Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura NdP tallers pedra seca

El Departament d'Agricultura impulsa dos tallers de restauració de barraques de pedra seca, en el marc del projecte de cooperació Leader 'Col·labora x paisatge'

query_builder   26 març 2021 15:04

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura impulsa dos tallers de restauració de barraques de pedra seca, en el marc del projecte de cooperació Leader 'Col·labora x paisatge'

L’objectiu principal del projecte és la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge, com les construccions de pedra seca

Foto web NdP tallers pedra seca

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya impulsa dos tallers de restauració de barraques de pedra seca, que se celebraran aquest cap de setmana, en el marc del projecte de cooperació Leader ‘Col·labora x paisatge’.

Els tallers s’emmarquen en la línia de recerca ‘Pedra seca i salut: aportacions a la reconstrucció del paisatge i el benestar’, impulsada per ‘Col·labora x paisatge’, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, i es realitzaran demà dissabte, 27 de març, de les 8:30 a les 14:00h, a Vilanant, i diumenge, 28 de març, de les 8:30 a les 14:00h, a Avinyonet de Puigventós.

Els tallers  seran gratuïts, amb places limitades (6 persones/taller), i els impartirà l’Associació Prat Comú, amb la col·laboració dels Ajuntaments de Vilanant i d’Avinyonet de Puigventós. La realització i format dels tallers queden sotmesos a les mesures vigents del Procicat.

L’objectiu d’aquesta recerca és avaluar si la participació activa en la reconstrucció del paisatge de pedra seca pot contribuir a millorar la salut de les persones que hi assisteixen, fomentant el benestar, el sentit de pertinença, la salut mental positiva, les fortaleses humanes o l’autoestima, per exemple, o contribuint a reduir, en alguna mesura, factors de risc per a la salut com ara l’estrès o l’ansietat. Per aquest motiu, els participants als tallers participaran en l’estudi de recerca aportant la seva valoració de l’activitat.

 

‘Col·labora x paisatge’, que fomenta el desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca), és un projecte de cooperació nascut l’any 2016, impulsat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional), i la participació de cinc Grups d’Acció Local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.

El projecte Col·labora x paisatge pretén contribuir a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge, centrant- se en les construccions de pedra seca, tot i facilitant eines i mitjans a la ciutadania.

Des de la seva creació, Col·labora x paisatge ha dut a terme actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement del patrimoni i l’ofici de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, publicacions, la Setmana de la Pedra Seca, l’App de la Pedra Seca, material pedagògic per a les escoles i instituts, iniciatives per a la dinamització del voluntariat, o treball en xarxa amb entitats i agents del territori, entre moltes altres accions.

Col·labora x paisatge és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local, i cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Més informació:

https://www.collaboraxpaisatge.cat/col%c2%b7laboraxpaisatge-impulsa-dos-tallers-de-restauracio-de-barraques-de-pedra-seca/

Inscripcions a paisatge@adrinoc.cat

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 74

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia