• La proposta reuneix articles d’experts locals, regionals i internacionals per reflexionar sobre el futur del sector del transport i la logística en la regió mediterrània després de la pandèmia
  • Els articles es podran consultar al web del CETMO i es difondran a través de butlletins
  • Les principals conclusions de la iniciativa es tractaran en una jornada de debat al maig que explorarà perspectives i oportunitats de col·laboració del sector

El Centre d’Estudis de Transport per la Mediterrània Occidental (CETMO) i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) han organitzat la iniciativa “Transports i logística mediterrànies en l’era post Covid-19: perspectives i oportunitats” a fi de reflexionar sobre el futur del sector del transport i la logística en la regió mediterrània a partir de l’impacte de la crisi i els canvis i oportunitats que pot generar.

 

Ja fa un any que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la Covid-19 com una pandèmia. El seu impacte sobre la salut pública a nivell global ja era un fet contrastat. Al llarg d’aquest període s’ha vist també el seu impacte sobre aspectes i sectors com les relacions humanes, l’educació, l’economia o l’oci, entre d’altres. El sector del transport i la logística, també l’ha patit.

 

Vistos els impactes sobre el sector, es considera un bon moment per reflexionar i debatre sobre com aprofitar la disrupció causada per la Covid-19 per intentar definir un futur a mig i llarg termini d’acord amb uns valors i criteris més responsables, sostenibles, justos i equitatius.

 

Per tot plegat, la iniciativa comparteix a través d’una trentena d’articles breus, d’experts i institucions locals, regionals i internacionals; representants de l’administració, el sector privat i l’acadèmia, el seu punt de vista sobre el futur en diferents àmbits del sector del transport i la logística. Els articles tracten qüestions com la resiliència, la sostenibilitat, la revolució digital o la geopolítica del sector en la regió mediterrània. Entre els experts, destaca la presència de Jan Hoffmann (UNCTAD), Iveta Radicova (Corredor Mediterrani), Marc Guigon (UIC) o Pere Calvet (UITP), entre d’altres.

 

Aquesta visió plural té com a objectiu contribuir a la reflexió sobre futures estratègies regionals a la Mediterrània i la identificació d’oportunitats de cooperació en el sector del transport i la logística; a més de posar el coneixement individual al servei de la regió mediterrània construint una intel·ligència col·lectiva que afavoreixi el desenvolupament i la integració regional.

 

Els articles es podran consultar a través del web del CETMO a partir del 31 de març i es difondran a través de newsletters. La publicació de nous articles es difondrà als interessats amb un butlletí específic de la iniciativa. S’hi pot subscriure en el següent enllaç. Finalment, durant el mes de maig s’organitzarà una jornada de discussió sobre les conclusions de la iniciativa a fi d’identificar les principals oportunitats i interessos de col·laboració del sector del transport i la logística en la regió mediterrània.

 

La Secretaria de la Unió per la Mediterrània (UpM) i la Divisió de Transport Sostenible de la Comissió Econòmica per Europa de Nacions Unides, amb seus a Barcelona i Ginebra respectivament, juntament amb el CETMO i l’IEMed, formen part del comitè editor de la iniciativa garantint la seva alineació amb estratègies sectorials regionals. La iniciativa ha rebut el suport econòmic del Banc Islàmic de Desenvolupament, el Ministeri francès per a la Transició Ecològica i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport institucional del Grup de Ministres de Transport de la Mediterrània Occidental (GTMO5+5) i de la xarxa de think-tanks a la Mediterrània occidental MedThink 5+5, entre d’altres.

 

La Covid-19 ha tingut i té encara un fort impacte en la nostra societat. I és en els moments de dificultat quan la suma i el suport de tots és més important que mai per aconseguir les nostres fites. Aquesta és la filosofia d’aquesta iniciativa. Recuperem plegats un futur millor.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 224