Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

camp

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts associats al Contracte Global d'Explotació per a l'any 2021

query_builder   1 abril 2021 11:17

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts associats al Contracte Global d'Explotació per a l'any 2021

camp

La convocatòria preveu un import d’ajut total de 81.836.421 euros, dels quals 36,985 MEUR els aporta el DARP

 

Es destinen 16,9 milions d’euros per fomentar la mitigació del canvi climàtic de les explotacions agràries

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) convoca avui els ajuts associats al Contracte Global d’Explotació (CGE) per l’any 2021, tal com publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Les bases reguladores d’aquest ajuts es van publicar el passat 26 de març amb l’Ordre ARP/69/2021, de 23 de març. 

Aquests ajuts s’emmarquen en el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació 2014-2020 (PDR), i tenen caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). 

L’import total d’ajuts previst per aquesta convocatòria és superior als 81,83 milions d’euros. D’aquest import,  el DARP destina 36,98 milions d’euros distribuïts en 25.000 EUR per a l’anualitat 2021, 15,30  MEUR per a l’anualitat 2022, 18,24 MEUR per a l’anualitat 2023 i 3,42 MEUR per a l’anualitat 2025. També es preveu la possibilitat d’incorporació de fons estatals (MAPA) a la convocatòria.

Les línies d’ajut associades al CGE en aquesta convocatòria 2021 són les següents: 

Competitivitat: 

 • Primera instal•lació de joves agricultors i agricultores.
 • Millora de la competitivitat de les explotacions agràries.
 • Mitigació del canvi climàtic en explotacions agràries. 
 • Diversificació agrària. 

Sostenibilitat:  

 • Compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques.
 • Pràctiques agroambientals

Convocatòria per a nous beneficiaris:

 • Millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000.
 • Biodiversitat cultivada 

Només renovació de compromisos i pròrroga voluntària de compromisos: 

 • Gestió de zones humides
 • Gestió i recuperació de prats de dall(excepte l’actuació de ressembra voluntària i l’actuació de recuperació de pastures que no podran acollir-se a pròrroga) . 
 • Conservació de races autòctones

Només pròrroga voluntària de compromisos 

 • Apicultura per a la millora de la biodiversitat 
 • Sistemes alternatius a la lluita química (excepte l’actuació de solarització que no podrà acollir-se a pròrroga)
 • Producció integrada
 • Agricultura ecològica: renovació i oberta  per a nous sol·licitants
 • Foment de la ramaderia ecològica: renovació i oberta  per a nous sol·licitants

 

Un any més, el DARP aposta per continuar recolzant les explotacions agràries catalanes amb els ajuts associats a CGE, destinats a fomentar el rejoveniment i la professionalització del sector, la competitivitat de les explotacions, les inversions dirigides a la mitigació del canvi climàtic i la diversificació d’activitats, així com a fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció al medi ambient.

En els ajuts a la competitivitat, continua essent una mesura prioritària la instal·lació de joves empresaris agraris. A més a més, el DARP per reforçar la instal·lació de joves empresaris agraris disposa de El Planter, l’oficina virtual a RuralCat dedicada als joves que s’incorporen a l’activitat agrària i amb una atenció especial pels que no tenen experiència prèvia en el sector, així com un observatori de joves per veure l’evolució dels perfils dels joves que s’han incorporat a l’activitat agrària des de l’any 2015.

Pel que fa als ajuts a la sostenibilitat, de les mesures agroambientals destacar la pròrroga voluntària de compromisos als beneficiaris que havien finalitzat els 5 anys, en les mesures de zones humides, prats de dall, races autòctones, apicultura, lluita química, i producció integrada. Les línies de millora d’hàbitats esteparis en XN 2000, Biodiversitat cultivada, Agricultura i Ramaderia ecològica estan obertes per a nous sol·licitants. Per l’ajut a la compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques es manté, d’acord amb la nova normativa comunitària, el règim transitori de les superfícies que deixen la qualificació de zones amb limitacions naturals significatives, i podran ser auxiliades com a màxim fins el 2022 amb una prima de 25 euros/ha.

 

Es destinen 16,9 milions d’euros per fomentar la mitigació del canvi climàtic de les explotacions agràries

La convocatòria publicada avui preveu recursos addicionals de l’Instrument de Recuperació de la Unió Europea (FEADER - IRUE) del Next Generation, per tal de fer front a les repercussions en el sector agrícola i rural de la crisi del COVID-19,  per un import total de 16.950.456,96 euros.

 

L’IRUE té l’objectiu de finançar mesures que facilitin una recuperació econòmica resilient, sostenible i digital, amb consonància amb els compromisos mediambientals i climàtics de la UE i amb les noves ambicions establertes en el Pacte Verd Europeu. Així, una part del fons addicionals que IRUE posa a disposició en el PDR de Catalunya, es destinaran a donar suport a inversions que mitiguin el canvi climàtic en l’àmbit de l’explotació agrària.

 

La línia d’ajuts de mitigació del canvi climàtic està adreçada a promoure l’eficiència dels recursos i fomentar el pas a una economia baixa en carboni i capaç d’adaptar-se al canvi climàtic en el sector agrari, a fi d’aconseguir un ús més eficient de l’energia i facilitar el subministrament i la utilització de fonts d’energies renovables. D’aquesta manera, es promouen les inversions que realitzen les explotacions agràries en aquests àmbits. Així, aquest ajut, l’any 2021, es finança íntegrament amb fons FEADER - IRUE, amb el repte d’invertir en una recuperació econòmica sostenible, en consonància amb els reptes mediambientals i climàtics actuals.

 

Per a més informació:  http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/210401_not_convocatoria_ajuts_cge_2021

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 145

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia