Salut

Cribratge a LLeida

Salut i la Universitat de Lleida impulsen un cribratge intensiu entre la comunitat universitària

query_builder   7 abril 2021 13:54

event_note Nota de premsa

Salut i la Universitat de Lleida impulsen un cribratge intensiu entre la comunitat universitària

  • Les proves per detectar el virus arrenquen avui amb l’objectiu de tallar les cadenes de transmissió en un moment en què la incidència de casos de COVID-19 va a l’alça arreu del territori català
Salut i la Universitat de Lleida impulsen un cribratge intensiu entre la comunitat universitària

El Departament de Salut i la Universitat de Lleida (UdL) han iniciat avui el cribratge massiu a la Universitat de Lleida, que comptarà amb 4 punts de presa de mostres en els diferents campus universitaris de Lleida. Al campus Cappont el cribratge tindrà lloc avui i demà; al campus de l’ETSEA, els dies 14 i 15 d’abril; al Rectorat, el 21 d’abril; i a Ciències de la Salut, es prendran mostres el 22 d’abril. Totes les jornades l’horari serà de 9 a 14h i de 15 a 19h. El cribratge s’adreça a estudiants catalans i de fora de Catalunya, així com a professionals que siguin asimptomàtics i que no estiguin vacunats, tant de la UdL com d’altres universitats de Catalunya.

Els grups d’edat d’entre 11 a 20 anys i de 21 a 30 anys són les dues franges amb major incidència de COVID-19 però, per contra, si agafen la malaltia presenten un quadre clínic lleu o asimptomàtic. És per això que en el marc de l’estratègia de gestió de la pandèmia, des del Departament de Salut s’ha decidit impulsar els cribratges a la comunitat universitària per tal de poder arribar a aquests grups d’edat, detectar persones asimptomàtiques i tallar les cadenes de transmissió del virus.

El cribratge es realitza per mitjà de PCR amb automostra nasal i s’ofereix també la possibilitat de fer-se un test serològic ràpid per detectar anticossos, és a dir, si ja s’ha passat la malaltia. Els participants podran decidir si es realitzen només una prova o ambdues i el resultat es podrà consultar a través de La Meva Salut. Per prendre part en el cribratge, estudiants i treballadors hauran d’inscriure’s al web https://citapreviaudl.simplybook.it/v2/#book/service/90, tràmit que pot fer-se en el mateix moment de la prova.

Al cribratge hi és cridada tota la comunitat universitària de la UdL, formada per més 9.000 estudiants i 1.700 membres de personal docent i investigador, i treballadors d’administració i serveis, però hi poden anar també estudiants d’altres universitats catalanes. Al campus d’Igualada, que està ubicat en una altra regió sanitària, el cribratge es farà en unes altres dates.

“El cribratge que avui arrenca serà clau per detectar casos asimptomàtics després de Setmana Santa, moment en què tenim constància que s’ha produït una relaxació de les mesures de prevenció del virus. Ens permetrà fer una foto d’un grup de població que habitualment no acudeix a fer-se cribratges poblacionals quan els adrecem a la població general, per la qual cosa poden estar contagiats i estar escampant el virus en el seu entorn. Per això és vital tallar les cadenes de transmissió” ha explicat la gerent de la Regió Sanitària Lleida, Divina Farreny, en la presentació del cribratge. Farreny ha insistit que “tots estem cansats, però hem de ser responsables i continuar reduint al màxim la interacció social per evitar nous contagis.”

La vicerectora d'Estudiants i Ocupabilitat de la UdL, Montse Rue, ha agraït la col·laboració de Salut amb la universitat des de l’inici de la pandèmia, així com la implicació total de l’estudiantat a l’hora de fer difusió del cribratge per arribar al màxim nombre de persones. Rue ha destacat el desig de la universitat de començar el curs vinent amb el 100% de presencialitat, motiu pel qual “accions com la d’avui són molt importants”.

La Universitat de Lleida és una de les 12 universitats catalanes que participa en el cribratge, en què es preveu cribrar 230.000 estudiants universitaris durant el mes d’abril. Els resultats de les proves es podran descarregar a través de l’aplicació La Meva Salut.

El risc de rebrot a la Regió Sanitària Lleida va començar a repuntar la segona setmana de març i actualment se situa en 463 punts. L’Rt es troba en 1,06 i, en la setmana del 27 de març al 2 d’abril, es va detectar 781 casos positius de Covid-19. Part d’aquests casos corresponen al cribratge realitzat els dies 31 de març i 1 d’abril al centre de la ciutat de Lleida, on de les 1.508 proves analitzades fins avui (de les 1.531 realitzades), n’han resultat positives 25, és a dir, un 1,6%, una xifra superior a la dels anterior cribratges poblacionals.

2  

Imatges

Imatge del cribratge intensiu entre la comunitat universitària

Imatge del cribratge intensiu entre la comunitat universitària 1085

Participants al cribratge intensiu entre la comunitat universitària

Participants al cribratge intensiu entre la comunitat universitària 723

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia