Territori

Esquema programa compensacions

Territori obre la cinquena convocatòria del Programa voluntari de compensació d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle

query_builder   30 març 2021 15:41

event_note Nota de premsa

Territori obre la cinquena convocatòria del Programa voluntari de compensació d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle

  • Entitats, associacions, fundacions i onegés que duen a terme una tasca social a Catalunya poden presentar projectes de reducció de CO2 perquè els les financi un promotor a través de la compra de crèdits

 

  • Aquests crèdits que impulsa el Govern estan destinats a persones i empreses que vulguin compensar voluntàriament les emissions de CO2 que generen amb la seva activitat

 

  • En el conjunt de les anteriors convocatòries, les entitats sol·licitants han cobrat 25.480 euros, gràcies a la venda de 2.548 crèdits de CO2

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), ha obert la cinquena convocatòria per a entitats socials que vulguin impulsar projectes favorables a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a Catalunya, en el marc del Programa voluntari de compensació d’emissions. La convocatòria estableix els tipus de projectes que es poden presentar, els criteris de selecció i de valoració i el nombre màxim de tones de GEH que poden reduir. El termini de presentació finalitza el 7 de maig de 2021.

 

A través de metodologies aplicades internacionalment, el Programa voluntari de compensació d’emissions de GEH dona suport a projectes impulsats per entitats, associacions, fundacions o organitzacions no governamentals que duen a terme una tasca social a Catalunya, amb els quals es generen uns crèdits de GEH que qualsevol persona física o jurídica pot comprar per compensar les seves emissions. Els projectes han de comportar també beneficis socials i ambientals per al territori i el conjunt de la societat catalana.

 

L’OCCC ha organitzat per al dia 16 d’abril una jornada de presentació per explicar l’actual convocatòria a les entitats interessades.

 

Les accions realitzades gràcies a projectes aprovats en anys anteriors van des de les destinades a evitar el malbaratament alimentari; a substituir calderes de gasoil o propà per d’altres de biomassa o per plaques solars; a millorar el comportament energètic dels edificis; a substituir vehicles de gasoil per altres d’elèctrics; la instal·lació d’illes de calor amb renovables o la instal·lació de plaques fotovoltaiques de generació d’electricitat per autoconsum.

Esquema programa compensacions

Crèdits encara disponibles

 

Les persones o empreses que vulguin compensar les emissions de GEH derivades de la seva activitat poden fer-ho a través de SendeCO2, Sistema Europeu de Negociació de CO2, un dels referents de la compra i venda de drets d’emissió del sud d’Europa des del 2004. Qui adquireixi els crèdits rebrà un certificat oficial de compra i cancel·lació de crèdits de GEH del Programa emès per l’OCCC. SendeCO2 encara disposa de crèdits corresponents a anteriors convocatòries.

 

El certificat de l’OCCC garanteix que la reducció d’emissions s’ha fet seguint una metodologia estricta, amb estàndards internacionals, assegurant l’addicionalitat i evitant doble comptabilitat. A més, comprant crèdits en aquest programa també s’assegura que el projecte ha tingut un impacte social beneficiós per al conjunt de la societat catalana.

 

Aquests crèdits no són vàlids per donar compliment a la  Directiva de Comerç de drets d’emissió, que té una regulació específica i comercia amb unes tones de carboni determinades amb uns preus concrets, derivats de les polítiques europees que s’han implementat.

 

Compromís amb les entitats socials

 

A més de l’evident benefici ambiental de la iniciativa, gràcies al foment de la reducció de les emissions, el Programa afavoreix que les entitats socials puguin obtenir un benefici econòmic que els permeti finançar alguns dels seus projectes. En el conjunt de les anteriors convocatòries, les entitats sol·licitants han cobrat 25.480 euros, gràcies a la venda de 2.548 crèdits de CO2, a 10 euros el crèdit.

 

 

ENTITAT PROMOTORA

IMPORT

Fundació Sant Hospital

                1.560  

Fundació Autisme Mas Casadevall

                    630  

Fundació Privada  Sant Paul's

                      50  

Economia Solidària empresa d'inserció

                      30  

Fundació Banc dels aliments de Barcelona

              17.610  

Fundació Banc dels aliments de Girona

                2.980  

Associació Banc dels aliments de Lleida

                2.000  

Fundació La Caritat

                    410  

Fundació La Vall

                    210  

TOTAL

              25.480 € 

 

 

Els projectes participants han de:

 

  • Comportar una reducció d’emissions de GEH que sigui quantificable, verificable i permanent.
  • Reduir les emissions generades pels sectors difusos (com el transport, habitatge, etc.).
  • Plantejar accions que vagin més enllà de l’estricte compliment de la normativa.
  • Desenvolupar-se dins el territori de Catalunya.
  • Tenir una dimensió mínima que en justifiqui el control i seguiment.
  • Suportar l'estimació de la reducció d'emissions de GEH del projecte amb una metodologia de càlcul.

 

Estratègia Catalana d’Adaptació al canvi Climàtic

 

El programa voluntari de compensació d’emissions aposta per accions de mitigació alhora que apel·la a la implicació de la societat en la lluita contra el canvi climàtic. A banda dels efectes evidents sobre els ecosistemes, les repercussions previsibles del canvi climàtic poden perjudicar notòriament l’economia productiva, des de l'afectació negativa en el funcionament i el manteniment de moltes infraestructures a importants alteracions dels entorns en què es desenvolupen activitats com el turisme, la producció agropecuària o tota la indústria amb demandes intensives d'aigua o d'energia.

 

És per això que el Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, està treballant en l’elaboració de la nova Estratègia Catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030 (ESCACC30) basada en l'aprenentatge de vuit anys de treballs en adaptació, els coneixements adquirits i les noves anàlisis respecte a l’evolució i les projeccions dels impactes del canvi climàtic a Catalunya, així com les mesures d’adaptació a emprendre.

 

Una de les primeres fites ha estat tirar endavant el procés participatiu de l’ESCACC30, conjuntament amb la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals. La ciutadania, les organitzacions i les entitats han pogut debatre a partir de seminaris amb experts i proposar, mitjançant sessions deliberatives, quines mesures d’adaptació ha de contenir la nova ESCACC30 per tal de reduir la nostra vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic.

 

El procés es va iniciar amb una primera fase comunicativa el darrer trimestre del 2020 i durant els mesos de gener a març de 2021 s’han celebrat tres seminaris telemàtics amb experts, seguits de tres sessions deliberatives. En total han participat 330 persones en els seminaris i 138 persones en les sessions deliberatives, que han fet un total de 724 aportacions a l’ESCACC30, el que suposa una mitjana de més de 5 aportacions per persona. Passat l’estiu es preveu fer la sessió de retorn, durant la qual s’explicaran quines aportacions han estat incloses a l’Estratègia, quines no i les raons per no fer-ho.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 279

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia