Interior

Procicat

El Govern prorroga les mesures actuals contra la Covid-19 fins al 9 d'abril

query_builder   25 març 2021 15:29

event_note Nota de premsa

El Govern prorroga les mesures actuals contra la Covid-19 fins al 9 d'abril

Foto salut
  • Els pacients de la tercera onada ingressats per Covid a les UCI són més grans que els de la segona, hi passen més dies i requereixen més traqueotomies
  • El conseller Sàmper apel·la a la responsabilitat a les portes de la Setmana Santa i demana limitar les interaccions fora de la bombolla de convivència

El secretari general de Salut, el Dr. Marc Ramentol, ha anunciat avui que el Govern ha decidit prorrogar fins al 9 d’abril inclòs, les mesures actuals per frenar la propagació de la pandèmia contra la Covid-19. Ramentol ha explicat que s’allarga fins al dia 9 bàsicament per dos motius, per un costat perquè permet sobrepassar el període festiu de la Setmana Santa i, en segon lloc, perquè coincideix amb la finalització de la vigència d’una ordre del Ministeri de Sanitat, que limita més les trobades socials.  

Marc Ramentol ha explicat que s’està iniciant “un tímid creixement del nombre de contagis diaris de Covid-19” i que s’està deixant enrere la situació d’estancament que hi havia fins ara. En aquest context, ha explicat que el Departament de Salut té dues alertes sobre la taula que els preocupa. La primera, “l’augment de la mobilitat registrat el cap de setmana passat que se situa en valors propers a finals de l’estiu passat”. L’alerta rau, ha indicat, en “la possibilitat que l’augment de la mobilitat vagi acompanyat d’un augment de les trobades més enllà de les bombolles de convivència” i la segona, “la situació d’estancament de les persones ingressades a les unitats de crítics, inclús amb un petit lleuger augment aquestes darrers dies, que no denota una tendència clara al descens”. Avui, amb un total de 420 pacients a les UCI.

Davant d’aquest “escenari de transició des d’un punt de vista epidèmic” i tenint en compte les “dues alertes”, Ramentol ha afirmat que cal ser “prudents” i que, per això, s’ha decidit prorrogar les mesures actualment vigents a Catalunya. 

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, el Dr. Josep Maria Argimon, ha explicat que els pacients de la tercera onada ingressats per Covid a les UCI són més grans que els de la segona onada, hi passen més dies i requereixen més traqueotomies. En aquest sentit, ha indicat que ara els malalts ingressats a la unitat de crítics tenen de mitjana al voltant dels 65 anys mentre que a la segona era de 63 i, a més, de mitjana estan dos dies i mig més ingressats a les UCI respecte a la segona onada.  

Precisament, Argimon ha insistit que “el topall dels 65 anys per la vacuna d’Astrazeneca s’hauria de trencarcom passa a la gran majoria de països, i poder utilitzar aquesta vacuna també per les persones de més edat i, per tant, de més risc”. Argimon ha recordat que el risc va associat a l’edat: “és la variable principal a l’hora de marcar el risc d’ingrés a la UCI i també el risc de mortalitat”.  

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha manifestat que de cara als propers dies de vacances, “no hem de confondre la mobilitat amb la interacció social” i, en aquest sentit, ha demanat limitar les interaccions fora de la bombolla. També ha recordat que d’acord a la normativa estatal, “a partir del dia 26 de març hi haurà una modificació en la qual les reunions i/o trobades familiars de caràcter social es limiten a un màxim de 6 persones en espais públics a l’aire lliure, i de 4 persones en espais públics tancats llevat de persones convivents, en espais privats s’han de limitar a convivents”.

Pel que fa a les dades de mobilitat i, coincidint amb dies previs de Setmana Santa, Sàmper ha explicat que en les darreres hores hi ha hagut dos accidents de víctimes mortals, de col·lectius vulnerables, un ciclista i un motorista. En aquest sentit, ha volgut fer “un toc d’atenció atès que dels 17 morts que s’han registrat enguany a les carreteres catalanes, 14 han estat víctimes fràgils de la mobilitat, concretament 9 motoristes, 2 ciclistes i 3 vianants. Per aquest motiu, el conseller ha apel·lat “a la bona conducció i  a una responsabilitat compartida entre els que són més vulnerables i els que no ho són i han de respetar aquesta vulnerabilitat”.

El conseller ha explicat que aquesta Setmana Santa és la primera de les operacions especials de mobilitat elevada, després de l’inici, al març 2020, de la pandèmia per la COVID19 i que per tant “és complicat predir el comportament de la mobilitat tant en la primera fase d’aquest cap de setmana com en la segona fase a partir de dijous que ve”, ha dit. 

En aquest context, el titular d’Interior ha expressat que “hi ha diferents condicionants que poden influir en el nombre i volum de desplaçaments d’oci que hi pot acabar havent com el confinament perimetral de Catalunya i mobilitat fora de comarca només permesa amb la bombolla de convivència, confinament nocturn o teletreball, que pot fer que alguns desplaçaments s’avancin a la sortida o s’endarrereixin en el retorn i per tant hi ha més probabilitats que aquests trajectes es facin aquest cap de setmana amb el tret de sortida de les vacances escolars”.

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha  explicat que durant la darrera setmana s'han denunciat 5.735 persones per incompliment de les restriccions establertes i ha destacat que un total de 552 corresponen a l'incompliment de la mobilitat perimetral de vehicles que entraven o sortien de Catalunya sense autorització.

El comissari ha manifestat que "continua el degoteig de festes no permeses" i ha recordat que es mantenen els dispositius conjunts de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona a la plaça del Macba i al passeig del Born i en localitats com Terrassa i L'hospitalet".

Finalment, el portaveu del Cos de Mossos d'Esquadra ha avançat el dispositiu de mobilitat amb motiu de la Setmana Santa i ha dit  que "hi haurà reforç de controls de caràcter preventiu per evitar conductes relacionades amb el consum d'alcohol i drogues i les distraccions. La mobilitat més important es preveu de cara a dimecres i dijous de la setmana vinent".

1  

Imatges

Foto Interior

Foto Interior 257

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia