Edició 2022 del Fòrum ENS
Estany d'Ivars i Vila-sana / ©Roc Llimargas Llop
  • El mes d’abril de l’any vinent se celebrarà la tercera edició d’aquest congrés de referència de l’ecoturisme català, que apostarà per la mobilitat sostenible

  • La trobada a les terres de Ponent compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i del Consell Comarcal del Pla d’Urgell

L’abril de 2022, el Pla d’Urgell-Paisatges de Ponent acollirà el Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat a Catalunya, la trobada de referència dels professionals de l'ecoturisme a Catalunya impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de la seva Taula d'Ecoturisme, formada per experts i representants dels sectors públic i privat.

Des de la Direcció General de Turisme s’han valorat molt positivament les condicions naturals i paisatgístiques d’aquest destacat territori lleidatà. El director general de Turisme, Octavi Bono, assegura que “amb la celebració del Fòrum ENS al Pla d’Urgell, donem l’oportunitat de posar en valor i donar a conèixer la riquesa dels espais naturals de Ponent, els seus recursos i el seu potencial turístic”.

L’edició 2022 del Fòrum ENS compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, així com amb la implicació de l’Associació Leader de Ponent, del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, i dels ajuntaments de Vila-sana, Ivars d’Urgell i Mollerussa. La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció perquè “les Terres de Lleida puguin acollir l’any vinent aquesta trobada en un entorn de referència per a les comarques de la Plana de Lleida com és l’estany d’Ivars i Vila-sana" i ha volgut subratllar l’aportació del Fòrum “per treballar contra el despoblament i per la dinamització del territori”.

Des de la Generalitat es treballa perquè aquest congrés, que tindrà lloc d’aquí un any, pugui realitzar-se de forma presencial. És per això que s'ha decidit situar la data en un moment en què es preveu que el context de la Covid-19 sigui favorable i permeti la interacció entre els assistents i amb el propi territori. Bono explica que “en un moment en què les activitats a l’aire lliure i els espais naturals cotitzen a l’alça, volem afavorir un debat rigorós sobre turisme i sostenibilitat a través de reflexions, presentacions, sessions participatives i sortides de camp que ajudin a identificar i afrontar el nous reptes de l’ecoturisme a Catalunya.” 

La mobilitat sostenible serà una de les apostes del Fòrum ENS 2022. En aquest sentit, es fomentarà l’ús de mitjans de transport eficients, segurs i accessibles per traslladar els assistents entre els diferents espais on tindrà lloc la trobada.

La celebració d’aquest esdeveniment dona resposta a un dels objectius principals del Pla estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022, el d’afavorir pràctiques sostenibles, que apostin per la qualitat, que preservin l’entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar els fluxos turístics. En aquest sentit, Catalunya és referent en ecoturisme, el segment turístic amb major creixement a nivell mundial”, segons va afirmar l’expert internacional Héctor Ceballos-Lascuráin en el darrer Fòrum ENS.

L’ecoturisme, una eina de dinamització territorial als espais de ponent

Les comarques de la plana de Lleida acullen molts elements d'interès paisatgístic, natural, arquitectònic i històric. Alguns són coneguts però molts d’altres encara són susceptibles de ser potenciats i divulgats en un marc d'oferta ecoturística de qualitat.

Segons Rosa Pujol, “el Fòrum ENS ha de permetre seguir avançant en la creació de nous productes ecoturístics i sostenibles al llarg de tot l’any, tal com es desprèn dels objectius del Pla Estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022 impulsat pel Patronat de Turisme. Un full de ruta que vol potenciar un model estratègic de gestió sostenible de turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat”. 

Com a un dels emblemes de la zona, cal destacar el recuperat Estany d’Ivars i Vila-sana, amb un dels més alts valors ecoturístics i naturals de les terres de ponent, amb més de 240 espècies d’aus registrades i envoltat per un itinerari naturalístic de 6 km, que es pot fer a peu, en BTT o a cavall.

ADJUNTEM AUDIO: Declaracions d’OCTAVI BONO, DIRECTOR GENERAL DE TURISME DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA  

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

1  

Imatges

Imatge de l'estany d'Ivars i Vila-sana /  ©Roc Llimargas Llop

Imatge de l'estany d'Ivars i Vila-sana / ©Roc Llimargas Llop 2289

1  

Talls de so

Declaracions del director general de Turisme, Octavi Bono.
mp3 | 638