- L'àmbit de l'entorn de la Colònia Güell està situat entre Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat
- La primera fase del procés té com a objectiu elaborar una diagnosi ciutadana i dels agents del territori per a repensar conjuntament l'espai
El Consorci de l’entorn de la Colònia Güell, integrat per la Generalitat, mitjançant l'Institut Català del Sòl, INCASÒL, i els Ajuntaments de Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), promou una proposta urbanística per aquest territori, situat entre els dos municipis. El nou planejament supramunicipal, orientat a treballar d’acord els principis que impulsen l’Agenda Urbana de Catalunya, revisarà i actualitzarà quatre plans vigents i executius en l’àmbit que no satisfan a cap de les administracions consorciades (Pla de l’entorn de la Torre Salbana, Pla parcial de l’entorn de la Colònia, Pla de la Riera de Can Soler i Pla del recinte industrial de la Colònia) amb una nova visió integral que millori i preservi uns espais de qualitat, amb el major consens possible i comptant amb la veu de la ciutadania.
A partir del mes d’abril i fins al mes de juliol s’obre el procés participatiu per a dissenyar un nou model urbà sostenible pensat per a les persones i per al territori. La primera fase d’aquest procés té com a objectiu elaborar una diagnosi ciutadana per conèixer millor l’espai i analitzar conjuntament les necessitats, les oportunitats i els reptes que planteja l’àmbit de l’entorn de la Colònia Güell.
En aquest sentit, el proper 13 d’abril, l’alcaldessa de Santa Coloma de Cervelló, Anna Martínez, el primer tinent d'alcalde i regidor de Territori i Desenvolupament Econòmic de Sant Boi de Llobregat, José Ángel Carcelén, i el secretari de l'Agenda Urbana i Territori de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra, donaran la benvinguda a la primera sessió del procés participatiu per a la diagnosi del futur planejament urbanístic supramunicipal. L’acte serà online, obert a la ciutadania, i comptarà amb la participació de l’empresa Raons Públiques, responsable de la dinamització del procés participatiu i l’equip redactor del projecte, que explicarà el treball de diagnosi tècnica que s’està fent actualment.
L’entorn de la Colònia Güell: un urbanisme del segle XXI
L'àmbit de l'entorn de la Colònia Güell ocupa un espai de 80 hectàrees entre Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat. Engloba els terrenys situats entre els dos municipis al voltant de la Colònia Güell, des de la riera de Can Solé fins a la riera de Can Julià, i inclou el recinte industrial. El barri de la Colònia residencial és un sòl urbà consolidat que no està inclòs en l’àmbit del futur pla.
Inspirats per l’Agenda Urbana de Catalunya, els ajuntaments dels dos municipis i l’INCASÒL han acordat 20 principis per a un urbanisme sostenible que es resumeixen en 4 àmbits de sostenibilitat social, ambiental, econòmica i institucional.
No es parteix des de cap programa preestablert. La sostenibilitat ambiental, social i econòmica són el límit per definir col·lectivament un espai de gran valor i que obri les portes a un urbanisme del segle XXI. La diagnosi territorial i ciutadana en primer lloc i els instruments urbanístics que es redactin després són les eines que dotaran al projecte d’una visió global i equilibrada de tot l’espai, que permetran entendre’l tant des d’un context local com metropolità, donant resposta així a reptes supramunicipals. Es podrà pensar de forma coherent i decidir què es vol protegir i preservar, i què alliberar o transformar per a gaudir de nous usos i oportunitats.
El procés de participació ciutadana
El Consorci impulsa el procés participatiu per recollir la visió de la ciutadania sobre l’entorn de la Colònia Güell i tenir-la en consideració en la redacció del nou pla urbanístic supramunicipal previst.
Aquest procés participatiu està dividit en dues grans fases, una primera consistent en una diagnosi ciutadana sobre l’entorn de la Colònia Güell, que és prèvia a la redacció del document de planejament, i una segona fase on es debatrà sobre les alternatives que es plantegin a través de l’instrument urbanístic corresponent.
En la fase inicial de participació la diagnosi mostrarà una radiografia minuciosa de l’àmbit, que permetrà obtenir la visió de les persones que l’habiten i el transiten i, alhora, avaluar els reptes i oportunitats que presenta un espai tan singular. La participació que s’engega no és vinculant, però sí determinant, perquè millorarà el resultat: les aportacions seran escoltades, les propostes seran considerades i les prioritats seran avaluades. Els processos de transformació dels entorns urbans són complexes, per això cal comptar amb la intel·ligència col·lectiva i la participació de tothom.
En aquest procés la ciutadania podrà incidir en l’elaboració d’un projecte urbanístic des de l'inici de la seva formulació, obrint-se a la participació en totes les seves fases. S’ha habilitat un espai de participació online, on la ciutadania pot fer arribar les seves aportacions, inscriure’s a les sessions participatives i on es centralitzarà tota la informació i documentació vinculada al procés participatiu, així com els resultats que se n’extreguin. Tanmateix, tota la informació sobre el consorci de l’entorn de la Colònia Güell i el procés de participació la trobareu en el web del projecte.
1