Interior

Conseller Sàmper:

Conseller Sàmper: "La nova OAC dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana a l'Eixample obre el camí cap a un model policial de més proximitat i coordinació"

query_builder   19 abril 2021 15:04

event_note Nota de premsa

Conseller Sàmper: "La nova OAC dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana a l'Eixample obre el camí cap a un model policial de més proximitat i coordinació"

Foto OAC
  • El nou espai es troba al carrer Aragó, en el xamfrà amb el carrer Girona
  • La posada en marxa d’aquestes dependències policials respon a la voluntat de donar servei a les persones i és una mostra més de col·laboració, coordinació i lleialtat institucional entre els Mossos d‘Esquadra i la Guàrdia Urbana

A partir d’avui dilluns, 19 d'abril, es posa en marxa la nova Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de recollida de denúncies per a totes aquelles persones que viuen i transiten per la ciutat. Ubicada en ple centre de Barcelona, al carrer Aragó 322, la nova comissaria ocupa unes instal·lacions propietat de la Generalitat. Aquest espai, que serà compartit entre els dos cossos policials, té una superfície aproximada de 300 m2 i disposa de sis obertures vidriades en la façana que donen a nivell de carrer.

En la darrera Junta Local de Seguretat, celebrada el passat 24 de març, es va acordar que a les noves instal·lacions policials hi treballaran conjuntament els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana com a una mostra més de col·laboració, coordinació i lleialtat institucional entre els dos cossos policials que treballen per garantir i vetllar per la seguretat de les persones. 

El conseller ha posat en valor “la coordinació entre les policies locals i els Mossos d’Esquadra”. Aquesta unió fa que les actuacions siguin molt més eficaces i que guanyin amb molt més rendiment. El que avui podria ser només la inauguració física d’unes dependències, per a mi, com a conseller, és molt més, és un exemple més d’aquest camí que s'està gestant per les policies locals i pels Mossos d’Esquadra”. 

Amb la creació d’aquesta nova comissaria conjunta de recepció de denúncies, el Govern de la Generalitat dóna resposta a les necessitats de seguretat expressades per la ciutadania i per diferents entitats, organismes i associacions de Barcelona per tal d’ubicar un servei policial al centre de la ciutat. La nova OAC servirà per mantenir una relació propera, constant, permanent i cordial entre la policia i la ciutadania, valors que sostenen el servei i el compromís policial.

En aquest sentit, el titular d’Interior ha destacat que aquesta comissaria “forma part del model de proximitat de la policia de Catalunya que nosaltres seguim defensant  que farà que els ciutadans del centre de Barcelona, l’Eixample, no hagin d’anar a posar una denúncia a la comissaria de la Plaça Espanya, que és on queda la més propera”.

El conseller ha felicitat a tots els policies locals de Catalunya, els Mossos d’Esquadra i la seva Prefectura “per haver captat aquesta necessitat i haver-la fet seva de forma espontània i natural”. “Aquest és el treball que fa la pròpia policia”, ha dit.

Sota comandament dels Mossos d’Esquadra

L’OAC funcionarà sota el comandament orgànic i funcional dels Mossos d’Esquadra i tindrà un servei permanent durant tot l’any amb un horari d’atenció al públic de dilluns a divendres de 07:30 a 20:30 hores, i els caps de setmana de 09:00 a 21:00 hores. Disposarà de servei de traducció en la màxima franja horària possible, especialment durant el període d’estiu i la resta de l’any es modularà l’horari de presència d’aquest servei en funció de les necessitats detectades.

Amb la voluntat d’assolir la màxima eficiència en el servei, l’atenció a la ciutadania es prestarà de manera indistinta pels agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana. La nova OAC actuarà com a complement de les oficines de denúncies ubicades a les seus de les comissaries dels dos cossos policials que hi ha al Districte de l’Eixample.

 Donar servei a les necessitats de les persones

Aquesta nova seu policial ve a cobrir el buit que va deixar el tancament de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) dels Mossos d’Esquadra que estava ubicada al metro de Plaça Catalunya i que es va convertir en un servei per a ciutadans i ciutadanes, turistes, comerciants i la resta de persones que s’acostaven a presentar les seves denúncies o a fer consultes. Aquestes dependències policials es van convertir en  la quarta OAC de Barcelona per nombre de denúncies interposades tot i l’horari restringit que tenia.

La ubicació d’aquestes dependències al soterrani, així com la manca d’accessibilitat, la seguretat i el seu deteriorament pel pas del temps va determinar que al novembre del 2017 es tanqués l’espai per tal de dur a terme una reforma que havia de ser integral. El servei de riscos laborals del departament d’Interior va determinar al març del 2019, que l’espai no reunia les condicions adequades per donar servei i es va tancar. Des d’aleshores es van proposar estudiar diferents ubicacions al centre de Barcelona per ubicar-hi la nova OAC amb l’emplaçament i l’espai adaptat a les característiques i la seguretat que el servei requereix.

L’OAC es posa en marxa després d’haver obtingut la cessió de l’espai i d’uns treballs d’adequació de les noves instal·lacions per convertir-les en seu policial, que han suposat una inversió de 66.466,20€, assumida íntegrament pel departament d’Interior. En aquest sentit, s’han executat les actuacions necessàries per crear l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania així com els treballs de subministrament i instal·lació dels sistemes de Seguretat de CTTV, control d'accessos i cablejat informàtic.

 Compliment del compromís adquirit relatiu als protocols policials

Finalment, a preguntes dels periodistes, Sàmper ha anunciat que avui ja està disponible al web de Mossos el contingut del protocol per l’ús dels projectils de foam, després que va adquirir aquest compromís al Parlament de Catalunya, amb el Síndic de Greuges i amb diverses organitzacions com Iridia, Amnistia Internacional, i la mateixa ciutadania. Pel conseller, aquesta publicació “és una conseqüència més de la proximitat i transparència que ha de ser el model de policia de Catalunya”.