Bombers

Rescat via ferrada Sant Feliu de Guíxols

Bombers de la Generalitat: rescats al medi natural d'avui diumenge

query_builder   28 març 2021 19:27

event_note Nota de premsa

Bombers de la Generalitat: rescats al medi natural d'avui diumenge

Rescat via ferrada Sant Feliu de Guíxols

Aquest cap de setmana els Bombers de la Generalitat han rebut una vintena d’avisos per atendre serveis al medi natural, la majoria per rescatar excursionistes accidentats a la muntanya o per atendre ciclistes accidentats en zones de difícil accés. Dels serveis d’avui cal destacar:

A primera hora del matí, a Manresa (avís 09.08 hores), dues dotacions dels Bombers han donat suport als efectius sanitaris per una persona que ha caigut amb la bicicleta. Es trobava al parc de l’Agulla, a una pista que surt del camí de les Aigües.

Al refugi de Costabona, a Setcases, una persona ha alertat (10.52 hores) que ahir va caure i es va fer mal a la cama, que ha fet nit al refugi, però que avui li és impossible caminar. S’ha activat l’helicòpter amb efectius dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) i una dotació terrestre per fer el trasllat i l’acompanyament fins a l’Hospital d’Olot.

Els efectius del grup de rescat de muntanya dels Pompiers d’Aran han treballat en el rescat, amb l’helicòpter, d’una persona accidentada, mentre feia esquí de muntanya, a la Vall de Saboredo, a Alt Àneu. L’avís arribava a les 12.55 hores. Se l’ha traslladada fins a l’heliport de Vielha.

Poc després, a les 13.19 hores, s’alertava d’un ciclista accidentat a la zona de Cantagalls, a Talamanca. Pel rescat s’han activat l’helicòpter amb la unitat sanitaritzada del GRAE i una dotació terrestre. S’ha traslladat l’accidentat, amb l’helicòpter de rescat, a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Un altra ciclista s’accidentava a Sort, a una pista forestal a la zona del Clot de la Mainera. L’avís arribava a les 13.25 hores i s’ha activat l’helicòpter, amb efectius dels GRAE i una dotació terrestre. Després d’immobilitzar el ferit se l’ha traslladat fins a l’heliport de Tírvia per fer el trànsfert amb una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques).

A les 14.27 hores els Bombers eren alertats que una persona havia caigut a la zona de roques de la platja de la Belladona, a Calonge. Tot i que inicialment s’havia activat una embarcació de Salvament Marítim per fer l’extracció per mar, finalment se l’ha evacuat amb llitera rígida per terra i se l’ha pujat fins a la carretera on s’esperava l’ambulància del SEM per fer el trànsfert. Hi han treballat dues dotacions.

Una persona ha resultat ferida mentre realitzava la via ferrada de la Cala del Molí, a Sant Feliu de Guíxols (avís 16.26 hores). S’ha activat l’helicòpter de rescat amb efectius dels GRAE i dues dotacions terrestres de suport. L’helicòpter ha deixat els efectius fins a la persona accidentada, que es trobava a la paret a la zona del Pas de la Prenyada. L’han immobilitzada, han fet l’extracció amb un de gruatge des de l’helicòpter i l’han traslladada fins a la punta de l’espigó, on s’esperava l’ambulància del SEM per fer el trànsfert.

Al Baix Pallars, a la zona del Congost de Collegats, han alertat  a les 17.37 hores que una excursionista s’ha fet mal al turmell mentre feia l’itinerari de Sant Pere de les Maleses. S’ha activat l’helicòpter i efectius dels GRAE que han immobilitzat la ferida, han fet l’extracció amb l’helicòpter i la traslladen directament a l’hospital de Tremp. .

A les 17.57 hores arribava l’avís d’una persona ferida al turmell també, en un camí de difícil accés a la zona del Salt del Timbarro, a Sarrià de Ter. S’han activat dues dotacions dels Bombers per traslladar la persona ferida fins al pàrquing de l’escola Montserrat on es farà el trànsfert amb una ambulància del SEM.

Davant la perspectiva dels dies de festa de Setmana Santa, un dia més, els Bombers de la Generalitat insisteixen en la necessitat d’extremar les precaucions a l’hora de realitzar activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat i poder gaudir de la muntanya amb seguretat. A més, recordar que cal mantenir les mesures de seguretat i d’autoprotecció necessàries per a la contenció de la COVID-19: Mans, Distància, Mascareta i Ventilació! 

Consells de seguretat a la muntanya  

Per tal d'evitar accidents, les persones que tinguin previst realitzar activitats al medi natural han d’adoptar certes mesures preventives, tant a l’hora de planificar com de realitzar la sortida. Així mateix, també és de vital importància un bon equipament i una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç que requereix l’activitat.

Abans de sortir: 

-       PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

-       PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

-       EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.

-       FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis. 

-       MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la sortida: 

-       Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

-       Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

-       Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars. 

-       Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

És molt important, també, que abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia consulteu la previsió meteorològica. A  www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat   podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia