• L’Oficina d’Afers Espacials de l’ONU tria l’ICGC perquè exposi els seus treballs sobre ecosistemes urbans en la mostra Espai per al nostre planeta
Captures de pantalla d'imatges per satèl·lit

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), ens dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha estat triat, entre les candidatures presentades, per exposar els seus treballs sobre ecosistemes urbanes en la propera mostra Espai per al nostre planeta (Space for our Planet) que organitza l’Oficina d’Afers Espacials de l’ONU (UNOOSA, per les sigles en anglès).

Aquesta exposició s’emmarca en un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, concretament en l’onzè: Comunitats i Ciutats Sostenibles. La mostra pretén explicar com les diverses tecnologies espacials s’utilitzen per obtenir dades i indicadors que permeten analitzar els dèficits i reptes de les ciutats actuals i ajudar en la presa de decisions i en el disseny de polítiques i actuacions que les millorin.

Així, l’ICGC hi exposarà els productes, serveis i bases de dades que ha desenvolupat per generar indicadors relacionats amb els ecosistemes urbans. Per exemple, l’ús d’imatges de satèl·lit i aèries per calcular el verd urbà d’una ciutat, el seu potencial per a instal·lar-hi energia solar, l’efecte illa de calor, la contaminació lumínica, l’enfonsament de pous d’aigua subterrània o el comportament tèrmic dels materials emprats per a les cobertes dels edificis.

Cal recordar que l’ICGC també contribueix a l’assoliment dels ODS, en la temàtica de ciutats intel·ligents i geoinformació, amb el Màster oficial en geoinformació, organitzat juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb un itinerari específic sobre el tema.

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) serveixen per desplegar l’anomenada Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, adoptada per tots els estats membres de Nacions Unides el 2015. És un full de ruta integral i multidimensional per abordar grans reptes globals, com ara el canvi climàtic, la resiliència urbana, l’educació, la salut o l’equitat de gènere, entre d’altres.