Salut

_

Més de 4.000 professionals ja han participat en l'enquesta de Salut sobre la Llei d'eutanàsia

query_builder   9 abril 2021 11:45

event_note Nota de premsa

Més de 4.000 professionals ja han participat en l'enquesta de Salut sobre la Llei d'eutanàsia

  • El 83% declaren estar a favor del reconeixement del dret a l’eutanàsia i la seva regulació
  • Es constitueix un comitè pedagògic que elaborarà continguts per a que els professionals es formin, de forma telemàtica i voluntària

Més de 4.000 professionals de l’àmbit de la salut ja han participat en l’enquesta creada pel Departament de Salut per donar-los a conèixer la Llei d'eutanàsia i copsar què opinen i necessiten. I d’aquests, una àmplia majoria d’un 83%, estan a favor de reconèixer el dret de l’eutanàsia i de que sigui regulat.

Aquests són alguns dels primers i principals resultats d’aquest qüestionari web, estrenat fa només quinze dies i difós amb el suport de quatre col·legis professionals implicats -els de medicina, infermeria, treball social i psicologia-,  amb que Salut continua avançant en el desplegament de la Llei de l’eutanàsia, de la mà dels sectors implicats i de la societat civil.

De les persones que han completat l’enquesta, el 45% dels professionals que han participat són de l’àmbit hospitalari, mentre que el 30% són de l’atenció primària. Un 65% diu conèixer gens o poc la Llei de Regulació de l’eutanàsia, el 92% considera necessari que s’ofereixi formació i només el 10% considera que ha de ser voluntària.

Un comitè pedagògic per a la formació
En aquest sentit, avui mateix, i continuant amb el desplegament de la llei a Catalunya, Salut ha constituït un comitè pedagògic encarregat d'elaborar els continguts per la formació dels professionals. Aquest grup, liderat per la Direcció General de Professionals de la Salut del Departament, està format per membres dels col•legis professionals, del Comitè de Bioètica de Catalunya i per diferents representants de Comitès d’ètica assistencial.

Així, després d’haver detectat les primeres necessitats dels professionals gràcies als primers resultats de l’enquesta, aquest Comitè pedagògic iniciarà l’elaboració d’uns continguts que hauran de contemplar diferents àmbits formatius. Per exemple, una formació troncal (amb informació sobre la llei i supòsits d’aplicació, sobre el model de pràctica assistencial, sobre el procés de dol i d'acompanyament a les famílies) i d’altra més específica per a cada col·lectiu professional. 

En concret, el comitè identificarà també els docents que poden dissenyar els continguts, determinarà els materials del curs (vídeos, lectures, etc.), concretarà la proposta de modalitat formativa i establirà l’avaluació de l’aprenentatge. En tots els casos, la formació serà telemàtica, i per a poder-la fer es facilitarà la organització dins de l’àmbit assistencial, de manera que no impacti en el dia a dia del professional en el moment de dur a terme les seves tasques assistencials.

La llei orgànica de regulació de l'eutanàsia, aprovada recentment, entrarà en vigor el proper mes de juny. Té com a objectiu regular el dret de les persones que compleixin els criteris per sol·licitar i rebre l’ajuda necessària per morir, el procediment a seguir i les garanties que s'han de donar en tot el procés. Professionals i ciutadania en general poden trobar al Canal Salut un espai dedicat a informar sobre la Llei, amb materials infogràfics i preguntes freqüents per mirar de resoldre els interrogants que pugui generar la Llei i el seu desplegament.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia