• El mes s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, però normal a l’extrem nord-est, delta de l’Ebre, punts de la depressió Central i parts elevades del Pirineu occidental
  • El març ha estat sec o molt sec, a excepció de parts elevades del nord del Pallars Sobirà i la Val d’Aran

Una configuració sinòptica anticiclònica ha marcat el mes, bloquejant el pas de les pertorbacions atlàntiques però permetent una irrupció d’aire fred a mitjans de març i l’arribada de masses d’aire càlid tropical, tant a principis de mes (del 23 de febrer al 9 de març) com a finals (29 a 31 de març), amb entrada de pols saharià.

D’aquesta manera el març ha estat càlid (però sense estridències), eixut i sense episodis destacats.

Vent i fred del dia 17 al 21 de març

L’episodi més important del mes de març va ser la fredorada que es va produir entre els dies 17 al 21 de març, amb vent fort als indrets típicament més ventosos, neu al vessant nord del Pirineu i també xàfecs de neu o neu granulada fins a 500-700 m els dies 18 i 19 de març al Montseny i altres sectors del prelitoral, com ara a la serra d’Ancosa (a cavall entre les comarques de l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt Penedès) i el massís dels Ports.

Va estar provocada per una pertorbació retrògrada provinent de l’interior del continent europeu que va interaccionar amb una altra ubicada al sud de la península Ibèrica, provocant precipitació especialment al litoral i prelitoral, com a conseqüència del flux de mar cap a terra que es va generar.

Pel que fa a la temperatura, va ser força baixa (entre els -13 C i els -14 °C a 2.500 m i les glaçades van ser generals el dia 20), però sense rècords. A destacar que després d’un febrer suau, a l’alta muntanya vam tenir la temperatura més baixa des del 6 de gener. L’endemà, el dia 21, es va començar a accentuar la inversió tèrmica (temperatura més baixa a les fondalades que als sectors més elevats) i les glaçades van arribar fins al litoral, a la Tordera.

Els gruixos de neu mesurats més destacats a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic (SMC) entre el 17 i el dia 20 de març van ser:

Nom de l’estació

Comarca

GNEU (cm)

 

 

 

Sasseuva (2.228 m)

Val d'Aran

35

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

25

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

21

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

20

Vielha (980 m) - XOM

Val d'Aran

8

la Llacuna (943 m) - XOM

Anoia

6

PN dels Ports (1.055 m)

Baix Ebre

5

Núria (1.971 m)

Ripollès

5

Ulldeter (1.999 m) - XOM

Ripollès

4

Querol (963 m) - XOM

Alt Camp

4

Espinelves (730 m) - XOM

Osona

2

Sant Joan de l'Erm (1.720 m) - XOM

Alt Urgell

2

els Hostalets de Balenyà (544 m) - XOM

Osona

2

Castellterçol (716 m) - XOM

Moianès

1

Març càlid a Catalunya

El mes s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, però normal a l’extrem nord-est, delta de l’Ebre, punts de la depressió Central i parts elevades del Pirineu occidental (figura 1).

La taula següent mostra els valors d’anomalia (diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +1,5 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Castellar de n'Hug - el Clot del Moro

Berguedà

+2,0

Pujalt

Anoia

+1,7

Barcelona - Observatori Fabra

Barcelonès

+1,6

Vila-rodona

Alt Camp

+1,5

Puig Sesolles (1.668 m)

Vallès Oriental

+1,5

Sant Romà d'Abella

Pallars Jussà

+1,5

 

 

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de març del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Mapa Temperatura Mitjana Març
Mapa Anomalia Temperatura Març

Sec o molt sec a Catalunya

El mes de març ha estat sec o molt sec, a excepció de les parts més elevades del nord del Pallars Sobirà i la Val d’Aran (figura 2).

Les anomalies de precipitació han estat marcades per la presència de l’anticicló atlàntic que ha caracteritzat el mes de març, que ha bloquejat el pas de sistemes frontals amb un origen atlàntic.

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de març han superat els 45 mm de precipitació. Cal destacar que en alguns sectors de la Noguera la precipitació mensual ha estat inapreciable:

 

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

93,2

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

93,2

Sant Pau de Segúries (XOM)

Ripollès

51,9

Sant Pau de Segúries

Ripollès

48,4

Orís

Osona

47,7

la Vall d'en Bas

Garrotxa

45,3

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de març del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Mapa PPT
Mapa Anomalia de Precipitació

Valors normals de la irradiació solar global diària

La irradiació solar global mitjana diària de març ha estat normal per l’època de l’any o una mica per damunt de la mitjana climàtica. A l’extrem nord-oest ha estat una mica per sota dels valors normals per l’època (figura 3).

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de març del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).

Mapa Anomalia de la Radiació Solar

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 d’abril del 2021

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 372

Mapa ATm

Mapa ATm 269

Mapa PPT

Mapa PPT 296

Mapa AP

Mapa AP 259

Mapa ARS

Mapa ARS 240

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 607