Salut

SEM

El SEM pediàtric atén més de 30.000 infants des de la seva posada en marxa, ara fa 25 anys

query_builder   14 abril 2021 10:00

event_note Nota de premsa

El SEM pediàtric atén més de 30.000 infants des de la seva posada en marxa, ara fa 25 anys

Infermera i TES del SEM pediàtric. Imatge de Xavi Blanco

  • Catalunya té l’únic servei especialitzat d’atenció extrahospitalària de tot l’Estat per a l’assistència i trasllat de pacients de 0 a 16 anys
  • És un model assistencial pioner i referent a l'Estat 
  • Coordinat pel Sistema d’Emergències Mèdiques i format per equips dels hospitals de Sant Joan de Déu, Vall d’Hebron, Sant Pau i la Santa Creu, i Parc Taulí, fa al voltant de 1.200 assistències anuals a qualsevol punt del territori català i andorrà
  • Les patologies més habituals entre els pacients atesos pel SEM pediàtric són les respiratòries, les neurològiques i les hemodinàmiques


Catalunya compta, des de fa 25 anys, amb un model d’assistència i trasllat de pacients neonatals i pediàtrics únic a l’Estat espanyol, coordinat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Durant aquests 25 anys, el SEM pediàtric ha atès més de 30.000 infants, cosa que suposa prop de 1.200 assistències per any, de les quals un 45% són pacients nounats.

En aquest primer quart de segle, els trasllats entre centres hospitalaris representen el 95% dels incidents i, puntualment, realitzen assistències primàries a carrer, centres sanitaris o domicilis. La major part dels serveis es duen a terme a Catalunya, però també es realitzen una mitjana de 50 trasllats anuals d’infants andorrans a hospitals catalans, en virtut del Conveni signat entre Catalunya i el Principat d’Andorra.

El SEM pediàtric és un recurs assistencial format per equips de professionals especialitzats i unitats amb la tecnologia més puntera, amb la capacitat d’estabilitzar i traslladar pacients crítics des de qualsevol punt del territori català i d’Andorra.

En aquest sentit, l’equip està format per més de 60 professionals entre personal mèdic especialitzat en pediatria, infermeres que han rebut formació  en pacient crític pediàtric i neonatal i tècnics en emergències sanitàries, especialitzats en l’àmbit de la pediatria que hi actuen 24 hores al dia i 365 dies l’any. Mantenir aquest nivell d’excel·lència exigeix que tots els professionals que formen part dels dispositius rebin una formació i entrenament continuats durant l’any en tècniques i protocols assistencials i de treball en equip.

Dues ambulàncies de suport vital avançat, una situada a l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’altra a l’Hospital Sant Joan de Déu, es troben a disposició de la ciutadania 24 hores al dia, 365 dies a l’any. Durant el període de bronquiolitis (de desembre a març) s’hi afegeix una tercera ambulància que es troba operativa les 24 hores durant quatre mesos.

A més, l’helicòpter medicalitzat del SEM, compta també amb professionals especialitzats en l’àmbit de la pediatria de l’Hospital Sant Pau i la Santa Creu i l’Hospital del Parc Taulí, i esdevé el darrer recurs del SEM pediàtric. Aquest servei permet acostar especialistes en patologia crítica en un termini molt curt de temps a zones que no disposen dels recursos tècnics i humans necessaris per al tractament d’aquests infants.

“Tant les unitats terrestres com l’helicòpter són veritables UCI mòbils preparades per atendre, estabilitzar i traslladar els pacients més crítics. Van equipades amb material electromèdic d’última generació, i incubadora o llitera elèctrica, segons l’edat de l’infant. Aquest equipament permet als professionals sanitaris poder estabilitzar el pacient, mantenir-lo estable durant el trasllat i arribar a l’hospital de destí en les millors condicions”, explica Jesús Cabañas, responsable dels serveis Especialitzats i Extraordinaris del SEM.

Des de l’any 2017 es va incorporar a la Central de Coordinació Sanitària del SEM, la figura del metge pediatre que, des d’aleshores, esdevé un element clau per la coordinació de recursos, donant suport telefònic tant als equips com en l’atenció de les emergències pediàtriques.

A més del sistemes de monitoratge, assistència respiratòria i de suport hemodinàmic, des de l’any 2019 aquestes unitats poden fins i tot realitzar trasllats de pacients amb dispositius d’ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria), que permeten substituir temporalment la funció del pulmó o del cor, en pacients que pateixen malalties respiratòries o cardiològiques molt greus i que no en tenen prou amb el suport vital convencional.

Des de la seva creació, el SEM treballa per oferir a la ciutadania una atenció a les emergències i un transport sanitari basat en lespecialització i en lequitat territorial. Durant aquest temps s’ha realitzat un reforç transversal i constant dels recursos, com per exemple, amb la voluntat de reduir l’estrès i la por dels infants durant el trasllat, els vehicles s’han decorat amb temàtica submarina i, a més a més, els familiars o tutors legals poden acompanyar el pacient.

Història d’un projecte pioner

El SEM pediàtric va néixer l’any 1995 de la mà d’un grup de pediatres especialitzats en cures intensives pediàtriques. Els fundadors són la Dra. Maria Teresa Esqué, de Casa Maternitat; el Dr. Josep Caritg, de l’Hospital de Sant Joan de Déu; el Dr. Pedro Domínguez i el Dr. Antonio Moreno, de l’Hospital de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron així com el Dr. Eduard Carreras, de l’Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu.

Inicialment disposaven de dues ambulàncies que realitzaven els trasllats interhospitalaris d’infants a tota Catalunya, ubicades una a Vall d’Hebron i l’altra entre la Casa Maternitat i Sant Joan de Déu. Aquell mateix any es va crear la primera unitat pediàtrica aèria amb destí a l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu.

Material audiovisual:
A través del següent enllaç, podeu accedir a les fotografies relacionades amb el SEM pediàtric. En cas de fer ús d'aquestes imatges, recordeu que cal atribuir-ne l'autoria i tenir en compte els rols professionals inclosos en la descripció i l’autor, en aquest cas, en Xavi Blanco  https://sem.gencat.cat/ca/sala-de-premsa/banc-imatges/sem-pediatric

I si necessiteu recursos audiovisuals disposeu de quatre vídeos on trobareu material de les unitats pediàtriques: https://sem.gencat.cat/ca/sala-de-premsa/recursos-audiovisuals/sem-pediatric