Salut

càncer

Dia Mundial del càncer colorectal 2021

Salut manté l'activitat de cribratge de càncer colorectal l'any 2020

query_builder   31 març 2021 10:38

event_note Nota de premsa

Dia Mundial del càncer colorectal 2021

Salut manté l'activitat de cribratge de càncer colorectal l'any 2020

  • Aquest 2020 s’han pogut revisar més de 4.800 casos nous
  • No fumar ni beure alcohol, fer activitat física en el dia a dia o alimentar-se de manera equilibrada són aspectes preventius claus per reduir la incidència d’aquest càncer
gràfic

El càncer colorectal és el càncer més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. L’epidèmia de la Covid-19 ha tingut un impacte en els diagnòstics durant l’any 2020. Així, segons les dades del registre de diagnòstics d’anatomia patològica, que cobreix el 90% dels hospitals públics, l’any 2020 es van diagnosticar 3.848 càncers colorectals, un 20,8 menys que l’any 2019 (4.859).

El Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut), amb la participació dels professionals, han posat en marxa al llarg dels últims anys un seguit d’iniciatives per reduir l’impacte d’aquesta malaltia. En destaquen la implementació del circuit de diagnòstic ràpid de càncer colorectal per accelerar l’estudi dels casos amb símptomes sospitosos detectats a l’atenció primària o la reordenació de l’atenció del càncer de recte en el marc de la millora de l’atenció oncològica d’alta especialització.

Una altra iniciativa clau per reduir l’impacte d’aquesta malaltia va ser la posada en marxa del Programa de Detecció precoç de càncer de còlon i recte a tot Catalunya. Aquest programa ofereix als homes i dones de 50 a 69 anys de Catalunya la possibilitat de fer-se una prova de detecció de sang oculta en femta cada 2 anys mitjançant una invitació a participar per carta individual. En cas que la prova sigui positiva es programa una colonoscòpia per identificar si el possible origen és un pòlip o un càncer del budell i a partir d’aquí fer el tractament precoç corresponent. 

El programa es desenvolupa gràcies a la coordinació entre farmàcies, centres d'atenció primària i hospitals. A totes les regions sanitàries, a excepció de Lleida i Tarragona, la primera relació de l'usuari amb el servei es dona a les oficines de farmàcia. L'any passat, les més de 1.400 de tot Catalunya que participen en el programa van entregar 224.704 kits perquè els usuaris poguessin, a posteriori, lliurar les seves mostres. Aquestes dades demostren que, tot i la pandèmia, són similars a d'anys anteriors. El programa està desplegat a tot el país. A les altres dues regions, Lleida i Tarragona, s'efectua aquesta primera entrega als centres d'atenció primària.

El cribratge durant el 2020

L’impacte de la pandèmia per la Covid-19 també va afectar al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que va haver d’aturar l’activitat a mitjans de març de 2020.

Quan l’evolució de la pandèmia ho va permetre es van establir prioritats per planificar la represa de l’activitat assistencial destinada al Programa: en primer lloc, fer totes les colonoscòpies que s’havien desprogramat per la Covid-19 prioritzant, a més, la d’aquelles persones que tenien un risc més alt de tenir una alteració al budell. En segon lloc es va decidir reprendre de manera progressiva les invitacions al Programa a la població tan aviat com fos possible tenint en compte la situació a cada territori. En aquesta línia, es va establir el 15 de setembre de 2020 com a data límit perquè es reprengués a tot Catalunya.

El setembre de 2020 es va assolir el ritme d’invitació habitual, fins hi tot superior al de 2019, amb volums d’invitacions de fins a 90.000 persones mensuals. Aquest esforç ha permès acabar l’any 2020 havent fet un 64% de l’activitat prevista quan al mes de juny era només del 50%. Durant les successives onades de l’epidèmia el compromís del CatSalut i l’esforç del professionals del Programa han permès mantenir l’activitat en el seu conjunt, malgrat algun punt localitzat i temporal en territoris concrets.

A finals del 2020 havia participat al Programa un 64% de les persones que s’havien previst per aquest any.

La prevenció, clau

El risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, recollides al Codi europeu contra el càncer. Entre elles, no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de manera equilibrada. En aquest últim punt es recomana menjar força cereals integrals, llegums, fruita i verdura, limitar el consum d’aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.

Objectius de futur: 2021

Per continuar garantint la continuïtat del Programa es presenten quatre objectius per assolir durant aquest any:

  • Mantenir el programa en funcionament malgrat l’epidèmia.
  • Fer pedagogia a la població de la seguretat de la seva participació, així com de les mesures preses com a mesures preventives per la Covid-19. En conseqüència, mantenir els índexs de participació.
  • Recuperar al llarg del 2021 part de l’activitat desprogramada durant els mesos de confinament total.
  • Analitzar en el període 2020-2022 l’impacte de la Covid-19 en els resultats del Programa: taxes de detecció o estadi de tumors detectats, entre altres.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia