuntament amb el sector, com ara amb quatre col·legis professionals implicats
  • Salut crea un espai web amb informació i materials sobre la Llei, orientat a ciutadania i professionals de la salut

El Departament de Salut continua avançant en el desplegament de la Llei de l’eutanàsia, de la mà dels sectors implicats i de la societat civil. En aquest sentit, en els propers dies enviarà a determinats col·lectius professionals de salut una enquesta que persegueix quatre objectius principals: donar a conèixer la pròpia Llei; saber les opinions i el posicionament dels professionals assistencials envers la Llei; identificar punts forts i punts febles en el seu procés de desplegament; i orientar les activitats de formació i divulgació de la Llei entre els professionals i les organitzacions sanitàries, sociosanitàries i residencials.

La consellera de Salut, Alba Vergés, recorda que Catalunya sempre ha estat “punta de llança” en la reivindicació d’aquest dret. “Ho continuem sent desplegant la llei de la mà del sector i de la societat civil”, ha emfatitzat la consellera, per qui “morir es inevitable, però morir malament no ho hauria de ser”. “Des de Salut serem els garants de la mort digna”, ha reblat

En concret, es farà difusió d’aquesta enquesta web a través de quatre col·legis professionals: els de medicina, infermeria, treball social i psicologia. En aquest sentit, per  calibrar el grau de coneixement de la llei, copsar la opinió que en tenen aquests professionals i recollir quines necessitats tenen al respecte, l’enquesta fa un conjunt de preguntes. Per exemple, si el professional coneix el contingut de la Llei; si, en termes generals, està a favor del reconeixement del dret a l’eutanàsia i la seva regulació; quines són les principals dificultats que es poden trobar els professionals per atendre una petició d’eutanàsia i gestionar-la; o si caldria algun tipus de suport per als professionals encarregats de la pràctica de l’eutanàsia. Les dades i respostes que es demanen a l’enquesta es recullen de forma anonimitzada sense possibilitat d'identificar o reidentificar la persona que la respon.

La creació i difusió d’aquesta enquesta va ser una de les primers accions prioritàries a fer per part del Grup de Desplegament de la Llei d’Eutanàsia de Catalunya, constituït al febrer per tal d’assegurar aquest dret a totes les persones que vulguin exercir-lo en el moment d’entrada en vigor de la Llei. Al grup participen diferents unitats i representants del Departament de Salut i del Servei Català de la Salut; membres del  Comitè de Bioètica de Catalunya; l’associació de Dret a Morir Dignament; professionals de cures pal·liatives; intensivistes i professionals de medicina de família, d’infermeria, de treball social, de geriatria, i de psiquiatria i psicologia clínica, entre d’altres. El Departament de Salut també ha mantingut reunions amb les societats científiques, la Taula del Tercer Sector i els col·legis professionals, per tal d’incorporar totes les mirades i dotar d’una visió transversal l’aplicació de la Llei.

 

Nou espai a Canal Salut amb informació sobre la Llei 
La Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia, aprovada fa pocs dies, entrarà en vigor el proper mes de juny. Té com a objectiu regular el dret de les persones que compleixin els criteris per sol·licitar i rebre l’ajuda necessària per morir, el procediment a seguir i les garanties que s'han de donar en tot el procés. En breu, la ciutadania podrà trobar al Canal Salut un espai dedicat a informar sobre la Llei, amb materials infogràfics i preguntes freqüents per mirar de resoldre els interrogants que pugui generar la Llei i el seu desplegament.

Catalunya ha estat sempre capdavantera en la reivindicació d’aquest dret. A més, una majoria clara de la població catalana està d’acord en què aquesta pràctica s’ha de regular. De fet, l’any 2017 el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició de llei que reclamava al Congrés dels Diputats la despenalització d’aquesta pràctica i el 2019 el Govern català va impulsar una taula de partits perquè Catalunya avancés en la regulació de l’eutanàsia: es va acordar tornar a reclamar al Congrés dels Diputats la despenalització i es va crear un grup de treball permanent dins el Parlament. Tot plegat, amb l’impuls i el suport de la tasca duta a terme per l’associació Dret a Morir Dignament i el Comitè de Bioètica de Catalunya.

Espai a Canal Salut amb informació sobre la Llei: https://canalsalut.gencat.cat/ca/sistema-de-salut/el-sistema-de-salut-de-catalunya/ambits-dactuacio/comite-de-bioetica-de-catalunya/ambits-tematics/final-de-la-vida/llei-organica-de-la-eutanasia/

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia